Delta ACM intră în insolvență

Aflată acum sub umbrela primarului Negoiță de la Sectorul 3, Delta ACM intră în insolvență iar creditorii își pot lua adio de la o mare parte din sumele ce li se cuvin.

Compania de construcții Delta ACM, înființată în 1993 de omul de afaceri Florea Diaconu și cumpărată, anul trecut, de Primăria Sectorului 3 din București, tocmai și-a cerut insolvența pentru a căpăta protecție împotriva creditorilor (mulți) care ar fi vrut să o execute pentru recuperarea datoriilor. Dacă va fi acceptată, va trebui constituit un plan de reorganizare aplicat de un administrator judiciar numit de judecătorul sindic. Datoriile care se vor plăti, în limita posibilităților, sunt cele garantate. Creditorii care nu beneficiază de garanție au slabe speranțe să mai recupereze ceva, cel puțin așa arată fenomenul reorganizărilor în România.

În urmă cu doi ani, firma, care a lucrat la mari lucrări de infrastructură, rula afaceri de 60 de milioane de euro avea 500 de angajați. Avea însă și 316 milioane de lei datorii. A mers din rău în mai rău, până când a ajuns în pană aproape totală de lichidități, în ciuda faptului că primarul Negoiță o va capitaliza, crește și pune la lucru pentru necesarul sectorului. Nu s-a reușit mai nimic, deci insolvență și reorganizare.

Potrivit informării de acum a administratorilor, mai multe motive au stat la baza luării acestei decizii. Astfel, conturile societății sunt blocate de executările silite generate de mai mulți creditori. Societatea este în imposibilitate să își achite obligațiile curente din cauza blocării conturilor. Dealtfel, societatea nu are suficiente fonduri disponibile pentru achitarea datoriilor. Fără protecția insolvenței există riscul blocării totale a activității companiei. Conducerea societății a invocat situația economică dificilă și a ajuns la concluzia că se impune o reorganizare în urma căreia să fie achitate datoriile restante. De asemenea, se impune restructurarea operațională și financiară a societății însoțită de lichidarea unor bunuri din patrimoniu, conform unui plan de reorganizare. În primăvara anului trecut, Delta ACM a primit un ”certificat negativ” care i-a îngreunat accesul la licitațiile publice. Este vorba de un document constatator emis de Primăria Râmnicu Vâlcea în care se preciza că societatea nu și-ar fi îndeplinit în mod corespunzător obligațiile contractuale, ajungându-se la rezilierea contractului și calcularea unui prejudiciu de 2.345.299 lei.  Delta ACM 93 a fost preluată anul trecut de către Primăria Sectorului 3, prin intermediul companiei ”Administrare Străzi S3” care a devenit noul acţionar majoritar cu 51% din acțiunile Delta ACM 93. Prin acest contract ”Administrare Străzi S3” a preluat Delta ACM 93 S.A cu toate drepturile și obligațiile acesteia, deci inclusiv cu uriașele datorii acumulate. Anterior, PS3 cumpărase cu 5 milioane de euro o unitate de producție de pavele de beton, din Popești – Leordeni, a aceeași Delta ACM, dorind practic să creeze un trust de construcții. În acest moment, pare că demersul nu este unul de succes iar creditorii care sperau că , sub ”umbrela” administrației locale, Delta ACM va reîncepe să lucreze , să încaseze bani și să-și achite datoriile, văd că, de fapt, tot la insolvență s-a ajuns iar recuperarea debitelor este incertă.

Declarații “sforăitoare”, dar realitatea e alta

Potrivit afirmațiilor directorului general al Delta ACM, Ioan Ștefan, făcute la preluarea firmei de Negoiță, decizia de vânzare a fost luată pentru a revigora firma, care se confruntă în prezent cu unele probleme. “S-a decis vânzarea a 51% din firmă pentru revigorarea, creşterea producţiei şi dezvoltarea companiei. Primăriile încep să îşi dezvolte companii proprii pentru drumuri şi lucrări edilitare. Asta înseamnă că ori îşi fac firme noi, ori cumpără firme care vor să intre în asemenea parteneriate. Preţul de vânzare este simbolic pentru că, în condiţiile actuale de piaţă, noi eram pe pierdere. Noi vrem un nou început. Tot portofoliul de contracte aflate în desfăşurare va fi dus la capăt. Florea Diaconu rămâne acţionar minoritar, cu 29%, şi Ionel Pirpiliu, cu 20%“, preciza Ştefan, citat de Capital.

Florea Diaconu ocupă locul 36 în ultima ediţie a top 300  cei mai bogaţi români cu o avere estimată la 118-120 de milioane de euro.

Pe lângă activitatea de bază- construcţiile- Florea Diaconu mai are afaceri şi în producţie. El deţine două fabrici de prefabricate din beton (una dintre ele va fi vândută PS3). În plus, are şase capacităţi de producţie de beton şi asfalt pentru lucrările de construcţii desfăşurate de Delta ACM. Diaconu mai gestionează şi o capacitate de producţie de bitum modificat cu polimeri şi două cariere de piatră, în Jilava şi Bumbeşti. Grupul lui Diaconu are şi o fabrică de construcţii metalice.

Delta ACM este una dintre cele mai importante firme de construcţii din România ea desfăşurând mai multe lucrări importante cu statul. Una dintre acestea a fost, până la un punct, construcţia metroului Drumul Taberei. De asemenea, Delta ACM a participat la construcţia mai multor drumuri importante din România. Firma a avut în anul 2017 un profit net de 1,8 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 254 de milioane de lei, realizată cu 512 salariaţi. De asemenea, datoriile companiei se cifrau la 316 milioane de lei, conform datelor de la Ministerul Finanţelor Publice.

Pe lângă datorii, compania de construcţii s-a mai confruntat, în ultimii ani, şi cu o altă problemă gravă: a fost eliminată de la mai multe licitaţii, după ce anul trecut i-a fost emis certificat negativ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1069 Articole
Author

2 Comentarii

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.