Discordie între armata Pakistanului şi guvern. Ambasadorul în SUA a demisionat

Ambasadorul Pakistanului în Statele Unite, Husain Haqqani, a demisionat, marţi, după ce a fost suspectat că a transmis administraţiei americane un memoriu prin care guvernul de la Islamabad cere sprijinul Washingtonului pentru a preveni o lovitură de stat militară, imediat după operaţiunea în care Osama bin Laden a fost lichidat, pe teritoriul pakistanez. Preşedintele Ali Asif Zardari a acceptat demisia.

Memoriul arată că, dacă liderii militari şi din serviciile secrete vor fi înlocuiţi, cu sprijin american, atunci guvernul civil va rupe legăturile cu talibanii şi reţeaua teroristă Haqqani (nicio legătura cu ambasadorul în SUA), care este considerată de intelligence-ul american drept o armă a spionajului pakistanez.

Ambasadorul Haqqani a negat că ar fi redactat sau înmânat acest memoriu amiralului Mike Mullen, pe atunci şeful Statului Major Interrarme al SUA. Acesta din urmă a precizat că nu a luat niciodată în serios memoriul cu pricina.

Întregul scandal a fost iniţiat de declaraţiile făcute presei de un om de afaceri pakistanezo-american, Mansur Iljaz, care a declarat pentru Washington Post că l-a ajutat pe Haqqani să transmită memoriul din partea preşedintelui pakistanez Ali Asif Zardari către oficialii americani. Fostul ambasador, profesor la Boston University şi un diplomat apreciat la Washington, a declarat însă că „pentru mine, Pakistanul şi democraţia pakistaneză sunt mult mai importante decât orice criză creată artificial folosindu-se un memoriu scris de un om de afaceri. Am servit Pakistanul cum am ştiut mai bine şi voi continua s-o fac.”

„Aceasta va intensifica dezgustul din rândul militarilor pakistanezi faţă de guvern” şi va îngreuna eforturile SUA de a-şi asigura sprijinul Islamabadului în războiul din Afganistan declară Askari Rizvi, analist militar pakistanez.

La trei ani după retragerea de la putere a regimului militar din Pakistan, armata rămâne cea mai puternică instituţie din stat şi controlează politica externă şi de securitate. Chiar şi suspiciunea că guvernul civil a căutat sprijinul american împotriva armatei va deterimina o monitorizare şi mai dură a autorităţilor civile, scrie Bloomberg.

Preşedintele Zardari a avut de pierdut nu doar în relaţia cu armata în urma scandalului. Liderul opoziţiei Nawaz Sharif, l-a acuzat că, trimiţând memoriul amintit, el a ştirbit suverantiatea ţării şi a comis chiar un act de trădare.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.