
UGIR-1903 şi CONPIROM consideră că proiectele Codului dialogului social şi Codului muncii, promovate de reprezentanţii Guvernului, conţin prevederi inacceptabile, a declarat, duminică, preşedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci, într-o conferinţă de presă.
Conform preşedintelui UGIR-1903, aceste prevederi conduc la diminuarea rolului şi importanţei partenerilor sociali – sindicate şi patronate – ca actori principali în negocierea, semnarea şi aplicarea contractelor colective de muncă, determinând o destructurare drastică a construcţiei relaţiilor industriale pentru care România nu este încă pregătită.
UGIR-1903 şi CONPIROM apreciază că Executivul nu înţelege că absenţa caracterului obligatoriu al aplicabilităţii contractelor colective de muncă va conduce la amplificarea evaziunii fiscale pe piaţa muncii şi la practici de concurenţă neloială din partea unor firme, prin dumping cu forţa de muncă.
UGIR-1903 şi CONPIROM susţin existenţa contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional şi a celor de la nivel de ramuri şi de unităţi.
„Existenţa şi aplicarea contractelor colective de muncă şi a consultărilor permanente cu sindicatele au contribuit în mod esenţial la evitarea unor derapaje sociale în cei doi ani de până acum de manifestare a efectelor crizei economice în
România. De aceea, încă, se impune existenţa contractelor colective de muncă”, spune Corâci.
Următoarea întâlnire dintre partenerii sociali şi membrii Executivului pe tema Codului muncii şi a Codului social va avea loc marţi.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.