Dodon joacă la suspendare

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a respins joi candidaturile noilor miniştrilor propuşi, riscând o nouă suspendare din atribuții.

„Am respins candidaturile la funcțiile de miniștri. Reieșind din jurisprudența Curții Constituționale și din prevederile Legii cu privire la Guvern, remanierea guvernamentală propusă trebuie să fie efectuată de Parlament. Suplimentar la cele expuse, cu referire nemijlocit la candidaturile prezentate de către Prim-ministru menționez că noua listă a candidaților la fotoliile ministeriale nu poate fi acceptată din mai multe considerente. Majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior. Mai mulți candidați au probleme de integritate și mai grav unii dintre aceștia au fost personal implicați în frauda bancară participînd la luarea deciziilor care au dus la devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova. În contextul dat, candidaturile înaintate de Guvern nu corespund criteriilor specificate. Cu atît mai mult cu cît asupra acestora planează un șir de dubii, reflectate în mai multe investigații jurnalistice și ale organelor de ocrotire a normelor de drept”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Anterior, preşedintele Republicii Moldova a semnat decretul de demisie a şase miniştri, după ce marţi PDM a anunţat remanieri în cadrul guvernului.

Printre noile propuneri de miniștri figurează foştii premieri Chiril Gaburici şi Iurie Leancă, precum şi fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

Refuzul lui Igor Dodon de a numi noi membri ai guvernului va servi drept motiv de a-l suspenda din nou pe acesta din funcţia de preşedinte, cum s-a întâmplat recent în cazul numirii ministrului apărării, a explicat pentru Radio Chişinău expertul în drept constituţional Alexandru Arseni.

În luna octombrie, Curtea Constituțională de la Chișinău a constatat că există circumstanțe care justifică instituirea interimatului funcției de Președinte al Republicii Moldova în cazul numirii ministrului Apărării, iar acesta să fie numit în funcție prin decret de către președintele Parlamentului sau de premier.

Curtea a decis atunci că refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de numire în funcția de ministru al Apărării a lui Eugen Sturza „constituie o încălcare gravă a obligațiilor și a jurământului depus la învestirea în funcție”.

În aceste condiții, Curtea a decis că președintele se află în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția ceea ce justifică instituirea interimatului funcției.
Actualul guvern de la Chişinău a fost învestit la 20 ianuarie 2016, în contextul unei ample crize politice şi sociale. Legalitatea guvernului a fost contestată de opoziţie, fiind organizate proteste masive. În vara acestui an, parlamentul Republicii Moldova a aprobat o lege de modificare a structurii guvernului, numărul ministerelor fiind redus de la 16 la 9.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Dodon se intinde cat ii permite plapuma !Sa zica rusnacii din Moldova ca au si ei un om la conducere!

  2. Eu cred ca acestui troglodit bolsevic i se acorda prea multa atentie, inclusiv de catre presa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.