Insolvențe, oameni lăsați de izbeliște, pagube record, o sinucidere

Doi ani de prăbușiri în turismul românesc

Patronul Omnia Turism, George Negru, s-a sinucis la începutul săptămânii. Imediat după aceea, Ministerul Turismului a calculat o pierdere totală de 7,4 milioane de euro, bani încasați de agenție din vânzarea de pachete de vacanță pentru anul viitor. E cea mai mare pagubă din turismul românesc din 1990 încoace. Situația vine după câteva insolvențe de răsunet: Mareea, Genius Travel, Paravion. În 2016, Autoritatea Națională de Turism a retras licențele de funcționare a 1.384 de agenții de turism, adică în jur de 42% din total, pentru că nu au prezentat o poliță valabilă de asigurare necesară în caz de insolvență sau faliment. Printre acestea sunt şi nume cunoscute, cum ar fi agenţii ale Paralela 45, Perfect Tour, Eximtur, Kartago Tours, Paradis Vacanţe de Vis. Realitatea arată astfel că aproape tot ce se întâmplă pe piața de turism autohtonă este o haiducie și că cei corecţi plătesc pentru cei incorecţi, .

Ultima întâmplare, tragică, s-a petrecut cu Omnia Turism. Patronul, George Negru, s-a sinucis după ce s-a aruncat de la etajul unui bloc din zona Piaţa Alba Iulia, din Capitală, el recurgând la acest gest după ce firma pe care o administra a avut probleme financiare. Ministerul Turismului a fost asaltat de telefoane din partea celor care – plecaţi în vacanţe – au aflat din presa de la Bucureşti despre eveniment. Miercuri, ministrul de resort, Mircea Dobre, a ieșit în fața presei și a anunțat un caz unic. ”Este un caz unic, pentru că s-a întâmplat dintr-o dată”, a spus Dobre. În acest moment s-a calculat o pierdere totală de 7,4 milioane de euro, bani încasaţi deja de agenţie din vânzarea unui număr de 8.300 de pachete vândute pentru anul 2018, în valoare totală de circa 11,4 milioane de euro. Reprezentantul Executivului i-a sfătuit pe toţi cei care au pachete cumpărate prin Omnia Turism să nu mai plece în acele călătorii, deoarece conturile agenţiei au fost blocate de bănci, fapt pentru care nu pot fi efectuate plăţi. Cel mai mare păgubit este o agenţie de turism, care are de recuperat de la Omnia circa 300.000 euro, afirmă ministrul, fără a preciza despre ce companie este vorba. ”Totuşi, activitatea companiei trebuie să meargă mai departe, agenţia încă funcţionează. Situaţia este destul de gravă în ceea ce priveşte această companie”, a mai spus Dobre.
În prezent, un număr de 244 de turişti sunt plecaţi cu Omnia în străinătate, din care circa 158 îşi plătesc singuri cazarea. ”Turiştii sunt în regulă, nu mai avem reclamaţii. Toţi cetăţenii români sunt în siguranţă”, a punctate ministrul Mircea Dobre.

În această vară, Paravion, una din cele mai mari agenţii de turism din România, a anunţat că intră în insolvenţă începând cu 8 august. Aceasta a închis portalul turcesc Bavul.com, motivând decizia prin scăderea dramatică a afacerilor din Turcia, pe fondul problemelor politice şi de securitate traversate de această ţară în ultimul an. Insolvența Paravion vine după cele ale Mareea și Genius Travel. Aproape 1.100 de turişti au fost păgubiţi de către Mareea, suma tuturor contractelor ridicându-se la 460.000 euro, din care 285.000 euro sunt restanţe către furnizori. În cazul Genius Travel, 136.000 de euro a fost paguba suferită de 147 de turişti care şi-au cumpărat vacanţe de la această agenţie, intrată în blocaj financiar în plin sezon.

Experții de la KeysFin, companie care oferă servicii de business information şi credit management, prelucrate pe baza informaţiilor oficiale de la Ministerul Finanţelor şi Registrul Comerţului, au avertizat recent că există posibilitatea ca planurile de concediu să fie spulberate din cauza faptului că mulți tur-operatori au o situație financiară precară. În acest moment, conform KeysFin, există cel puţin 30 de companii într-o situaţie similară Genius Travel SRL și Mareea. Conform KeysFin, 1.938 înregistrează dificultăţi financiare în ceea ce priveşte îndatorarea. 1.088 de societăţi comerciale au un capital propriu negativ (39%), 850 au un grad de îndatorare ridicat (30%),748 au pierderi operaţionale (26%), 1.120 de firme, adică 40%, au un nivel de lichiditate sub cel acceptat, iar 514 reprezintă companii cu furnizori restanţi. Datele statistice, prelucrate pe baza informaţiilor oficiale depuse la Ministerul Finanţelor, arată că în turismul românesc există, în prezent, 472 de agenţii de turism şi tur-operatori a căror datorii au crescut între 2014-2015. „În vizorul nostru se află un total de 401 de companii unde datoriile au crescut cu peste 50% în acest an, în timp ce alte 103 firme au marcat o evoluţie negativă între 30-50%. Alte 261 firme din sectorul turismului au marcat creşteri ale datoriilor, însă la un nivel ceva mai temperat”,afirmă experţii de la KeysFin, care au dezvoltat un instrument special de monitorizare a evoluţiei financiare a companiilor.

Potrivit analiştilor, situaţia în care se află Genius Travel SRL este relevantă pentru sectorul de turism. „ Sunt peste 1.000 de firme de turism, din toată ţara, care au capitaluri proprii negative. Asta înseamnă că au înregistrat pierdere care s-a reportat în fiecare an şi/sau acţionarii şi-au retras profitul neinvestind în activitatea companiei. Există firme care au un grad de îndatorare >1, adică afacerea depinde mai mult de creditorii săi. În plus, sunt tot mai multe firme care îşi achită cu intarziere furnizorii, iar asta poate duce la blocaj financiar, insolvenţă şi chiar faliment”,au mai spus experţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Oriunde se poate trage o tzeapa, se trage o tzeapa. E nevoie de legislatie si de impunerea unor bune practici pentru a impiedica astfel de lucruri. Nu inteleg de ce s-a sinucis omul acela, e vorba doar de niste bani.

  2. Deosebit de tristă, dar şi suspectă, moartea patronului de la Omnia Tours !Spun asta pentru că am fost de câteva ori cu această agenţie şi cu o singură excepţie, când din cauza unui ghid zăpăcit am ratat intrarea la Louvre din cauză că am ajuns prea târziu de la Notre Dame ( ar fi trebuit să mergem întâi la Muzeu şi apoi la Catedrală ), în toate celelalte excursii Omnia Tours a fost la înălţime ! Cu angajaţi şi ghizi excelent pregătiţi, cu trasee minunate şi condiţii din cele mai civilizate ! Mai menţionez că în urma sesizării, ghidul respectiv a fost penalizat . De aceea regret mult moartea unui asemenea om şi transmit sincere condoleanţe familiei şi întreg personalului Agenţiei ! Sper să se redreseze la timp. Ar fi păcat ca cineva să se folosească de acest prilej pentru a îngropa şi Agenţia odată cu fostul ei director . Dacă nu cumva , asta s-a şi urmărit ! !

    • Poate a vrut să-i cumpere cineva afacerea și el nu a vrut s-o vândă. Hexi Pharma ….

  3. Turismul romanesc ca si alte activitati din ministere precum agricultura,silvicultura,etc,unde sa evaporat baza materiala a statului,luata de cei aflati la butoane pe nimica,si trag foloase,instrainind oriunde si oricui,cind nu sint capabili de gestionare,intrucit statul,la vinzare,sau predare,nu a pus clauze,clare si de durate lungi asupra modului de gestionare,intretinere,exploatare,in folosul poporului,si nu numai in folosul unei gasti rastrinse de beneficiari,aceia cu relatii,bani si putere din umbra,ca sa beneficieze discretionar de aste bunuri ale tarii.
    Am ajuns ca salariati putini la numar,si pensionari tot mai multi sa nu avem acces la bazele de trataet balnear pentru sanatate,si recuparare,datorita preturilor mari insuportabile,ca sa poti lua un bilet sau un sejur la o statiune.
    Mai bine stau hotelele goale,sau inchiriate la bosi si cunostiinte locale sau centrale la comenzi de spert ,ce se practica in continuare cu ingaduinta patronilor si sefilor locali,centrali,numai sa fie mentinuti in sfera turistica,si nicidecum sa aduca servirea populaiei la nevoile reale,de tratare si recuperare a sanatatii tot mai subrede.
    Pe cine sa intereseze de aste situatii,cint toti stau cu mainile intinde la ciubuc de orice fel,in orice situatie!?
    Fara ca nimeni si nimic sa nu-i traga la raspundere,ca se ascund in spatele firmei private cica,cind stie patronul de toate,dar si Patronii sint bagati la mijloc si jucati pe degete de mafiile locale ale oricaror centre turistice,astfel ca nu mai sti cum sa te strecori prin asa stufosenie de increngaturi distructive a vietii omului roman de orice fel care ar vrea sa traiasca si sa asi trateze omenesc la preturi accesibile pungii fiecaruia,si nu jecmanit la preturi poate duble de ce se practica in afara tarii!
    Asa sa ajuns ca tot mai multi dar si cu bani pleaca in afara tarii pentru actul turistic!
    Iar la noi avem ministri ce toaca frunze la caini,cu tot felul de departamente,secretari si secretare ce nu au nici o justificare de functionare,dat fiindca nu au in subordine,si nu gestioneaza nici o baza materiala,ci numai trag sforile la smecheriile privatiilor facuti de ei!

  4. Domnul George Negru a fost un om de mare tinuta: onest, echilibrat,cu un suflet mare cat Rusia!! Un adevarat lord! Am colaborat cu dansul si cine l-a cunoscut, stie ce vorbesc! Orice s-ar fi intamplat, calitatile sale umane raman vesnice si de netagaduit! Ceea ce a fost in sufletul dumnealui cand a ales moartea, numai Dumnezeu stie! DUMNEZEU SA-L IERTE! restul nu mai conteaza!

  5. Am fost o singura data in viata intr-o excursie organizata si singura cu autocarul. Se intampla in 2012, intr-o excursie de 12 zile la Paris (si tarile de trazit) cu Omnia Turism. Va marturisesc sincer ca totul a fost in regula, condusi de un ghid, moldovean de samanta, dar fost profesor de istorie in Bucuresti, de un profesionalism si un bun-simt de exceptie. Totul era programat la timp si executat la timp. Mi-a fost teama la inceput, dar profesionalismul ghidului si al soferilor (amandoi pitesteni), atmosfera generala (bine, majoritatea pasagerilor erau de varsta medie spre varsta a treia)ne-au daruit o vacanta extrem de frumoasa. Chiar nu inteleg dedesubturile „caderii in cap” al Agentiei Omnia Turism. (si inca ceva, Cotidianule: sunteti virusati, urmariti de oareceva dusmani care vor sa va distruga pagina, sau de ce naiba totul arata aiurea astazi pe pagina voastra, de la prezentarea paginii pana la scriptul de „masina de scris de la Scoala Profesionala” de pe vremuri? E aiurea-rau.)

  6. pai in mana cui a fost aceasra vaca da muls inca de lka prima fatare?? nu va amintitiu cand subn pretextul luptei cu fantomel fiecare restarurant , hotel avea o afrmata da tablagii… abagii care mancau , beau si ..utea pa spatele clientilor corecti caaa ..japitele veneau cu subordinatii..primi, colinei, henetra;li etc..tara lu papura ..asa ca daca c u nu l gasesti pa stanescu (xare intre timp deveni nushce..il gasesti pa fiisi) asa ca d un de turismus tata..

  7. Un privat trage țeapă la niște privați. Halucinant este că țepuiții arată cu degetul spre statul român, că nu are legislație de țepuit! Recuperatori nu mai pot trimite, că țepuitorul și-a luat singur glanda. Celor 300 de agenții țepuite nu le-a trecut prin cap să conceapă un contract care să-i protejeze de eventualele țepe. Au mers pe ideea că patronul Omnia este băiat bun. Acum buni sunt ei. De plată. Mie mi-a tras-o unul pe care-l consideram mai ceva decât un frate. Acum urlu și dacă vine cineva la mine să-mi dea bani degeaba!

  8. Ce titlu adecvat! Turismul romanesc s-a aruncat de pe bloc in neant, vine asfaltul! Cine va fi viitorul … Negru?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.