Doi litri de apă pe zi, un mit?

Recomandarea mult mediatizată, de a se bea cel puțin doi litri de apă pe zi, pare că nu este obligatorie. Datele sugerează că un aport de apă cuprins între 30 și 40 de mililitri de apă pe zi e suficient pentru o hidratare corespunzătoare a unui organism activ, este de părere nutriționistul Lygia Alexandrescu, citat de Mediafax.

Apa constituie între 55 și 70% din masa noastră corporală, iar organismul uman necesită o cantitate suficientă de apă pentru a supraviețui și pentru a menține echilibrul în toate procesele vitale. Bineînțeles, apa este esențială și ajută la procesele de digestie, asimilare de nutrienți, eliminare de toxine din organism. În decursul a 24 de ore, organismul consumă peste 200 de mililitri de apă numai pentru procesul de respirație. De asemenea, prin transpirație se pierd cele mai însemnate cantități de apă. Și de accea apa trebuie să fie înlocuită, altfel există riscul deshidratării„, spune Lygia Alexandrescu.

Specialistul avertizează însă că senzația de sete și necesarul real de lichide, care trebuie consumate, nu se sincronizează.

Mai exact, la momentul la care în organism se instalează senzația de sete, celulele acestea sunt deja deshidratate. Riguros vorbind despre necesarul de apă, cantitatea zilnică de apă depinde de înălțime, de greutate, de temperatură și de umiditate, de starea de sănătate și de nivelul de activitate fizică și de alimentația pe care o persoană o are. Datele clinice sugerează că un aport de apă cuprins între 30 și 40 de ml de apă pe zi e suficient pentru o hidratare corespunzătoare a unui organism activ„, a mai declarat nutriționistul Lygia Alexandrescu.

În ceea ce privește consumul zilnic recomandat de apă, unii specialiști recomandă minimum 2 litri, în timp ce alții recomandă 45 de mililitri pentru fiecare kilogram.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Nu stiu de ce credeti toate balbaielile statistice, sincer! Consumati fix cata apa aveti nevoie, cat necesita organismul fiecaruia!

  2. DFa, dar cum populatia a fost dresata sa bea doar apa plata … cum isi mai fac astia planul de vanzari daca prostimea nu bea macar 2 litrii de apa pe zi ???
    Evident … desi se pune „2 litri de LICHIDE pe zi” … prostimea se gandeste prima data la apa.
    Asa ca … hai sa-i prostim pe prosti.

  3. 1 litru=1000 ml deci un corp de 70 kg are nevoie de 7 0x 45ml=3150 ml adica 3 litri?:)))

    Sfatul meu,beti cat puteti de multa apa de la Azuga(cea mai buna din lume) cafea,ceai,vin,bere..si nu ascultati de nutritionisti…ca nu ajungeti departe

  4. În căldura deșertului Sahara sânt necesari 4 litri apa/zi.
    Căci în deșert se tulbură tot pămâneanu…

  5. 30-40 mililitrii înseamnă o ceașcă de cafea ! Deci d-na Lygia poate să surviveze ( ! ) cu o cafeluță pe zi !!

  6. Daca citezi pe cineva, preia tot, pentru ca altfel risti sa dezinformezi … De la ziarele
    Ce nu e clar? 30 ml/kg corp pentru o persoana sedentara, 45ml/kg-corp pentru o persoana activa (sau care transpira mult).

  7. Una zice 40 ml pe zi de organism … altii zic 45 de ml pe zi pentru un kg … ramine sa vedem ce zic si „cercetatorii britanici” ?! …

  8. @goe: Deci o persoană de 67 kg trebuie să bea 67 x 30 ml, adică 2010 ml, adică peste 2 litri ! Iar una de 100 kg bea 3-4 litri de apă !!

    • Discutia legata de apa este adusa de vanzatorii de apa imbuteliata, in realitate si lichidele (ceai, cafea, ciorba ca suntem romani, un pahar de lapte). In general o persoana solida si mananca mai mult si are nevoie de un aport mai mare de lichide si ca sa digere masa.

  9. Si cand te gandesti ca inainte, prostii, beau apa doar cand le era sete……ce idioti

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.