Dosar penal la vârful justiţiei

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Cristina Tarcea, reactioneaza in timpul tragerii la sorti a completului de cinci judecatori ce vor instrumenta procesele in cursul anului 2019, joi 13 decembrie 2018, in Bucuresti. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) are în lucru un dosar care vizează plângeri pentru abuz în serviciu contra Cristinei Tarcea și Liviei Stanciu, foști președinți ai Instanței Supreme.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că procurorii Secției pentru investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) au deschis un dosar penal în care urmărirea penală se efectuează in rem, adică pentru fapte, în urma mai multor plângeri contra foștilor președinți ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea și Livia Stanciu.

Una dintre plângerile care a fost conexată la dosar a fost depusă de către Nicolae Marin, actualmente adjunctul Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, potrivit sursei citate.

Acuzațiile formulate în aceste plângeri, au declarat pentru Mediafax surse judiciare, sunt de abuz în serviciu, deoarece Cristina Tarcea și Livia Stanciu, ca președinți ai Instanței Supreme, ar fi încălcat dispozițiile legale cu privire la constituirea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție și, prin aceasta, „au adus vătămări grave, atât actului de justiție, cât și părților procesuale din cauzele judecate din completurile de 5 judecători”.

Curtea Constituţională a admis, în noiembrie 2018, sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători și a decis că Instanța Supremă trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorți, toți membrii completurilor de 5. Decizia a fost luată atunci cu majoritate de voturi.

Două zile mai târziu, au avut loc tragerile la sorți pentru desemnarea noilor completuri de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Controversele pe această temă au început după ce au intrat în vigoare modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, care prevedeau că vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și președintele Secției Penale nu mai pot conduce completurile de 5 judecători, ci că toți magistrații din complet trebuie trași la sorți.

Livia Stanciu a condus Înalta Curte de Casație și Justiție în perioada 2010-2016, în timp ce mandatul Cristina Tarcea, început pe 14 septembrie 2016, s-a încheiat în septembrie anul acesta, noul președinte al Instanței Supreme fiind Corina Corbu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

13 Comentarii

  1. SIIJ asta sigur nu este o anexa a Antenei 3? Ca numai magistrati care nu au fost inghititi de Felics Turnatoru sunt anchetati..Am trait sa vedem si Tribunalul Antenei 3

  2. Se zice ca revolutiile isi mananca copiii. Ce sa vezi si ” justitia ” isi judeca judecatorii, chiar daca sunt fosti sefi ai ICCJ, si mai ales parteneri ai DNA. Că de, abuz in serviciu nu face numai oficiantul de la un ghiseu oarecare ci si judecatorii, mai ales cei cu functii inalte. Oricat se vor deasupra legii tot vine vremea socotelilor, cu cat mai devreme cu atâta mai bine. Nu pricep cum a fi intr-o asemenea functie sa te crezi vesnic acolo si ca nu vei da socoteala pentru faradelegile facute. Nu inseamna ca daca esti magistrat, in cea mai inalta functie, nu faci faradelegi. Ba faci, si cu cat functia este mai inalta cu atata fapta ta este mai grava. Oare ce vor invoca cele doua cucoane in apararea lor, ca nu au stiut legea ?: Presedintele ICCJ sa nu stie legea ?. Atunci cine in tara asta ?. Asa va fi si cu Iohannis, si el va raspunde o data si o data pentru desele si gravele incalcari ale constitutiei. Ce ne va zice ca el nu a cunosctut constitutia, el care este principalul aparator al acesteia ?. Bine ar fi ca in acest caz sa se demonstreze faptul ca prevederea constitutionala precum ca ” NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE ” se aplica si la noi. Asta ar fi primul pas insemna ca intram in NORMALITATE asa cum ne proclama Iohannis

  3. Alo ! 112!
    Vreau sa reclam o urgenta :
    Popor asuprit si umilit de straini, de alogeni, de 30 ani de „valori” occidentale, fara economie, finante, resurse, aur, petrol, gaze, paduri, pamantul stramosesc…toate sant in mainile strainilor…santem goniti din tara…altii sclavi in tara la corporatiile occidentale…nimeni nu face nimic…e urgenta mare ! Pericol de moarte a natiunii, a omeniei, a sufletului ! Sa intervina cineva urgent !
    Dar nu prin mascarada lor de „alegeri” !
    Aceste zise „alegeri” trebuie boicotate total ! Boicot total al tututor partidelor politice prin neparticiparea la acesta mascarada de „alegeri”,  pentru ca au dovedit ca toate sant impotriva noastra, vandute si acaparate de straini, de oculta iudeomasonica,  prin boicotarea celui mai important vot din ultimii 30 de ani : referendumul pentru familie din 6-7 octombrie 2018, si pentru a demasca prin boicot masiv la  mascarada lor de „alegeri”, implicarea serviciilor sri/sts, (aflate si acestea sub controlul total al ocultei) in procesul electoral, prin care ajusteaza „votul” din tastatura calculatorului, acolo unde manipularea si minciuna din massmedia strainilor si prin zisele lor „sondaje” de opinie, nu au dat rezultate.

  4. Dar dosarului lui Kovesi cu extradarea lui Popa cand va fi trimis in judacata? Ca pana acum, numai amenintari si interogatorii. Nimic concret, si a trecut ceav vreme de al infiintarea SIIJ.

  5. Comentariile la adresa multinationalelor, a justitiei si serviciilor trebuiesc facute numai in gand.
    Prietenii stiu de ce!

  6. e timpul ca livia stanciu sa nu mai fie deasupra legii dupa ce lauda colaborarea cu serviciile si protocolul incheiat!!nu poate fi judecator la CCR dupa ce a facut praf actul de justitie, a dosit dosarele la galati , a avut o mapa profesionala santajabilă, colega sotiei deputatului mircea toader care i-a recomandat-o lui basescu ???demisia de la ccr.

  7. Abia astept ca cucoanele care au incalecat justitia la ordinul lui Basescu si Joahnnis sa fie plimbate in catuse ca sa le vada si rezistentii care cred ca ei sunt intangibili! Succesuri SS!

  8. Facaturi produse de geniile de la SS.Chiar asa,de ce nu trimit in justitie „dosarele lui Kovesi”,facute exact cand trebuia s-o incurce la EPPO. Necazul lor e ca UE nu se uita la a3 sau rtv. Ăștia încă n-au iesit din bula Dragnea,au realitatea lor virtuală. Si au publicul lor cu pensii speciale,2-3 venituri de la buget,angajați de partid la stat,cu afaceri cu statul,etc.

  9. SE REZOLVA REPEDE, Joi guvernul PSD va fi dat jos și SABOTORUL ROMANIEI Iohannis își va pune Guvernul lui care va desfința SIIJ! Ptiu!

  10. In justitia romaneasca exista MAGISTRATI SI IMPOSTORI. Cei din categoria a doua sunt cei mai multi si reprezinta continuitatea subordonarii justitiei de catre securitate. Nu intamplator mai toti capii justitiei din acesti ultimi treizeci de ani au fost departe de competenta si integritate si cu toate acestea au fost numiti la varful justitiei. Apogeul a fost atins in timpul lui Basescu (Petrov) si acum al lui Johanis cand subordonarea magistratilor a devenit generala si oficiala prin aparitia acelor protocoale secrete impuse de securitate. Pana in prezent nici unul din cei implicati direct sau indirect nu este in puscarie, acolo unde le este locul. Statul securist prin paiatzele sale plasate la varf este inca puternic.

  11. Nu cred nimic, pana nu vad aceste ticaloase plimbate cu catuse! Macar un arest preventiv, si tot e ceva!!!!!!!!!!

  12. Nici eu nu cred, cum nu mai cred ca ticaloasa de Kovesi va raspunde pentru faradelegile comise!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.