Dosarele revoluţiei şi mineriadelor ar putea fi redeschise

Dosarele revoluţiei şi mineriadelor din 1990 ar putea fi redeschise dacă preşedintele Traian Băsescu promulgă legea prin care crimele regimului comunist şi cele din decembrie 1989 devin imprescriptibile, conform Antena3.ro. Cele două dosare au termen de prescripţie chiar anul acesta. Proiectul de modificare a Codului Penal, votat pe repede înainte de parlamentarii puterii, se referă şi la infracţiunile de omor pentru care vinovaţii vor putea fi traşi la răspundere oricând.

Zeci de foşti ofiţeri de armată şi foşti angajaţi în serviciile speciale ar putea fi cercetaţi pentru crimele din Decembrie 1989. Asta dacă dosarul Revoluţiei care ajungea anul acesta la termenul de prescriere va fi redeschis.

Totul a pornit de la o decizie a CEDO de anul trecut prin care genocidul devine imprescriptibil. Fostul general de Armată, Ioan Panaitescu, nu este însă de acord cu modul în care politicienii români au interpretat decizia Curţii de la Strasbourg.

Fostul preşedinte Ion Iliescu nu exclude posibilitatea redeschiderii dosarelor din 1989.

Proiectul de lege prin care crimele regimului comunist şi cele din decembrie 1989 devin imprescriptibile a trecut de Camera Deputaţilor şi va merge la promulgare la şeful statului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.