Dr. Rainer Kotz, imaginație și știință în chirurgia ortopedică

Profesorul dr. Rainer Kontz, medic chirurg ortoped, specializat în artroplastie, a fost invitat zilele trecute în țara noastră pentru mai multe consultații și intervenții în cazul pacienților români care sufereau de diferite afecțiuni. El spune că singurele diferențe dintre sistemului medical românesc, pe care însă nu îl cunoaște foarte bine, și cel occidental ar putea fi „poate doar în privința pregătirii medicilor care au mai puţină experiență și poate că nu dispun de tehnica necesară pentru a efectua operații de implant osos, intervenții chirurgicale de o complexitate ridicată“.

Cotidianul: Care sunt cele mai întâlnite afecțiuni ortopedice pe care le-ați întâlnit la pacienții români? Ar putea exista o explicație pentru apariția lor?

Prof. dr. Rainer Kontz: Cele mai comune probleme ortopedice pe care le-am descoperit în rândul pacienților români sunt cancerul de oase, osteosarcomul şi sarcomul Ewing. Nu este o explicație în acest sens, pentru că vorbim despre boli rare care au o frecvență de 4 la 1.000 de locuitori pe an.

Copii duși la control

Cât de important este să facem controale ortopedice periodic?

În rândul copiilor unde sunt și specialist, un control în momentul în care copilul prezintă dureri la nivelul piciorului este mai mult decât necesar. O simplă radiografie poate depista dacă ceva este în neregulă cu membrul copilului, apoi RMN-ul poate determina dacă este vorba despre cancer sau nu.

De ce ați venit în România pentru a face consultații? Ce concluzii ați putea trage după acestea?

Am avut plăcerea să cunosc un român dornic să ajute pacienții din România să beneficieze de cel mai bun tratament în Austria. Darius Pencea, fondatorul companiei de turism medical România – Austria, AT-Med, mi-a propus să consult pacienți români cu cancer de oase în mare parte, știind că tehnica pe care noi o folosim dă în majoritatea cazurilor cele mai bune rezultate. Așa am ajuns să ofer consultații și în România pentru pacienții care au nevoie de o a doua opinie și pentru care deplasarea în Austria este un proces mai dificil. Pe de altă parte, după ce tratez un pacient din România, obligația mea morală este de a avea grijă de ei și de a vedea și cum au evoluat postoperator. Mulți dintre pacienții pe care i-am consultat au a doua șansă la viață.

Există diferențe notabile între sistemul medical din România și cel din statele occidentale? Care ar fi acestea?

Nu cunosc sistemul medical românesc foarte bine, dar cred că nu e o diferență foarte mare, poate doar în privința pregătirii medicilor care au mai puţină experiență și poate că nu dispun de tehnica necesară pentru a efectua operații de implant osos, intervenții chirurgicale de o complexitate ridicată.

Unde ar mai trebui îmbunătățit sistemul medical din țara noastră? Ce credeți că îi lipsește?

Cum spuneam, nu cunosc foarte bine sistemul medical românesc. Am vizitat doar câteva spitale private și am observat că erau dotate cu aparatură performantă, lucru care m-a uimit și m-a bucurat în același timp.

În chirurgia abdominală e nevoie de imaginație

De ce se spune că chirurgia ortopedică este una dintre cele mai curate specialități medicale?

Din punct de vedere tehnic, schimbările sunt rapide, iar aparatura medicală este din ce în ce mai performantă. În momentul de față, protezele sunt cheia în tratamentul de succes al oaselor. Sunt proteze care pot fi personalizate pe fiecare pacient în parte și care sunt concepute în maximum șapte săptămâni. Desigur, vorbim aici despre un cost mai mare, dar și rezultatele vor fi pe măsură, având în vedere că nu va mai exista rata de eșec.

Cât din chirurgia ortopedică este știință, cât artă și cât predicție?

Medicul chirurg ortoped nu este un artist, ci mai degrabă un om de știință. Deci aș spune că intervenția chirurgicală în ortopedie este 100% știință.

Care sunt cele mai complicate operații pe care le-ați făcut vreodată? Credeți că le-ați putea efectua fără probleme și într-un spital din România?

Unele dintre cele mai dificile intervenții pe care le-am făcut sunt cele de chirurgie abdominală, unde trebuie să dispui de o imaginație foarte bună în calitate de chirurg. Aș putea face operații în România dacă aș avea aici un medic ortoped chirurg format în Austria sau un coleg cu o formare excelentă cu care am mai lucrat și în care pot avea încredere 100%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.