Drept la replică de la BNR

BNR a trimis un drept la replică în urma publicării de către Cotidianul a articolului „Extravaganțele privilegiaților – Mare brânză la BNR”. drept la replică pe care îl prezentăm integral.

„În publicația „Cotidianul”, ați prezentat, în data de 24 aprilie 2019, sub titlul „Extravaganțele privilegiaților – Mare brânză la BNR”, informații privind achiziția de pește, produse din pește și brânzeturi. Articolul dumneavoastră reflectă parțial realitatea, într-un mod tendențios, și, pentru corecta informare a publicului, facem următoarele precizări:

  1. Achiziţiile în cauză sunt, în fapt, proceduri în derulare, respectiv proceduri simplificate, organizate în conformitate cu Legea 98/2016 privind achiziţiile publice. Cantitățile de produse solicitate reprezintă necesarul estimat până la 31 decembrie 2019, fiind destinate unui număr mare de persoane şi de activităţi.
  2. Precizăm că Banca Națională a României organizează și găzduiește o serie de evenimente cu participare națională și internațională pentru care, în unele cazuri, asigură și serviciile de protocol. La acestea, sunt prezenți oficiali de rang înalt, atât din țară, cât și din străinătate. De exemplu, în primele patru luni ale anului 2019, BNR a găzduit peste 30 de evenimente de anvergură, iar numărul lor este în creștere, inclusiv în contextul găzduirii manifestărilor organizate în cadrul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. Dintre evenimentele cu participare internațională derulate sau proiectate pe parcursul anului 2019, menționăm: reuniunea informală a grupului de lucru RELEX (Grupul de lucru al consilierilor pentru relații externe din Reprezentanțele Permanente); reuniunea informală a atașaților financiari din Reprezentanțele Permanente; reuniunea Grupului de monitorizare a procesului Bologna și AG a Registrului european pentru asigurarea calității în învățământul superior; reuniunea miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale din statele membre UE (ECOFIN); reuniunea Grupului Consultativ Regional pentru Europa al Consiliului pentru Stabilitate Financiară; reuniunea Subcomitetului privind Fondul Monetar Internațional (FMI) și alte probleme conexe (SCIMF) din cadrul Comitetului Economic și Financiar (CEF) al Consiliului Uniunii Europene; reuniunea Comitetului de Relații Internaționale din cadrul Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC).

 

  1. Valorile totale precizate în cadrul anunțurilor de participare reprezintă valori estimative, iar totalul acestora este 375.258,50 lei, nu de 410.000 lei cum a fost precizat în articol, în mod eronat și nu reprezintă valoarea la care vor fi cumpărate produsele. Valoarea la care vor fi achiziționate produsele urmează să se stabilească în urma derulării procedurilor competitive deschise menționate.
  2. Accentul pus pe anumite sortimente de produse solicitate și catalogarea acestora drept produse de lux este nefirească, în condițiile în care astfel de produse sunt servite în mod uzual în cadrul evenimentelor, iar valoarea acestora este nesemnificativă în raport cu valoarea totală a produselor achiziționate (icrele negre reprezintă 6,5% din total, sturion eviscerat 1%, scoici Saint Jacques 0,26%, brânză Paladin 1%, șvaițer 4%). Menţionăm că achiziţia unor produse precum icrele negre este destinată reuniunilor pe teme profesionale la care Banca Naţională este co-organizatoare împreună cu instituţii şi organisme economico-financiare interne şi internaţionale, acestea plătind produsele consumate.
  3. BNR asigură pentru salariaţii săi posibilitatea de a lua masa, contra cost, în puncte de alimentaţie cu circuit închis, de tip cantină-restaurant, atât la sediul central, cât şi la centrele de pregătire profesională şi activitate socială din Bucureşti, Sinaia şi Păltiniş. Produsele vândute în aceste unități nu sunt subvenționate de către Banca Națională a României, deorece sunt vândute către salariați cu prețul real al acestora.
  4. Cantitatea de produse din caietul de sarcini va fi furnizată în funcție de necesitate prin comandă transmisă către furnizor, și nu prin furnizarea tuturor produselor într-o singură tranșă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Mda, deci cotidianul.ro a ,,umflat” pretul achizitiei cu 35 000 de lei. Ce gafa colosala! Pentru asta n-o sa-l mai citesc pe nea Cornel.

    Evident ca nimeni nu se asteapta ca oficialii BNR sa manance cartofi prajiti cu branza. Evident ca stirea data de cotidianul.ro poate intra in naratiunea de tipul ,,elitele care nu se mai satura”. Sau in povestea de campanie a PSD. Interpreterile pot fi multiple

    Da’ singurul lucru cu adevarat bizar in tabloul asta pare sa fie comunicatul BNR, la prima vedere defensiv, dar care mai degraba denota iritare si neprofesionalism. Iritarea e de tipul ,,bai, amaratilor, nu ne-ati prins, ma!”. Ia uite aicea!!! Icrele negre sunt doar 6,5% din totalul comenzii!!! Adica exact in marja romanului obisnuit, care pune in cosul lunar intre 5-10% icre negre. Da’ asa e cand cei mai multi dintre angajati sunt contabili, rude si detasatii din servicii.

  2. Da’ vinul este cumparat tot din podgoria de la Dragasani a sefului Guberniei ? Hai noroc si la mai mare si tare !

  3. in primul rând , e casa de oaspeți BNR ptr toți suporterii ?, vă invitați reciproc pe banii nostri și noi plătim pentru străini sau vă plătesc excursiile voastre la ei( vă rog să arătați o chitanță de a BM sau FMI , BCE). 2. de ce BNR cumpără dacă nu e de uz intern, să cumpere bufetul sau magazinul sau restaurantul, aveți în obiectul de activitate vânzări de salam și turism, 3. plata pentru invitati nu este mită?…4. estimativ nu poate cumva însemna CHIAR ȘI MAI MULT , dublu? 5. de când în țara asta produsele de lux sunt ,,uzuale,,…nici să vă justificați nu știți….

  4. Bagati in voi (si-n „partenerii” vostri „internationali”), ca aveti de unde…

  5. După enumerarea celor 30 de evenimente din prima treime a anului, la care participarea la “punctul 3” a fost de neuitat pentru participanți, ar fi fost era corect să ni se enumere și beneficiile pentru țara noastră și pentru cetățenii României rezultate din organizarea lor. Ne gândim plini de invidie că există un circuit de asemenea sindrofii în frăția Băncilor Naționale din lume și era interesant să aflăm căți bani de delagații sunt alocați, respectiv care este nuvelul de clasă de avion, stele de hotel și dimensiunea diurnei. Dar nu făcând din nou asocieri cu valori procentuale. Fiindcă nu prea este de caracter să spui că dacă ai primit ceva ce este îndoielnic dacă meritai faptic dar mai ales valoric, acel ceva reprezintă un procent nesemnificativ din total, când știi ca economist contabil că totalul cel uriaș este suma procentelor nesemnificative. Peste tot, în Parlamant, BCR, Administrație Companii naționale etc… statutul de nomenclaturist reprezintă convingerea normalității.

  6. Hei, parchetu’ general! pe când Isarescu Mugur cercetat penal pentru subminarea economiei nationale (cu yo-yo-urile asupra leului, în anii ’90) si-n puscaria pe care-o merita?

  7. Chefuri mari la cuibosorul din Parcul cu platani si consumatia e moca. Si noi ne intrebam de ce nu renunta Isarescu la Arenele BNR. Unde mai gasesc ei o locatie asa de intima intr-un parc de 10 hectare cu acces controlat in buricul Bucurestiului?

  8. Ma indoiesc ca Banca nationala nu apeleaza la servicii de catering ale celor mai mari restaurante. Mancarurile se prajesc, gatesc, coc in bucataria BNR si mirosurile se amesteca printre cele ale banilor in aceeasi cladire? Cine ar putea crede? poate prostii care au credite.

  9. BNR portofelul unei natiuni in mainiile fratiilor lui ITZAKrescu Multi ar trebuii spanzurati pt tradare.

  10. Dobinda înseamnă corupție nu pot cumpăra copii noștri o casă că trebuie și vouă să vă plătească una paraziților… Banu face banii e greșit și doar munca trebuie să facă banii…. BNR e societate pe acțiuni adică corporație… Statu plătește dobinda mafiei camataresti care prin dobinda lor nemernica care nu poate fi plătită au îndatorat toată Europa…. Nu vă sufara nimeni paraziții diavolului care ați transformat lumea într o peșteră de hoți… Jos cămătari internaționali…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.