Drone militare avansate. O companie românească a dat lovitura

Compania românească specializată în dezvoltarea de soluţii software pentru aplicaţii aerospaţiale, de apărare şi securitate cibernetică OVES Enterprise semnează un memorandum strategic cu Overwatch Aerospace, companie britanică specializată în dezvoltarea şi producţia de drone militare şi soluţii aerospaţiale avansate, utilizate, în prezent, inclusiv de guvernul britanic şi în operaţiuni desfăşurate în Ucraina.

Parteneriatul strategic dintre cele două companii vizează integrarea capabilităţilor platformei de inteligenţă artificială Nemesis AI în dronele Overwatch Aerospace, destinate unor scenarii militare şi de securitate complexe. Mai exact, tehnologia Nemesis AI va îmbunătăţi semnificativ performanţele sistemelor optice de identificare a ţintelor aflate pe drone, implementând soluţii avansate de inteligenţă artificială, fuziune avansată a senzorilor („supersenzor fusion”) şi metode inovatoare de conştientizare situaţională („Situational Awareness”), se arată într-un comunicat de presă al Oves Enterprise.

Conform sursei citate, aceste soluţii vor permite dronelor să opereze eficient inclusiv în medii complexe, unde semnalele radio sau GPS sunt indisponibile, realizând misiuni sofisticate, cu un nivel ridicat de precizie şi rapiditate în identificarea şi evitarea obstacolelor şi interceptarea ţintelor.

Dronele dezvoltate de Overwatch Aerospace sunt deja utilizate de guvernul britanic în Ucraina şi în alte regiuni, remarcându-se prin tehnologia avansată şi eficienţa operaţională demonstrată în condiţii reale de luptă. Portofoliul companiei britanice include drone tip loitering („Pholos”), dar şi modele care integrează un nou concept inovator de VTOL (Vertical Take-Off and Landing – decolare şi aterizare verticală) cu aripă „Transwing” (care asigură tranziţia eficientă între zborul vertical şi cel orizontal, combinând avantajele elicopterelor cu cele ale avioanelor clasice), precizează sursa citată.

„Semnarea acestui memorandum strategic cu Overwatch Aerospace ne consolidează poziţia ca furnizor internaţional de soluţii software de inteligenţă artificială pentru industriile aerospaţială şi militară. Overwatch Aerospace este o companie recunoscută internaţional pentru inovaţie şi eficienţă în condiţii reale de luptă, având parteneriate guvernamentale majore. Suntem încrezători că integrarea Nemesis AI va îmbunătăţi considerabil performanţele operaţionale ale acestor drone şi va deschide noi oportunităţi de colaborare strategică internaţională”, a declarat Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.

Dronele Overwatch Aerospace, echipate cu soluţiile dezvoltate de Oves Enterprise, vor beneficia şi de funcţii avansate precum evitarea obstacolelor („Obstacle Avoidance”) şi detecţia rapidă şi precisă a interceptorilor („Interceptor Detection”), precum şi soluţii de navigaţie avansată în terenuri necunoscute şi protejare perimetrală prin poziţionare bazată pe comparaţie şi analiză inteligentă a hărţilor („Absolute Positioning with Map Comparison and Subtraction”).

Acest memorandum este parte dintr-o serie de iniţiative strategice recente ale OVES Enterprise, care vizează consolidarea poziţiei sale globale în domeniul dezvoltării soluţiilor tehnologice avansate pentru industria aerospaţială şi de apărare. Colaborarea confirmă recunoaşterea internaţională a capacităţii companiei de a dezvolta şi implementa tehnologii revoluţionare, generând oportunităţi semnificative pentru dezvoltări viitoare.

Recomanda 3
Author

10 Comentarii

  1. Adica daca tae Elon GPS drona gaseste chilotu in vene a barbarusului dezinteric. Frumos. Asa da de asa ceva avem si noi nevoe.Dar daca Nordis i mai profitant.

  2. Credeam ca dronele sau macar unele componenete sint proiectate si fabricate de OVES, si ma pregateam sa-i felicit.

    Cand colo ei par sa fie doar jucatori si programatori de ARDUINO.
    Cum de nu au luat o firma indiana pentru asta ?

  3. Politicienii români ar trebui să se trezească și să renunțe rapid la comenzile de tancuri, scumpe și inutile,( vezi Ucraina), de Patriot ( ingrozitor de scumpe) și de alte sisteme clasice de armament care deja și-au demonstrat inutilitatea, cum ar fi Nagorno – Karabach, unde toate sistemele antiaeriene ale Armeniei au fost distruse rapid de dronele turcești ale Azerbaidjanului. În schimb ar trebui să facă totul pentru a direcționa industria de apărare către sistemele cele mai avansate de drone, de atac, de apărare, de supraveghere și culegere de informații,etc., pentru că urmatoarele razboaie vor fi duse și câștigate doar de țările cu cele mai performante drone. Cel mai performant și scump tanc, dacă este atacat simultan de câteva drone antitanc, este distrus rapid el împreună cu tot echipajul lui. Un atac în valuri de câteva mii de drone poate distruge orice apărare în foarte scurt timp. Sper că militarii și politicienii noștri sunt conștienți de toate acestea.

  4. Daca intr.o drona ai tras cu o pușcă de vânătoare cu alice ai dezafectat.o instantaneu ……Pe linia frontului trebuie introduse mitraliere și arme de asalt care împroașcă alice.

  5. Rusia nu mai are flota la marea Neagra,nu mai are aviatie si nu mai are tancuri,datorita dronelor!Daca Romania mai are exoerti militari trebuie sa recunoasca ca razboiul tonelor de fier inutile s-a incheiat,astazi dronele si IA sunt la putere!

    • Trump vrea sa faca pace cu un in.amic care nu mai are arme ? Armistitiul este inevitabil ! Viitorul este feminin, deja.

  6. Sunt prea ieftine aceste vehicule de carat bombe minore, ca greutate, ca efect. Vrei profit mare, maresti „valoarea adaugata” (orice avocat iti poate spune asta) ! Viitorul este feminin, deja !

  7. Bani aruncati dea-mboulea.In maximum 3 ani vor fi cumparate pe nimic de clanul Bercea Mondialu si duse la FER.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.