Duma de Stat a Rusiei a anulat 90% din uriaşa datorie a Cubei

Zilele trecute, Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a ratificat acordul semnat între Moscova şi Havana privind anularea a 90% din datoria pe care Cuba o avea faţă de fosta URSS.

Evenimentul a intervenit cu doar o săptămână înainte ca preşedintele Vladimir Putin să înceapă un turneu diplomatic care va avea ca etape Cuba şi Argentina. Vizita şefului statului rus la Havana are ca obiectiv declarat intensificarea relaţiilor comerciale bilaterale. De asemenea, în afara convorbirilor oficiale pe care le va avea cu omologul său cubanez, Raul Castro, şi cu alte înalte oficialităţi locale, Vladmir Putin are în program şi o întâlnire cu El Lider Maximo, fostul conducător de partid şi de stat de la Havana, Fidel Castro. În 2006, acesta s-a retras din viaţa politică din motive de sănătate şi de vârstă, cedând frâiele puterii fratelui său, Raul.

Un acord semnat la 25 octombrie 2013 prevede ştergerea celei mai mari părţi din datoria de 35.200 milioane de dolari (25.800 milioane de euro) şi plata restului, circa 3.500 milioane dolari, în decurs de zece ani. Tema aceasta a figurat pe ordinea de zi a unei vizite efectuate la Havana de premierul rus Dmitri Medvedev, dar atunci nu s-a stabilit nimic concret în legătură cu modul în care va fi reglementată uriaşa datorie a Cubei faţă de URSS, care a devenit un obstacol serios în calea normalizării relaţiilor Havanei cu fostul său aliat şi protector din perioada Războiului Rece. Începând din 2005, Moscova şi Havana şi-au reluat relaţiile cordiale, care stagnaseră după dezintegrarea blocului sovietic, la începutul anilor ’90. Prin 1988 se spunea că fosta URSS dădea zilnic Cubei un milion de dolari.

La ora actuală, Rusia se află pe locul nouă printre partenerii economici ai Cubei, cu schimburi comerciale de 224 de milioane de dolari, în 2011, cu mult în urma Venezuelei, Chinei şi Spaniei, cele trei principale partenere ale insulei. Potrivit agenţiei de ştiri Interfax, diferite companii ruseşti au manifestat un interes crescând faţă de posibilitatea de a investi în Cuba, în special de domeniul hidrocarburilor (Zarubeineft) şi electricitate (Inter RAO). După vizitza sa la Havana, Vladimir Putin va pleca, pe 12 iulie, în Argentina, unde va conferi cu preşedinta Cristina Fernandez de Kirchner.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Petre Nicolae 98 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.