După Tăriceanu și Dragnea, restart la dosare pentru Oprea și Ghiță?

Două procese mult urmărite de opinia publică, respectiv cel al președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și cel al președintelui Camerei Deputaților, recte Liviu Dragnea, se vor relua de la zero. Termenul pentru amândoi este 3 octombrie. Asta, pentru că valul pensionărilor pe legi speciale a afectat și Ministerul Justiției. La începutul lunii august, 46 de persoane din totalul celor 119 magistrați ai Înaltei Curți de Casație și Justiție îndeplineau condițiile pentru pensionare. Printre cei care au decis să se pensioneze, având în vedere că se ia în calcul venitul pe ultimele 12 luni, se află și judecătoarea Anamaria Dascălu, care făcea parte și din completul care avea pe rol dosarul lui Liviu Dragnea. Această decizie a fost luată în acord cu hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului, care a stipulat că „într-un proces penal hotărârea trebuie luată de judecătorii care au fost prezenți la procedura și la procesul de administrare a probelor“. Același lucru se va întâmpla și în cazul celorlalte cazuri de răsunet, având în vedere că la același complet din care s-a pensionat judecătoarea Anamaria Dascălu se judecă și unul dintre dosarele lui Gabriel Oprea și unul al lui Dan Şova. Tot aici se află și un dosar al lui Sebastian Ghiță. Același lucru se va întâmpla și cu dosarul lui Călin Popescu-Tăriceanu, în care acesta este judecat pentru mărturie mincinoasă, tot de Anamaria Dascălu.

Noul președinte de complet, Constantin Epure, a anunțat că judecătoarea Anamaria Dascălu nu va mai face parte din acest complet și că, în aceste condiții, se impune readministrarea probelor. Epure a dat cuvântul procurorului, care a cerut administrarea tuturor probelor din rechizitoriu. Avocatul lui Tăriceanu – care nu s-a prezentat la proces – a arătat că se opune audierii în ședință publică a înregistrărilor din dosar, pe motiv că nu au fost contestate și că nu sunt relevante pentru cauză. „Suntem de acord cu audierea celor 18 martori, dar ne opunem audierii publice a interceptărilor din dosar. Clientul meu nu a negat nicio secundă existența și autenticitatea acestora, astfel că, din punctul de vedere al clientului meu, ascultarea lor publică este nerelevantă“, a susținut apărătorul.

Instanța a stabilit ca procesul să fie reluat pe 3 octombrie, cu audierea lui Călin Popescu-Tăriceanu, care are termen în cunoștință.

Având în vedere că la nivel național sunt sute de cereri de pensionare de la toate instanțele, este de așteptat ca toate dosarele judecate de un magistrat care s-a pensionat să fie reluate de la zero, adică de la momentul administrării probelor. Asta înseamnă că și martorii vor fi reaudiați de noul judecător.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.