Educatie pozitiva: Tehnica Time-out – pro sau contra?

Specialistii in educatie pozitiva afirma ca, pentru educarea copiilor, parintii trebuie sa asigure trei elemente-cheie: un mediu sigur, in care copilul sa se simta confortabil si in care sa creasca si sa invete, sa aiba o atitudine pozitiva pentru a-i arata copilului calea cea buna; si sa reactioneze prin diferite metode atunci cand copiii au un comportament nedorit.

Se intampla uneori ca ultima “etapa” sa fie bagata mai mult in seama de catre unii parinti si sa aplice tehnica “time-out”.

Educatie pozitiva: Ce poate insemna “time-out”-ul pentru copii?

Pentru adulti, time-out-ul este o pauza in care copilul este “pedepsit”, trebuie sa taca, pentru a se linisti. Este adevarat ca, decat sa lovesti un copil, mai bine ii dai un avertisment, un “time-out”, il trimiti “la colt” sau in camera lui. Insa si aceasta forma de pedeapsa poate avea efecte la fel de traumatizante din punct de vedere psihologic ca si bataia, spun specialistii in educatie pozitiva.

Iata motivele:

– trimitand un copil la colt sau in camera lui, ii transmiti un mesaj de izolare, il trimiti departe de familia lui, de fratii lui, pe perioada pedepsei.

– de asemenea ii transmiti mesajul ca in familie esti acceptat doar daca ai un comportament corespunzator. Pe cand copiii trebuie sa simta dragostea neconditionata a parintilor, el trebuie sa stie ca parintii il iubesc indiferent de traznaile pe care le face. Una este sa te superi pe copil pentru “ce face” si alta este sa simta ca “ce face” el conditioneaza iubirea parintilor sai. Ori izolarea fizica este intotdeauna confundata de copii cu lipsa de iubire.

– aceasta perioada de “tacere” poate fi chiar o trauma pentru copiii extrovertiti, care se vad izolati si obligati sa pastreze linistea.

Citeste continuarea aici: http://sfatulparintilor.ro/49766/educatie-pozitiva-tehnica-time-out-pro-sau-contra/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.