Comisia insarcinata cu modificarea Constitutiei egiptene adoptata in timpul efemeruilui regim ales democrtatioc si condus de presedintele Mohamed Morsi a reusit performanta ca in mai putin de trei zile sa voteze la foc continuu cele 247 de articole si sa ofere astfel varianta finala a noii Constitutii, care va fi supusa unui referendum.
Desi au castigat ultimele cinci voturi populare din Egipt, islamistii nu au fost reprezentati decat de doua persoane in comisia de modificare, care numara 50 de membri. Majoritatea lor provin din randul partidelor laice, ale miscarii Tamarod, care in vara ce a trecut a initiat rasturnarea de catre Armata a regimului ilsamist. Liderul Tamarod, Mahmoud Badr, in varsta de 28 de ani, imbracat in jeansi si cu o camasa roz, s-a aratat extrem de multumit de procesul de modificare a Constitutiei. Ramane insa de vazut daca aceasta va fi acceptata de populatie cu aceeasi larga majoritate, de circa 64%, cu care a fost aprobata constitutia islamista, in 2012.
Din noua Constitutie redactata sub regimul dominat de Armata a disparut articolul care face referire la legea islamica si la conditiile in care ea poate fi interpretata. Unul dintre primele articole interzice infiintarea de partide politice pe baze religiase, consfintind astfel scoaterea in afara legii a Fratilor Musulmani, decisa de regimul interimar de la Cairo, dominat de Armata. Este proclamata libertatea totala a credintei si egalitatea dintre barbati si femei.
In schimb, noul proiect de Constitutie va permite judecarea civililor der tribunale militare, daca acestia atenteaza la bunurile Armatei sau la viata militarilor. Armata isi pastreaza controlul institutiilor egiptene. Ministrul Apararii nu va putea fi decat un ofiter de rang inalt, propus de Consiliul Suprem al Fortelor Armate, iar bugetul Armatei, care se hraneste din ajutoarele oferite de SUA, va ramane, prin lege, secret. Din punct de vedere a modului de numire al ministrului Apararii, expertii citati de Le Figaro considera ca actuala forma a Constitutiei este mai putin democratica decat cea elaborata de islamisti, in 2012.
Unul dintre cele mai dezbatute articole de catre micul grup de 50 de personalitati, care au reprezentat cea mai mare natiune araba, a fost cel al alegerilor prezidentiale. S-a decis, contrar celor stabilite la inlaturarea presedintelui Mosri, ca acestea sa aiba loc inaintea alegerilor legislative. Avand in vedere ca noul presedinte va decide asupra modului de scrutin al legislativelor, ceea ce s-a decis de catre comisia de 50 de persoane ar putea duce la alegerea unui Parlament dupa chipul si asemanarea sefului statului.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.