Ce mai zice Udrea despre „statul paralel”

Fostul deputat Elena Udrea a fost  audiată joi în Comisia pentru alegerile din 2009.

Udrea a susținut că începutul creării „statului paralel” a fost în 2009, planul fiind gândit în afara ţării, iar Florian Coldea a fost cel care a condus sistemul în România.

„2009 a fost începutul creării statului paralel. Apogeul a fost 2014-2015, apoi puterea lui a scăzut. Statul paralel funcţioneză şi azi, are o influenţă importantă în justiţie, în conducerea instituţiilor statului, ţine sub control clasa politică, Parlamentul, partidele politice prin lideri”, a spus Udrea.

„Mult timp am crezut că (statul paralel, n.r.) a fost creaţia unui om, generalul Coldea. Azi realizez că se pune în aplicare un plan gândit în afara ţării. Ei au fost executanţi foarte buni, planul a avut succes.

În România, cel care a condus sistemul a fost Coldea. Cine a preluat frâiele acum nu pot spune”, a adăugat Udrea.

Ea a mai spus că Justiţia este intrumentul prin care „ţin totul sub control”.

„Controlau justiţia şi în 2009, prin prezenţa doamnei Kovesi în fruntea Parchetului General, colaboarea bună cu preşedinta ÎCCJ, care era Livia Stanciu, prin alţi judecători, procurori”, a susținut Udrea.

„În 2009 Oprea colabora cu Maior şi Coldea, fiind în conflict cu Geoană şi Vanghelie”

În 2009 Gabriel Oprea era „total” de partea PDL şi a lui Traian Băsescu şi colabora cu George Maior şi Florian Coldea, având un conflict cu Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, a precizat, joi, Elena Udrea, în faţa Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009.

Udrea a precizat că Gabriel Oprea a fost numit ministru de Interne, la acel moment, unde a stat o lună şi a plecat din cauza presiunilor făcute de „gruparea Vanghelie”, pentru a face o anumită numire la „Doi şi un sfert”.

„Oprea a profitat de plecarea lui Geoană din ţară, şi l-a numit pe generalul Ardelean. A venit apoi interimar Nica, apoi Dragnea. Şi asupra lui Dragnea s-au făcut aceleaşi presiuni de a numi la <<Doi şi un sfert>> un apropiat al lui Vanghelie. A plecat şi Dragnea din acelaşi motiv”, a menţionat Udrea.

„Oprea a rămas în conflict cu conducerea PSD şi, în acord cu Maior, cu Coldea, au gândit înfiinţarea UNPR, care să susţină interesele sistemului. Atunci interesul era să susţină guverarea, chiar fără PSD. Aceste este motivul pentru care Oprea, în seara alegerilor, era total de partea noastră, a PDL şi a lui Băsescu. Era în conflict cu PSD, cu Geoană, mai ales cu Vanghelie, şi colabora cu Maior, cu Coldea, era de partea lor”, a subliniat Udrea.

Ea a spus că în timpul alegerilor nu a resimţit influenţa serviciilor, a „grupării Maior-Coldea” la vremea aceea.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 s-a  reunit, joi, și sunt audiați Elena Udrea, Daniel Dragomir, Doru Paraschiv şi Marian Hăpău. Luni, fostul ofițer SRI Daniel Dragomir s-a prezentat în fața acestei comisii.

Fostul angajat SRI, Daniel Dragomir, a susţinut, luni, că prezenţa fostului ministru al Apărării, Gabriel Oprea, la întâlnirile „semioficiale” desfăşurate în sediile SRI era de notorietate, întâlniri la care participau și magistrați sau politicieni.

„Au existat foarte multe astfel de întâlniri. Era la nivelul evidenţei şi notorietăţii, nu eram doar eu, erau zeci de ofiţeri din serviciu care cunoşteau despre aceste persoane şi despre alte persoane care au participat la aceste întâlniri”, a spus Dragomir, întrebat despre întâlnirile care avea loc la sediul SRI, în cadrul audierii sale de către Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009.

El a precizat că aceste întâlniri aveau un caracter „semioficial”, iar printre participanţi se numărau membri din cadrul Parchetului, din cadrul instanţelor judecătoreşti, din cadrul altor servicii de informaţii, dar şi oameni politici, ocazional.

„Întâlnirile semioficiale sunt întâlnirile pe care domniile lor le considerau aşa, în sediii ale serviciului, deci într-un sediu oficial, dar cele discutate acolo nu ştiu dacă au stat tot timpul sub umbrela Constituţiei, pentru că la acele întâlniri au fost discutate şi lucruri care au ieşit din matca constituţională”, a spus Dragomir, definind întâlnirile „semioficiale”.

Întrebat dacă Ponta sau Oprea participau la aceste întâlniri, Dragomir a spus: „Prezenţa ministrului Apărării, a domnului Oprea, era de notorietate”.

El a spus că nu a auzit ca la astfel de întâlniri să fi participat şi Dragnea. „Despre domnul Dragnea nu pot să vă spun, că nu ştiu. Eu nu am participat niciodată la vreo întâlnire la care să fi fost prezent domnul Dragnea. Eu nu am auzit ca Liviu Dragnea să fi fost prezent la vreo astfel de întâlnire”, a spus Dragomir.

„În contextul declaraţiilor publice făcute de anumite persoane care au fost invitate la Comisia SRI, am analizat şi am votat în unanimitate invitarea pentru săptămâna viitoare la audieri, la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, a doamnei Elena Udrea, a ofiţerului Paraschiv, în urma declaraţiilor făcute la Cotidianul, (..) şi domnului Marian Hăpău, (…) care la momentul respectiv era şeful serviciului de informaţii al Armatei”, a declarat preşedintele Comisie de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, deputatul PSD Oana Florea, săptămâna trecută.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Vă dați seama câți marafeți i-a dat livache lui ăsta să nege prezența lui penală la întâlniri. Jumate din belina a luat dragomir, agent dublu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.