Escrocheriile imobiliare ale unor procurori-șefi din DNA

După 20 de ani de la petrecerea majorității faptelor, Direcția Națională Anticorupție s-a lăudat, referitor la dosarul în care a fost începută urmărirea penală împotriva ultimilor doi primari ai municipiului Timișoara, Gheorghe Ciuhandu, respectiv Nicolae Robu, că, prin încălcarea atribuțiilor legate de aplicarea Legii nr. 112/1995 privind vânzarea locuințelor naționalizate către chiriași, statul român a fost deposedat de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producându-se astfel un prejudiciu estimat la 40 milioane de euro.

Direcția Națională Anticorupție nu s-a lăudat însă că în această mega afacere imobiliară au fost implicați și doi foști procurori-șefi ai Serviciului Teritorial Timișoara al DNA, care au condus acest serviciu de la înființare (în 2003) până în anul 2015.

Chilipirurile imobiliare ale foștilor șefi ai DNA Timișoara

Instrumentarea unui dosar cu privire la mult discutatele și mediatizatele afaceri imobiliare dubioase din centrul Timișoarei a fost tergiversată mulți ani, în pofida sesizărilor parvenite de la cetățeni și a dezvăluirilor din presă, ajungându-se în situația că pentru multe fapte s-a împlinit prescripția răspunderii penale. Tergiversarea soluționării acestui dosar se datorează, aproape sigur, și faptului că printre profitorii acestei mega-afaceri imobiliare s-au aflat și cei doi foști procurori-șefi ai Serviciului Teritorial Timișoara al DNA, Vasile Speriusi (2003-2009), respectiv Tamas Schiffbeck (2009-2015), care au cumpărat locuințe în care nu au avut calitatea de chiriași la data adoptării Legii nr. 112/1995.

Astfel, fostul procuror-șef Tamas Schiffbeck a închiriat un apartament cu 3 camere, în suprafață de 60 mp, în data de 22 noiembrie 1999, și l-a cumpărat după circa două săptămâni de la încheierea contractului de închiriere, respectiv în data de 9 decembrie 1999. Apartamentul a fost cumpărat la prețul de 83 milioane de lei vechi (circa 4.500 dolari), care era plătibil în rate lunare pe 10 ani. După 9 ani, procurorul Schiffbeck și soția sa și-au permis să-și cumpere din economii un apartament în Viena. Escrocherie și chilipir cu un fost procuror-șef de la DNA în prim-plan.

Tamas Schiffeck

Agoniseala imobiliară dubioasă a procurorului-șef al DNA Oradea

Zilele acestea am mai descoperit un procuror-șef din DNA implicat în afaceri imobiliare care intră în sfera penalului. Este vorba despre procurorul-șef al Serviciului Teritorial Oradea al DNA, Ciprian Man, cunoscut ca fiind primul procuror cu funcție de conducere în DNA care a recunoscut, într-un interviu acordat în 2014, că a făcut probațiunea în dosarele complexe pe care le-a instrumentat cu ajutorul ofițerilor SRI.

La adresa procurorului-șef Man au fost lansate recent o serie de acuzații grave, de la braconaj până la folosirea influenței și autorității, în calitate de procuror, pentru a asigura soluții favorabile în dosare penale în care au fost cercetați tatăl său, Ionel Man (fost director la BCR Ștei), fratele său, Cătălin Man (agent șef de poliție la Poliția orașului Ștei), un prieten de familie (fostul primar al orașului Ștei Ioan Lucaciu), o clientă (Viorica Pustan) a nașului său de căsătorie, avocatul Tudor Moldovan, un recidivist (Ionel Morar Romocea), pe care l-a folosit, în mod fraudulos, ca denunțător într-un dosar penal instrumentat unei persoane cu care se afla în stare de dușmănie. La toate acestea se adaugă faptul că, în perioada 2006-2011, respectiv în numai 5 ani de activitate ca procuror (la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea și Serviciul Teritorial Oradea al DNA), Man a dobândit o avere de invidiat, dar greu de explicat: un apartament și trei case.

În prima declarație de avere completată ca procuror, purtând data 9.10.2006, Ciprian Man a menționat că deține în proprietate o casă situată în orașul Beiuș, în suprafață de 92 mp, dobândită în anul 2006 (anul în care și-a început activitatea), prin cumpărare, împreună cu soția sa. În această declarație a mai menționat că a donat tatălui său, Ionel Man, un apartament în valoare de 105.941 lei în data de 29.03.2006.

O donație cel puțin curioasă, în condițiile în care părinții au obiceiul să facă donații imobiliare copiilor, mai ales la început de carieră și de viață familială. Referitor la casa în suprafață de 92 mp, procurorul Man a menționat în declarația de avere din 28.10.2010 că ar fi vândut-o fratelui său, Cătălin Man, în data de 7.06.2010, cu suma de 30.000 de euro.

O altă tranzacție sub semnul întrebării, cum este și cea menționată în declarația de avere din 15.05.2012, conform căreia ar fi vândut un autoturism Renault Clio lui Anamaria Man (probabil tot o rudenie apropiată), în data de 2.02.2012, cu suma de 5.000 de euro.

O altă problemă, care intră sub incidența falsului în declarații, este legată de un teren intravilan, în suprafață de 600 mp, situat în orașul Beiuș, pe care procurorul Man l-a menționat în declarațiile de avere din anii 2008, 2009, 2010 și 2011, cu precizarea că l-a dobândit în anul 2008 prin cumpărare. Terenul respectiv nu mai apare în declarațiile ulterioare ale procurorului Man, nici ca deținut în proprietate, nici ca înstrăinat.

O vânzare secretoasă cu bucluc penal

În declarațiile de avere completate din 2012 până în 2016, procurorul-șef Man a consemnat o casă deținută în orașul Beiuș, în suprafață de 333 mp, dobândită în anul 2011, prin construire, și o casă deținută în municipiul Oradea, în suprafață de 170 mp, dobândită tot în anul 2011, dar prin cumpărare. Dobândirea a două case în același an ridică în mod firesc semne de întrebare, raportat la veniturile anterioare ale sale și ale soției și ținând cont că a contractat un credit bancar de abia în cursul anului 2011. Mai exact, conform declarației de avere din 15.05.2012, soții Ciprian și Maria Georgeta Man au contractat în anul 2011 de la Unicredit Țiriac Bank SA un credit de 100.000 de euro, cu termen de rambursare de 30 de ani. Cel mai probabil că au folosit acest credit pentru cumpărarea casei din Oradea, în suprafață de 170 mp.

Pentru garantarea creditului sus-menționat, în data de 27.04.2011, în Cartea Funciară nr. 100295 au fost înscrise interdicția de înstrăinare, grevare, închiriere, dezmembrare, alipire, demolare, restructurare, amenajare și construire (sub B5) și dreptul de ipotecă (sub C1) în favoarea Unicredit Țiriac Bank SA asupra casei soților Man din Beiuș, strada Liviu Rebreanu, nr. 1, în suprafață de 333 mp.

Conform unor surse judiciare, ulterior procurorul-șef Man ar fi înstrăinat în fapt casa din Beiuș, dar nu a făcut mențiunile obligatorii în declarațiile de avere. Tranzacția a fost încheiată în anul 2012, când a fost întocmit un act de vânzare-cumpărare la Biroul notarului public Marius Stiole din Oradea, cu care se afla în relații de prietenie și la care a perfectat și celelalte tranzacții imobiliare. Prin actul încheiat a fost stabilit un preț de vânzare de 80.000 de euro, din care a primit un avans de 20.000 de euro, urmând ca diferența să-i fie achitată în rate lunare de 500 de euro (6.000 de euro anual).

Cumpărătorii, doi tineri din Beiuș, Ionuț Ciprian Costea și soția acestuia, au intrat în posesia casei după încheierea tranzacției, în anul 2012, iar în perioada următoare au efectuat anumite lucrări la imobil, cum ar fi montarea de uși și geamuri termopan și finisaje interioare. În anul 2014, invocând devalorizarea survenită, procurorul-șef Man le-a solicitat cumpărătorilor să-i achite, în plus față de prețul convenit inițial, suma de 15.000 de euro, pe care aceștia i-au remis-o integral. Cumpărătorii lucrează din greu în Austria pentru a-i putea plăti casa procurorului-șef Man, care i-a atenționat să nu discute cu nimeni despre tranzacție.

Cert este că procurorul-șef al DNA Oradea nu a menţionat în declarațiile de avere completate după anul 2012 nici înstrăinarea casei din Beiuș, nici sumele încasate de la cumpărători.

În aceste circumstanțe, se pune problema incidenței infracțiunilor de fals în declarații și abuz de încredere sau înșelăciune prin fraudarea creditorului, Unicredit Țiriac Bank SA. Așteptăm ca Agenția Națională de Integritate și Direcția Națională Anticorupție să facă urgent lumină asupra afacerilor imobiliare veroase ale actualului șef al Serviciului Teritorial Oradea al DNA, chiar dacă și acesta a fost gratulat de către șefa sa, Laura Codruța Kovesi, ca fiind un procuror anticorupție de elită. Așteptăm ca ministrul Justiției și procurorul general al României să ridice problema afacerilor imobiliare dubioase ale unor procurori-șefi din DNA la bilanțul anual al Direcției Naționale Anticorupție, programat pentru joi, 23 februarie 2017.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Valer Marian 294 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.