Estonia face scut împotriva hackerilor

Autoritățile de la Tallinn au demarat procedurile de poziționare a backup-urilor de date din întreaga lume, pentru se a apăra împotriva atacurilor cibernetice, scrie Euronews.

Estonia va fi prima țară din lume capabilă să funcționeze online, din orice punct al lumii. Mai exact, națiunea, cu o experiență vastă din punct de vedere tehnologic, va crea la nivel mondial „ambasade digitale“ care vor implica o copie de rezervă a „critical data“ (practică de administrare a datelor care ajută organizațiile să prioritizeze activitatea IT care îmbunătățește veniturile și calitatea produselor).

„Ambasadele digitale“ au fost concepute pentru a asigura ca fostul stat sovietic, care este aproape de a deveni o societate integral digitală, să fie mai puțin vulnerabil în privința atacurilor cibernetice. Astfel, estonii pot vota, accesa datele despre sănătate și pot plăti impozite online. Guvernul susține că 99% din serviciile publice sunt disponibile în mediul online, ceea ce consolidează apelativul primit de micul stat baltic, acela de „e-Stonia“.

Marten Kaevats, consilier digital în guvernul eston, a declarat că prima „ambasadă digitală“ ar urma să fie deschisă la Luxemburg anul viitor, pe 1 ianuarie. Kaevats a ținut un discurs la Forumul European de Securitate Cibernetică din Cracovia și a primit multe critici vis-a-vis de această măsură a guvernului de a se baza strict pe tehnologia digitală.

Pe de altă parte, profesorul Manuel Correia de la Universitatea din Porto susține că dacă Estonia va pune atât de mult accentul pe sfera online, va fi mult mai vulnerabilă în fața atacurilor din partea Rusiei.

Pregătiți în cazul unui atac

Kaevats a declarat că natura descentralizată a stocării datelor a însemnat că există deja apărare împotriva amenințărilor cibernetice. „Avem, de asemenea, un plan de rezervă – la 1 ianuarie 2018, vom deschide un concept numit ambasadă de date, care va fi deschis în Luxembourg. Așa că toate datele noastre critice vor fi stocate în diferite ambasade de date care, din punct de vedere legal, sunt pe teritoriul Estoniei. Vom fi prima țară din lume care poate exista fără un „teren fizic“. În cazul în care cineva va lansa un atac, vom avea mai multe baze de date în toată lumea și le putem schimba între ele, astfel încât toate funcțiile noastre guvernamentale să poată continua: colectarea taxelor, votarea, deciziile guvernamentale și așa mai departe“, a asigurat acesta.

Estonia a optat pentru o mare deschidere tehnologică, iar în 2005 a devenit prima țară din lume care permitea votarea online într-un sondaj la nivel național. Estonia declară că a fost lovită de un atac cibernetic major din Rusia în 2007, fiind afectate 58 de site-uri web, inclusiv cele guvernamentale. „Una dintre cele mai importante sarcini ale oricărei țări este asigurarea continuității, atât la nivel de stat, cât și în ceea ce privește serviciile publice. Prin urmare, trebuie să facem tot posibilul pentru a asigura securitatea cibernetică, inclusiv pentru menținerea continuității digitale. Avem facilități de stocare a datelor de rezervă în Estonia, dar pentru a fi pregătiți pentru orice incident, dacă, de exemplu, statul suferă un atac cibernetic, dezastru natural sau un atac convențional asupra unui centru de date, avem site-uri în afara granițelor noastre“, a declarat Siim Sikkut, consilier guvernamental al Tehnologiei Informației.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.