Fabrica de armament din Orăştie face bişniţă cu energie electrică

Clădirile fabricii arată de parcă au fost paraşutate la Orăştie direct de pe frontul din Ucraina. Uzina Mecanică face parte din Industria de Armament a României, dar nu produce nici măcar pistoale cu apă. În schimb, „armurierii” din Orăştie s-au reprofilat pe bişniţă cu energie electrică. UM Orăştie distribuie curent fără licenţă pentru 20 de firme cu 10 la sută adaos comercial. Cine nu plăteşte zeciuiala este executat fără somaţie (à la guerre… comme à la guerre).

În ultimii 20 de ani, Uzina Mecanică Orăştie a tot vândut din halele de producţie, astfel că la această oră pe platforma fabricii de armament sunt 20 de societăţi comerciale. Prin contractele de vânzare – cumpărare, Uzina s-a obligat să asigure noilor proprietari utilităţile: apă, canal, gaz şi energie electrică. „La numai două luni de la cumpărarea activului, noi nu am mai beneficiat de apă furnizată de UM Orăștie SA, sub motivul că au conductele vechi, nu le mai pot întreține și au mari pierderi de apă pe rețea. În acest context, am fost obligat să-mi construiesc propria reţea  cu costuri proprii pentru a-mi desfășura activitatea. La fel s-a întâmplat şi cu gazul. Imediat după cumpărarea halei, în 2005, am fost nevoit să cheltuiesc aproape jumătate de miliard de lei vechi pentru a mă branşa la reţeaua de gaz a oraşului”, spune Silviu Oproescu, administratorul firmei Nena Com SRL.

Taxa de şmecher

De câţiva ani, şefii UM Orăştie au început să vămuiască firmele de pe platformă la re-facturarea curentului electric, adăugând un comision de 10 la sută. Bişniţă în toată regula, având în vedere faptul că Uzina nu are ca obiect de activitate distribuirea de energie electrică, nici licenţă să presteze astfel de servicii, iar intervenţiile la reţea în caz de avarie sunt facturate separat „clienţilor” de pe platformă. Mai mult, muşterii Uzinei sunt obligaţi să achite factura de curent în termen de 5 (cinci) zile, deşi niciun furnizor de energie nu impune condiţii atât de draconice. În 2021, Oproescu a vrut să-şi negocieze contractul la energie electrică, dar directorul UMO a refuzat dialogul şi l-a executat fără preaviz. Firma Nena Com a rămas fără curent şi în imposibilitatea de a-şi onora comenzile. „Acest mod de lucru la UM Orăștie SA bazat pe minciună, dezinformarea partenerilor, crearea de situații care conduc la nerealizări și pierderi pentru societățile partenere care au cumpărat active de la UM Orăștie SA, au fost posibile prin numirea  la conducerea unității în unele cazuri, a unor persoane care prin experiență și expertiză  pe care o acumulaseră nu aveau nici o legătură cu specificul și profilul Uzinei Mecanice Orăștie SA”, spune Oproescu.

Logică de securist arogant

Ovidiu Vlad, directorul UMO, susţine că el nu este obligat să negocieze. „Le-am transmis contractul la semnat, dar cei de la Nena l-au semnat cu obiecţiuni. Din punctul meu de vedere, asta înseamnă că dânşii nu mai au contract cu noi şi fără contract nu le putem furniza curent”, ne explică Vlad. Directorul are o întreagă filozofie în legătură cu preavizul la deconectare. „Dacă vă prinde Poliţia Rutieră la volan cu permisul expirat, ce se întâmplă? Negociază cu dumneavoastră? Nu! Vi-l ia pe loc. Aşa e şi aici. Dacă nu-i convine, n-are decât să-şi tragă curent din altă parte”,  ne-a declarat şeful fabricii de armament.

Rotativa politrucilor

Uzina de la Orăştie înregistrează pierderi de milioane, dar directorii numiţi politic încasează  lefuri de peste 2.000 de euro pe lună.  Firma are datorii de peste 300 de milioane de lei şi beneficiază de subvenţii de la bugetul de stat printr-o lege specială (232/ 2016) pentru a rămâne activă în caz că va fi nevoie vreodată să producă din nou armament. Salariul directorului Ovidiu Vlad (secretar general PNL Hunedoara) este de peste 10.000 lei „în mână” pe lună. (Ca director în propria firmă, liberalul s-a auto-evaluat la un salariu de 3.700 de lei.) Anul trecut, directorul-liberal şi-a plătit din conturile UMO, pe lângă salariu, suma de 106.821 lei, bani câştigaţi în instanţă. Vlad s-a judecat cu UM Orăştie pe motiv că Guvernul Ponta (PSD) l-a demis „pentru motive nejustificate”, înainte să i se termine vechiul mandat. La vremea respectivă, pesediştii i-au cerut lui Ovidiu Vlad să facă un pas în spate şi să rămână director economic, dar liberalul a refuzat şi a dat uzina în judecată. În 2020, odată cu revenirea la putere a PNL, Ovidiu Vlad a primit un nou mandat de director general al Uzinei, în timp ce pesediştii care conduseseră fabrica în guvernarea PSD au fost traşi pe linie moartă. Procesul liberalului Ovidiu Vlad cu Uzina Mecanică Orăştie s-a încheiat în 3 noiembrie 2021. Mai bine de un an, Vlad a fost în ambele părţi ale litigiului: reclamant (pe persoană fizică) şi pârât (ca director general la UMO) în proces.

EXTRA:

De pe pagina de Facebook a Uzinei Mecanice Orăştie

Liniștea noastră și a copiilor noștri depinde de puterea de a ne apăra și de a le oferi lor siguranța necesară. Uzina Mecanică Orăștie, parte a industriei de apărare, are menirea de a răspunde “prezent” la noile provocări în aceste vremuri dificile pe care le trăim. Sunt interesat de noile tehnologii care dezvoltă această industrie devenită de prim rang. Am participat astăzi la Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2022, un eveniment ce are loc o dată la fiecare doi ani și care acum a ajuns la ediția numărul 8. Evenimentul are loc pe platforma Romaero Băneasa. Cele mai moderne tancuri, drone de atac și mașinării de luptă, unele folosite chiar pe frontul din Ucraina, sunt expuse aici de producători din peste 30 de țări care în aceste zile își prezintă cele mai bune arme la Bucureşti”, scrie Ovidiu Vlad, director general UM Orăştie pe pagina de Facebook a fabricii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

16 Comentarii

  1. reamintim ca TOATE UNITATILE MILITARE
    functioneaza ca „societati comerciale”
    (intrebati la registrul comertului,
    poate aflati de alte inchisori nato/cia)

  2. Uzina Mecanică fĂcea parte din Industria de Armament a României
    Nu mai exista industrie dr armament sau de alt fel

  3. În afară de România, cei de pe lunga listă cu mândrie anunțată de uE de “donatori” de armament și muniție Ucrainei vor vinde ce produc la ei în țară. România, mai educată, va cumpăra muniție la prețul la care se vinde muniția și armamentul și le va da Ucrainei prietene. Învățământul, Sănătatea, Infrastructura, agricultorii pot să mai aștepte, până întreprinzătorii liberali vor stinge lumina în aplauzele PSD, USR, și râsul în pumni a UDMR.

  4. Orice bre, orice, doar să iasă 15 salarii anual de măcar 12000 euro,.evident la șefi,.. care in mod normal acu ar trebui să conducă curentul,.patriotic,..nu o fabrică de pistoale cu apă…

  5. Buna ziua,
    Incercati numai sa anticipatzi ca grupul de interese pro -Ucraina platit din fonduri obscure ce se afiseaza in fiecare seara la televiziunile publice pro Biden ce ne infesteaza metodic si calculat cu mesajele pro-razboi va avea dreptate, si in consecinta printr-o concujunctura istorica Ucraina va invinge militar Federatia Rusa. Cum va proceda Zelensky sau urmasul sau cu politica publica revzionista anti-romeneasca dezlantuita in plan intern exact un un de zile inainte de inceperea conflictului militar, cand sustinea public teza ocupatiei ilegale a Bucovinei de Romania !?
    Care este urmarea in planul politici interne, teza coupatiei militare a Bucovinei de Romania va fi repusa rapid in discutie ci cum vom avea o conducerea ultranationalista la Kiev, cu expertiza militara formidabila, inarmata pana in dinti si cu ceva sprijin mai ales in Germania, Israel sau SUA prin fiica unor emigranti ucraineni actuala celebra Victoria Nuland, se va repeta mizeria istorica cu Dictatul de la Viena !?
    Daca in Est va fi un armistitiu, pace sau cum credeti dumneavoastra ca va fi, cum va proceda conducerea de la Kiev cu Romania aflata in stadiu de sub-dezvoltare, dezarmata cu o populatie net inferioara, lipsita acum de orice sprijin politc din exterior pe subiecte precum Eurovision, Schengen, Visa Waiver sau Bastroe !?
    Si daca aceeasi conducere politica din statul numit Romania, reprezentata de Klaus Werner Johannis, Alinutza Gorghiu si Marcel Ciolacu au decis sa trimita Constitutia Romaniei la cosul de gunoi in favoarea utopicului stat translational de la UE, ce credeti Ucraina nu va specula inteligent in favoarea expasnisimului sau nativ sa sa revendice militar si diplomatic dupa acest conflict militar cam jumatate din teritoriul -ex national actual, nu de alta dar statul nu mai are nici o parghie de legitimare a arealului nostru actual recunoscut in plan international.

    Cu stima !!

  6. Macar daca ar produce harcuri, sulite sau halebarde. Ar fi un inceput.

  7. Rotativa politrucilor la Uzina Mecanica Orastie sau la guWernare, bijini$$$ cu curent electric parca suna cunoscut. Baieti dajteteptzi de laudat

  8. Nu cunosc ceea ce se întâmplă acolo și nu mă iau după vorbe din presă. Dar îl întreb pe ziarist unde e bișnița? 10% peste prețul energiei electrice este rezonabil. Pentru simplu fapt că instalațiile de distribuție din uzină trebuie întreținute. O chestie simplă.

  9. Guvernul Romaniei nu are nici-un interes sa dezvolte industria romaneasca de armament si munitie, atita timp cit si-au luat angajamentul ca sa cumpere de la americani.Romania nu mai produce nici macar ace de siguranta ,totul vine de afara ca doar iubitii nostrii politicieni au transformat Romania intr-o tara care numai consuma ,fara sa produca nimic.

  10. …eu zic sa le dam ucranilor moca toata productia specifica a acestei uzine!…cu siguranta, vom contribui la victoria magistrala si la terminarea imediata a razboiului, cu tot armamentul extrem de fiabil iesit de pe bancurile acestei fabrici extrem de moderna…

  11. era o poza:
    Dancila tuta proasta/idoata/locului din Videle/Ploiesti
    se poza la fabrca cu pushcociu
    cu 2 mimoze izreaelite de 9 ani,
    progeniturile investitorului strategic.
    (ggglll face pe prostu,
    nu-si mai aminteste momentu)

  12. Cea mai mare bișniță și escrocherie o fac firmele de distribuție gaz, curent, apă!
    In loc sa te ajute cu racordul și branșamentul trag pielea de pe tine. Cât investești în construcția unei clădiri (acte, teren, materiale, meseriași) atât investești pentru utilități. Prețul kw, mc care și așa cresc după bunul plac al Statului care trebuie să adune TVA pentru buget… pardon bugetari.

  13. Doar Ceausescu ar fi in stare sa scoata Romania din buda in care au bagat-o mafiotii securisti tradatori care l-au executat acum 33 de ani.

  14. Deci strategia NATO este sa bata Rusia cu Ucraina inarmata cu munitie de la fabrica de mai sus. Acum intelegem si noi astia de la tara, adica de pe „flancul estic” cum stau lucrurile. Altfel traiam in lumea noastra in care credeam ca NATO e cu scuturi, rachete, hipersonice etc…cand colo ce sa vezi, e cu gloante de la Uzina Mecanica de la Orastie care adaposteste de fapt 20 de societati comerciale, luand spaga pe curent..directorul se preface ca scrie pe un caiet si se joaca cu o pusca.

  15. Vechea industrie a Romaniei este irecuperabila(ce a mai ramas din ea) din cauza faptului ca este parazitata cu astfel de oameni.
    Din pacate trebuie sa recunosc ca este necesar sa dispara pentru ca genereaza datorii,reprezentind salarii pentru diversi directori etc
    Partidele se succed la putere si isi instaleaza oamenii in conducerea firmelor de stat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.