Fața antiunionistă a PSD

Am citit acceptarea obedientă și mizerabilă a lui Marcel Ciolacu, prim ministru al României, a interdicției aplicate unui cetățean român, George Simion, de a intra în Republica Moldova.

Domnia sa pretinde că ar fi primit documentele administrative, care au … caracter secret (!?) și că doar statul care le-a emis le poate face publice.

„Este o decizie administrativă întemeiată. Ține inclusiv de unirea României cu Republica Moldova”.

Domnul Ciolacu vorbește de o decizie a unui stat străin, decizie întemeiată având la bază motive „secrete” nepublicate, exact ca în procesele din statele dictatoriale care se judecă în spatele ușilor închise fără probe, fără respectarea dreptului de apărare și fără avocați.

Prim-ministrul României are datorii în primul rând față de cetățenii români și abia apoi față de un alt stat.

Funcția de șef al guvernului român îl obligă pe Marcel Ciolacu să fie AVOCATUL din oficiu care să apere oricare cetățean român în disputa cu un stat străin și să ceară publicarea motivațiilor pentru deciziile de interzicere a drepturilor sale, nu să accepte aprobator, fără contestare a unei condamnări fără probe.

Concluzia mesajului Primului Ministru al României și președinte al PSD scoate în evidență faptul că ideea dezideratului național al Unirii pe care o promovează George Simion și de care este învinuit, este repudiată atât de Marcel Ciolacu cât și, după cum afirmă, de PSD, partidul pe care-l conduce.

Acest lucru scoate în evidență faptul că PSD este un partid care se opune Reîntregirii României.
Mircea Popescu
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 23
Author

77 de Comentarii

 1. Ba Mirciulica doru popescu, „republica moldova” NU E STAT STRAIN, E TERITORIU ISTORIC ROMANESC MILENAR RECUNOSCUT INTERNATIONAL in 1918, in schimb SeMe Ivan E AGENT SOVIETIC!!! „REINTREGIREA” cu „UN STAT STRAIN” e cea mai monstruoasa dejectie a unui IDOL LATAu a lu Rasputin si e rusinos ca poti apare!!! Bravo, ReCe, esti pe urmele lu Markievici…

 2. @Charlie: iar tu esti agent al Sionului, bolsevic perciunat! Tot tu semnezi si Rolansohn si axon.

 3. DOAMNE ~DOAR NU CREDEȚI CĂ-I DE LA„DÂNSUL” CETIRE -AȘA I-A VENIT „MONITORIZAREA”! CINE NU CÂNTĂ CA „DUETUL JELE-MAIA”, DUET DIN OPERA BUFO-TRISTĂ /.„SOROSH-BIDEN ȘI MACRON” -E PUTINIST,RUSOFINO-FON,ANTIUNIONIST-! CE CONTEAZĂ CĂ APĂRĂ TOTUȘI O NAȚIE-FOSTĂ SUVERANĂ?! CIOLACULE -CHIAR NU TE-AI SĂTURAT DE „acțiunea limbistico -cotrocenică-nată -ursulo -biden-villeistă?

 4. Feliciari, @R.C.! Numitul Ciolacu e lash, nu vrea sa vada ca dictatoarea de la Chisinau îsi bate joc de principiile de drept. Ori, un lash (corupere mentala dovedita, în cazul Rosia Montana, inclusiv, în care nefastul locatar al Palatului Victoria acceptase, înnca dinaintea pronuntarii deciziei arbitrale, ca România sa-i plateasca daune lui Gabriel Ressources), însotita de corupere materiala. Individul nu numai ca n-are ce cauta ca prim-minnitru, însa, daca România ar fi o tara democratica, locul lui (meritat) e-ntr-o celula (de … reflectie si cu beton pe jos), si de-acolo, în fata instantelor, de unde tot într-o celula (de … reflectie si cu beton pe jos) sa se-ntoarca.

 5. „Statul strain” din articol este U-Kraina care shi ea cotropeshte pamanturile Romaneshti: Bucovina, Maramureshul de Nord, Pocutzia Bugeacul shi Insula Sherpilor. Tot U-Kraina practice cotropeshte shi R. Moldova prin intermediul tradatoarei anti-UNIONISTE Maia Sandu shi tot U-Kraina i-a intrzis lui Simion sa intre in Bucovina shi chair in Basarabia acum cotropita de U-Kraina. Cel care i-a interzis lui Simion intrarea in Basarabia a spus clar la TV ca a primit interdictzia in plic din U-Kraina shi textul e secret.

 6. Titlu tendențios! Păi e normal,un extremist(pretins unionist)cum e damblagiul Simion,nu are nici o treabă cu speranța și realizarea,până la urmă,a unirii celor două state românești.Asta nu se poate realiza cu cei mai jegoși extremiști (atenție:mă refer și la susținătorii acestora)ce s-au aciuat precum un cancer metastazic pe plaiurile românești,Simion ori batoza Soșoacă.Toate lucrurile la timpul lor.Insa nu putem delega pe acesti mizerabili (atenție:mizerabili sunt și susținătorii acestora,mă jur) să-și bage botul in asemenea proiect măreț.Imbecilii,vor murii de moarte bună,ori de ciuda(atenție:mă refer și la susținătorii lor)apoi ,cu diplomați serioși sa înfăptuim visul secular al românilor.Am fost clar?

 7. Acest ticalos mincinos, sigur nu are niciun filing pentru noi, un gunoi al politicii acestei tari cu studii false, trecute ca rata prin garla, de mantuiala, a ajuns de la un prapadit de vanzator de vopseluri Policolor prim ministru la romani grazie unei turme de berica, mic si covrig care voteaza la plesneala tot felul de lichele.Sigur asta a facut demersuri la vecinii lui la care linge si impinge la ordin bani si arme, gaz, electricitate sa-i fabrice lui Simion vrute si nevrute, sa-l denigreze ,sa prezinte lumii sub forma ,uite ba ce zic vecinii, nu eu,eu nu am nimic cu el ,sa-si elimine adversarii.Cu VADIM n-au facut la fel? Ei sunt intr-o mare disperare si degringolada pentru ca populatia s-a scarbit si saturat de ei si de minciuna lor. Pentru asta cauta, inventeaza vrute si nevrute sa prosteasca lumea. Desi se scuipa pe la toate colturile liberalii cu pesedistii s-au unit de frica sa nu-si piarda ciolanul.Alearga prin Spania sa culeaga voturi, sedinte peste sedinte, nu e zi la ziar si tv fara mascarada pensie, umbla ca nebunii sa impuna slugi si sefi la primarii sa faca in continuare cu noi ceea ce fac de 30 de ani. Niste nerusinati care au furat,au golit tara de bogatii, au umplut-o de datorii s-au umplut de averi si hotii. Daca ii vom vota tot pe astia ne vor tine in biruri si asupriri sa-si acopere miliardele de euroi cum nu ne-a tinut ceasca. Tac malc acum pana pun mana iar pe ciolan.

 8. bombardamentele americane. Un moment greu şi puternic pentru Gina Patrichi a fost când mama i-a dus în tranşeea de lângă unul dintre spaţiile lor de joacă. Micuţa Gina plângea şi tremura de frică la auzul avioanelor şi-al exploziilor.Casa le-a fost bombardata si darmata…

 9. O fi el Simion dobitoc și analfabet dar nu îl întrece pe Ciolacu 😂😂😂! Nu e doar Ciolacu cel care e dezinteresat de cetățeni, tot scriu că și legislația făcută și aprobată de parlament, e absolut totala împotriva cetățenilor români indiferent unde ar trăi! Ursarii nu au altceva in cap decât să mintă, să fure, sa escrocheze, sa înșele și tot ce ține de infracționalitate mai ales că se consideră un pasă care efectiv taie și spânzură! Repet întrebarea:
  – Daca Simion, printr-o minune, ajunge președintele României, cum vor acționa cele două țări la cerut ajutor de orice fel din Romania? Doamne, as râde cu gura până la urechi chiar în mijlocul localității😂😂😂😂 oriunde m-as afla, chiar dacă râde lumea de mine!

 10. Dl. Simion promovează o idee xenofobă: dizolvarea statului național Moldova și anexarea teritoriului moldovenesc, folosindu-se de ideea șovină că poporul moldovean nu are o identitate națională proprie.

 11. Categoric, ciolacu nu a gresit. Cum ar fi ca Ungaria să Ceară câteva județe din România si ukraina, iar România, unirea cu Republica Moldova și teritorii din ukraina?
  Ar merge Rollason la razboi dacă ar avea un koy si cu charlie, doi?
  Simion face exact jocul Rusiei de a dezbina Europa și a justifica razboiul ei de cotropire a unor teritorii straine.
  In plus, dacă af face publice documentele primite, ciolacu ar face și jocul lui George Simion, extdemist de joasă speță. Una este să vrei, alta e sa poți sustine unirea cu Moldova in acest moment.

 12. S-ar putea ca domnul pe care-l atentionezi sa fie alta persoana decat comentatorii enumerati. Poate sa fie, dupa nume, o persoana care traieste in Diaspora. Acea persoana tine mult la Basarabia, dar din nefericire azi este un stat strain recunoscut si ”tinut” strain de cei care au aceeptat unificarea Germaniei si care ar fi trebuit sa accepte si unirea cu Romania, dar ei nu au vrut decat sa ”toate” fostele:Iugoslavia, Cehoslovacia si sa fie o stare incerta Catalonia si Nordul Italiei. Am invatat ca rusii ne-au luat Basarabia si n-am inteles de ce in 1990 nu au cerut unirea. Iar azi R Moldova ne-a transmis prin interdicati unui unionist inca cinci ani ca nu este in gandirea ei o unire ci doar o metoda de a obtine ajutoare cat mai multe cu un efort minim, mimand iubirea frateasca.

 13. Despre aceasta unire intre Republica Moldova si Romania se tot fredoneaza de ani foarte multi si curiozitatea mea ar fi sa stiu din ce motive nu se poate face.Daca si una si cealalta vor sa se uneasca, cine le interzice sa faca aceasta unire ,mai ales ca Moldova a fost rupta din teritoriul Romaniei si face parte din tara asta ?

 14. Romania, guwernul roman si autoritatile au obligatia de a apara Romania si clasa politica romaneasca.
  Este incredibil cum autoritatile nu iau apararea unui membru al parlamentului din Romania ce pare ca a fost interzis in doua tari!
  Repet: vinovat sau nu, autoritatile trebuie sa dialogheze si sa rezolve aceste lucruri. Daca ele stau nepasatoare (sau chiar se bucura), atunci de ce ne miram ca autoritatile lasa cetatenii sa moara cu zile?
  Grija statului roman fata de cetateni!
  Nu sunteti nici la genulchiul lui Ceausescu, tradatori de neam PSD=PDL=USR!

 15. Ghiță (să investim în educație,extr Tu ca un sectant primitiv dintr-un conclav de satanisti new age, care glorifici de cate ori poti vana de bou ca element corcitiv, vorbesti de extremisme ? Ma c.c pe mine de ras.

 16. Mai rumune analfabet, Tratatele de la incheierea celui de al Doilea Razboi Mondial sunt singurele Legi valabile international…In acele Tratate, Romania e compusa din Muntenia, Moldova, Transilvania, deci fara Basarabia….Daca Romania anexeaza azi Basarabia se lasa cu Razboi mondial la fel ca in 1941…Revizionismul roman dupa 1990 deja a provocat Razboiul din Ucraina, pentruca Romania a adus Armatele Americane aproape de Rusia, fapt ce incalca Tratatele de mai sus…Daca Romania mai face inca o greseala sa anexexe din nou Basarabia atunci Romania va pierde Transilvania….Tratatele de care am vorbit prevad ca Basarabia e la URSS…. Separarea dintre Rusia si Basarabia in 1991 a fost similara cu separarea intre Rusia di Ucraina….Aceste separari au avut loc cu conditia ca Basarabia sau Ucraina sa nu adere la Blocuri militare inamice Rusiei….Ucraina a incalcat conditia din Actul de separare de Rusia si vedeti ce a patzit Ucraina….

 17. A sosit momentul să fie alese ultimele gioarse. Că altă variantă în afara celei în care panaramele au aces la putere, nelimitat, nu mai văd. La câți mai puțini votanți și cat mai multe lichele în funcții. Că, dacă nu trecem pe la spital un pic, nu ne mai facem bine.
  Să trăiți bine, sărakilor!

 18. A sosit momentul să fie alese ultimele gioarse. Că altă variantă în afara celei în care panaramele au acces la putere, nelimitat, nu mai văd. La câți mai puțini votanți și cat mai multe lichele în funcții. Că, dacă nu trecem pe la spital un pic, nu ne mai facem bine.
  Să trăiți bine, sărakilor!

 19. 1.Daca priviti Basarabia ca pamant romanesc, atunci Ungaria are si ea drept sa priveasca Transilvania ca pamant unguresc….2. Daca nu renuntati la prostia si minciuna ca Romania avea drept sa anexeze Basarabia la 1918, atunci Ungaria ar avea si ea drept sa anexexe Harcov. Sau Harcov sa se declare Independent in ciuda Guvernului de la Bucuresti…

 20. Când Marcel Ciolacul rupe PSD ul in mai multe Fractiuni pentru Primăria Capitalei nici unul nu ia Voturi Multe daca nu o pune pe Gabriela Firea Cap de lista la PSD !

 21. Cenzurat…generali cenzurat tradat cenzurat intr-o zi voi avea dreptate cenzurat cenzurat.

 22. Axoane fa legatura.
  Inainte de limba latina religia erea in limba sanscrita adusa de persani an 500 inaintea erei noastre. ARDAL inseamna teritoriu tara regat in sanscrita. APA in sanscrita inseamna APA in romaneste. SURIA insemna SOARE. RATA SURIA adica zvastica insemna roata soarelui. Ce treaba au ungurii cu ARDAL…NIMIC. Toti ungurii din ardeal sunt romani maghiarizati.

 23. Mircea Popescu are atitudinea conform conform principiului’spionul de spion se freaca’
  Multi generali la pensie sunt spioni rusi,alfel nu trada armata prima,in dec 1989

 24. Autorul Articolului face confuzii grave…Autorul e posedat de romanismul mistic…crede ca Basarabia e o provincie a Romaniei….Guvernul de la Chisinau e obligat sa il scoata in suturi pe Simion daca acesta face politica si propaganda in Basarabia pentru subminarea Statului…Ciolacu e obligat sa ma apere pe mine care nu fac politica daca ma duc in Basarabia… Maia Sandu are drept sa expulzeze un progandist roman care ii submineaza Statul… Ce treaba are Ciolacu sa il apere pe Simion cand Simion e expulzat pe drept din Basarabia???

 25. Rumunii stau prost la capitolul logica…Ei nu pricep ca Rusia ne – a Sechestrat Tezaurul pe motiv corect….La 1918 Armata romana a intrat intr – o republica care facea parte din Rusia, ca sa omoare bolsevicii care luasera Puterea la Moscova cu o luna inainte…Si daca tot a intrat sa omoare bolsevicii hai sa anexam si republica…Care republica ramanea Gubernie rusa daca nu apareau in scena bolsevicii..

 26. Declar castigator al festivalului de comedie pe ignorantul axon, zis si marele urs pentru umorul de analfabet in problemele istoriei. Pe asemenea indivizi nu poti sa te superi, sunt slab dotati cu neuroni in cutia de sub kippa.

 27. @axon: Daca România anexeaza Basarabia (fiindca Ucraina tot a murit, ca stat în limite geografice oricum nerecunoscute – nici la debutul operatiei speciale a Rusiei si nici mai târziu nu si le-nregistrase la ONU – , daca România anexeaza Basarabia -si Bucovina lui Eminescu -, asa cum o-ndeamna Putin, de altfel – numai ca la Cotroceni si la Palatul Victoria e plin de tradatori, de la Johannis, la Ciolacu si Odobeasca, trei pacoste -, nici un razboi mondial: Ucraina nu-i nici în NATO, nici în UE, unitati politico-militare, teritoriale si economice-n comotie cerebrala, de altfel (în faliment si moral, si material, financiar). Si nu mai confunda UCRAINA, tara artificiala, cu România (care a existat înaintea ei, si-n forma Transilvania, pe care-o si CUMPARASE c-un tren de aur, in Afacerea Optantilor, Muntenia si Moldova, cf. Tratatul de Pace, 1947), pe când, privind Ucraina, e vorba de schimbari de granite-n INTERIORUL ACELEIASI TARI (URSS), care schimbari nici n-au fost înregistrate la ONU. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faca România fiind denuntarea asa-zisei „legi” a restituirilor, gaselnita de afaceri a lui Nastase Adrian si complicilor (colegii lui’ Ciolacu).

 28. Pentru postacii care fac filozofie si gargara pe teme de teritorii ,tratate de pace etc. Pe meleagurile pe unde suntem noi acum au fost stramosii neamului nostru: daci si romani, vorbim de vremuri mai recente.Inaintea lor geti,gepizi,goti,vizigoti, etc.NU huni nu unguri nu slavi nu tatari.Au navalit ungurii,au pustiit Europa, au trecut de la barbarism la credinta si la religia europeana sa arate Europei ca s-au mutat de la barbarie la civilizatia Europei. De barbarie, asuprit popoare si pus laba pe teritorii nu s-au oprit. Cine nu crede, sa le fac inventarul pe secole la crime ,jafuri si atrocitati I-a trecut otomanii la pasalic,s-au inhaitat cu habsburgii,au facut jafuri,crime si nenorociri mai pe la toti vecinii cu girul kaiserului, sub protectia si paza habsburgilor,asimilari de natii,schimbari de nume,etc.etc.Spre nenorocul si disperarea lor natia romana a trait prin secole, si-a pastrat identitatea,obiceiuri,limba, a rezistat veacurilor la macel si barbarie. Pentru asta, ala care manca kka ca o sa ia ungurii Transilvania: cati romani sunt in Transilvania si cati unguri, secui si ciangai in fapt, socotind si gaborii pe care i-au imbrobodit si asimilat secuii, aia care, la noi vorbesc ungureste iar cand ajung la ei o dau pe romaneste.Cand o sa incerce sa puna laba pe Transilvania romanii nu vor mai gresi, nu se vor mai opri la Budapeste, se vor opri la granitele cu Austria si Slovacia,Serbia ,Croatia. Basarabia si Bucovina,pe vremea lui Stefan cel Mare aveam hotar cu Polonia, sunt teritorii pe unde au pastorit si domnit ai nostri domnitori datorita carora azi suntem acest popor roman. Moldova sovietica, acolo sunt tot romani, romani care sufera de preacurvia mostenita de la davai ceas davai palton.

 29. Nu dau doi bani pe Simion și nici pe ăia care mă plictisesc cu el.

 30. ps: sunt 2 axon-i, unul, plastograf, si care-si revarsa prostia si reaua-vointa-n abundenta, astazi. Eu îi scrisesem lui @ axon
  18 MART. 2024 LA 17:50. Ceilalti cred ca sunt @Charlie, care, în realitate, scrie coerent si-a carui masca obisnuita, cu Comintern si cominternistii-i numai o diversiune, o activitate toxica (pe care-o banuiesc de limbaj secret, desi nu stiu cu cine de pe forum comunica, si ce-i transmite).

 31. @popescu: Romania avea granita cu Polonia si dupa Acordurile de la München, 1938.

 32. Moldovenii care nu-l lasa pe Simion. Se tin de noi cand e vorba sa-i ajutam cu scoala pe moca,vize pe moca, gaz,electricitate, retele electrice, drumuri,cai ferate,loby sa intre in UE,sa-i aparam de rusi,etc..Isi trag foloasele si ne raspund cu intorc khurul. De ce? Daca s-ar uni cu noi nu le pica bine, adio parlament, presedintie, ministere,institutii, etc.etc. le pica vaca de muls la multi, ori ei nu vor sa dea cu piciorul la acest ciolan.
  Mafia din Moldova e peste cea din Rusia si Ucraina. Astia de buna voie nu se vor uni niciodata cu noi oricat ne-am screme si asta nu din cauza rusilor.Din cauza celor de mai sus.Concluzia: Sa le dam cu flit si sa stea in democratia lui Putin la ciripit limba rusa pana la plictiseala.
  Pe Simion sa-l lase lumea in Pace asa cum cred unii despre el.D|eocamdata n-a facut nimic,absolut nimic din ce mananca castane aceste lichele.Nu hotii, nu furaciuni, nuimic rau.Toti ne-am pierdut rabdarea cand vedem ce fac nenorocitii astia cu noi.De ani buni ne tot tin in pensii si minciuni.

 33. Autorul articolului face jocul Rusiei.Da,Simion trebuie judecat si izolat.Dar PSD si Ciolacu are nevoie de trolul putinist Simion la alegeri. R.Moldova intra in UE si unirea nu este necesara.Granitele dispar .Nu mai intrati in narativul rusesc cum ca „vrem unire” .

 34. popescu Esti atat de prostovan baiete. Dacii erau slavi.Dar inaintea dacilor aici existau celtii. Lasa-te de „istoria” comunista.

 35. „pe care-o banuiesc de limbaj secret, desi nu stiu cu cine de pe forum comunica”

  In epoca-co-municatiilor mobile, a comunica cifrat, pe forum, este infantilism retardat. Asta se facea in anii ’50-’60, pana sa se extinda telefonia fixa si sub influenta filmelor sovietice cu spioni din epoca. Oricum, forumul acesta se stinge de batranete, nu vad spirit tanar care sa continue. Nu, tuasul CheckPoint Charlie este un personaj colectiv al Redactiei Coti care sa justifice iesirile violente, injurioase, contrare propriilor „precizari” lipsite de educatie elementara, sub influenta superiorului de regiune din frapiera. Atitudinea de derbedeu intarziat, la peste 75 de ani, a unor frustrati este hilara precum madam Clintona. Oricum, la UBB au invatat metoda prostului (cenzura). Cotidianul rezista prin forumul pe care gasesti postari ale unor oameni foarte inteligenti, cum nu exista in alta parte in media romaneasca. Si tipic romanesc, de la Cluuuj, cu ai ceva valoros, TREBUIE sa-ti bati joc de … Continuati, pentru ca meritati ! Nici mesajul unei reclame nu-l intelegeti din lipsa de umor, inteligenta fiind baza umorului.

 36. bai caca maca .Ca sa nu mori prost. Vorbesc 7 limbi fluent.Am doua universitati facute pe vremea lui ceasca nu cum fac astia acum pe muci. Tot ca sa nu mori prost am coordonat constructia,montajul si punerea in functiune la mari obietive energetice de la Romanica, inclusiv U1 Cernavoda.Am parasit tara de scarba si ura, lucrez pe la mari companii din lume pe bani multi.Am plecat din tara ptr ca mafia nu ma vroia la lucrari fara matizuri si verzisori, asa le ziceau ai tai prin portul Constanta la dolari.Trebuia sa-mi tin mia de oameni la munca sa aibe ce duce acasa, mancare la familie. Meseriasi, toti profesionist, oameni pe care nu-i mai gasesti acum. Era vremea lui Petrov si gasca.Ne vom intoarce toti astia care suntem afara cand n-o mai fi acolo pesedea, penelea, userea si udemerea la ciolan, adica niciodata dupa cum votati cu berica,micul si covrigul. Pana atunci pa si pusii.Tot ca sa nu mori prost,celtii erau popoare indo-europene stabilite in Europa Centrala si de VEST.1200 inaite de Hristos.elvetieni,francezi,nemti,Insule Britanice,austrieci,epoca bronzului tarzie,Cultura Hallstat epoca Fierului.Oricum nu vreau sa-ti zic mai multe ptr ca vreau sa ramai asa precum esti.Sunt convins ca esti un tip inteligent si m-ai priceput.

 37. O să intrați sub masa și o să vă luați ligeti pe pensiile speciale , aflată că centru energetic in dreptul p…. Mars în p m V de corupții și agenți ai străinilor ! Ciolacu și cu Ciuca sunt români gata să vândă tot ! Kakatos .

 38. Rusia nu va permite Republicii Moldova să intre în NATO și UE. Transnistria nu are ce să caute în România, este dincolo de fluviu.

 39. @ Ileana Rollason…toate postarile de azi semnate axon sunt scrise de mine…Esti confuza….Incalcarea Tratatelor de la incheierea Razboiului 2 mondial inseamna Revizionism…Romania e revizionista si va pierde. Rusia NU e revizionista, Rusia vrea mentinerea acelor Tratate fiindca a fost invingatoare….In URSS, Rusia, Ucraina, Basarabia erau subiecti de dtept egali…Ca atare, la separarea de Rusia, si Ucraina si Basarabia au promis ca NU adera la NATO…Ucraina era pe punct sa adere la NATO iar Rusia o pedepseste pentru tradare…Daca Basarabia se uneste cu Romania inseamna ca adera la NATO. Iar Rusia trebuie sa o pedepseasca pentru tradare…E simplu si clar…Fara intentia de a adera la NATO, Rusia NU avea motiv sa atace Ucraina si nu o ataca…

 40. Tinerii de azi pot avea o ADEVARATA lectie zilnica de ISTORIE romaneasca,daca urmaresc postul de televiziune TV(113) PRIMA HISTORY !.

 41. Dacă AUR și Simion rezistă până la alegeri (m-aș mira) îi trimite în șomaj pe cei de la psd, pnl, usr. De asta se strofoacă ei atât! Ne-am cam săturat de hoți escroci și mincinoși! Forza AUR!

 42. R. Moldova face fite de adolescentina ingenua (se codeste ca ar vrea dar nu prea ar vrea).
  Dar, pana la urma se va REINTEGRA la tara MUMA/ROMÂNIA. Doarece peste 83% din populatia R. Moldova SE CONSIDERA ca fiind ROMÂNI, adica VORBIND ca limba MATERNA limba NOASTRA cea ROMÂNEASCA. Limba ROMÂNEASCA (cea de substrat stravechi GETO-DACIC/pana la 300 AD si de suprastra ROMANIC/post 300 AD), limba cea VORBITA pe TARAMUL R. MOLDOVA (cel MOLDOVEAN din anul intemeierii Moldovei/1350) si pana la anul 1812 (anul anexarii BASARABIEI/dupa numele mai vechi al intemeietorului Tarii ROMÂNESTI Basarab I/1310), precum si dupa anul 1812. Anul 1812 reprezentand anul anexarii ILEGITIME de catre o tara slava (vorbitoare de limba slava) a teritoriuli nostru ROMÂNESC (vorbitor de limba ROMÂNEASCA) si STRAVECHI al BASARABIEI (actuala R. Moldova).

 43. Mari albit la …. , romanul cărei român nu este agent al rușilor niciodată . Nici Ceaușescu care era comunist nu era , dapai Simion care mergea în Basarabia pentru deșteptarea conștiinței naționale , când rusul era șef , nu că acum când sorosistii conduc românii și le mai lăsară și lor dreptul de a intra în UE cu buletinul românesc. Vedeți de-ai tare romanul , că trebuie să se ferească și de dracu , dar și de tacsu. Simion este agent al României !

 44. Doar in teorie au obligatii fata de propriul popor; in realitate, au obligatii fata de stapanii pe care ii slujesc ca niste slugi ce sunt. Aveti pretentii prea mari de la slugi.

 45. @ ghita , @ Charlie , @ Elena Popa ,etc,iata un raspuns pentru voi si Ciocolacu: Intr-un parc mai mult batrinei stau de vorba . Unul dintre ei spune catre altul : ” Mai Mitica , eu nu am liceul si alte scoli ca tine , dar esti mai prost decit mine”. La care numitul Mitica ii raspunde: ” Ai dreptate domnule , am fost amindoi la scoala de prosti . Tu ai luat diploma si eu nu” !Concluzia trage-ti-o voi susnumitii si forumistii.PS Cu toate pacatele lui , simion, ce a facut in Moldova ? Este terorist cumva ? Ca Ukruina l-a declarat persoana non grata pentru ca sustine pe fratii nostri din Bucovina si Maramuresul de Nord , pe cei din Bograd , Ismail, reni , Cahul si din alte parti ale Ukruinei ? Si @ ghita , cum ai scapat de la Adviivka? Ai ajuns iar la ” cinci cotetze” ?

 46. @cucuruz cu fruntea sus
  Simion propagă mesaje xenofobe despre Republica Moldova și susține ideea șovină că nația moldovenească nu există.
  Ți se pare suficient de grav încât să fie considerat persona non grata în Moldova?

 47. NU EXISTA NICI O NATIE MOLDOVENEASCA !
  EXISTA DOAR NATIA CEA ROMÂNEASCA, cea vorbitioare de limba ROMÂNEASCA si inainte si dupa anul 1812 (limba de SUBSTRAT stravechi GETO-DACIC si de SUPRASTRAT mai nou DACO-ROMANIC).

  „Înainte de toate, chiar dacă tot acest neam a fost împărțit în trei ținuturi de căpetenie (despre care se va vorbi mai apoi), totuși toți se cheamă cu același nume de români [Romanorum nomine se appellant], disprețuind adică și dând de-o parte numele de valahi, care le-a fost dat de către popoarele barbare. Căci românii care trăiesc și astăzi în Transilvanianu-și dau numele de valahi, ci de români (martori îmi sunt toți locuitorii tuturor națiilor din Transilvania). Cei din Valahia își dau și ei la fel numele de români, iar țării lor de Țara Românească [Czarra Romanasca], adică terra Romana. Noi moldovenii la fel ne spunem români [nos Moldavi similiter nos Romanos dicimus], iar limbii noastre nu dacică, nici moldovenească (dat fiind că numele Moldovei și al moldovenilor este dat foarte de curând, cum vom spune mai apoi) ci românească, astfel că, dacă vrem să-l întrebăm pe un străin dacă știe limba noastră, nu-l întrebăm Știi moldovenește? [Scis Moldavice?], ci Știi românește? [Stii romaneste?]”
  (Dimitrie Cantemir, Despre numele antice și de astăzi ale Moldovei/1718-1719).

 48. In R. Moldova EXISTA NATIA cea vorbitioare de limba ROMÂNEASCA (83%) si inainte si dupa anul 1812 (limba de SUBSTRAT stravechi GETO-DACIC si de SUPRASTRAT mai nou DACO-ROMANIC).

  „Înainte de toate, chiar dacă tot acest neam a fost împărțit în trei ținuturi de căpetenie (despre care se va vorbi mai apoi), totuși toți se cheamă cu același nume de români [Romanorum nomine se appellant], disprețuind adică și dând de-o parte numele de valahi, care le-a fost dat de către popoarele barbare. Căci românii care trăiesc și astăzi în Transilvanianu-și dau numele de valahi, ci de români (martori îmi sunt toți locuitorii tuturor națiilor din Transilvania). Cei din Valahia își dau și ei la fel numele de români, iar țării lor de Țara Românească [Czarra Romanasca], adică terra Romana. Noi moldovenii la fel ne spunem români [nos Moldavi similiter nos Romanos dicimus], iar limbii noastre nu dacică, nici moldovenească (dat fiind că numele Moldovei și al moldovenilor este dat foarte de curând, cum vom spune mai apoi) ci românească, astfel că, dacă vrem să-l întrebăm pe un străin dacă știe limba noastră, nu-l întrebăm Știi moldovenește? [Scis Moldavice?], ci Știi românește? [Stii romaneste?]”
  (Dimitrie Cantemir, Despre numele antice și de astăzi ale Moldovei/1718-1719).

 49. „Romanorum” înseamnă „a romanilor”.
  Națiunea despre care vorbești purta numele de valahă sau muntenească și făcea parte din neamul (adică grupul etnic) romanilor din Balcani.
  Romanus = roman sau cetățean al Romei, deci moldovenii se considerau ca făcând parte din neamul romanilor din Balcani și nu al valahilor din Muntenia.
  Citatul corect din Cantermir este „scis romanice” iar romanice = limba latină (sau romance) și nu limba valahilor.

  Vocabularul limbii române are fix 50 de cuvinte care provin din limba dacă (probabil că la fel de multe sunt și în ungară sau slovacă), deci cele 2 limbi nu au absolut nicio legătură între ele (plus că, așa cum ți-am mai spus, nu există nicio limbă de tip satem – precum erau grupul de limbi sarmate din care probabil că făceau parte și dialectele dacilor [care, așa cum am mai spus, nu erau un popor – un grup etnic omogen – ci un grup de triburi distincte, printre care trăiau inclusiv germanici, celți sau slavi] care să se fi transformat în limbă centum).

 50. Limba GETO-DACICA (SUBSTRATUL limbii actual ROMÂNESTI/UNICA si UNITARA/cu dialect UNIC, dpv. lingvistic), este socotita ca o limba PIE/3000 BC de tip SATEM. Suntem cu peste 4.000 de ani mai inainte de epoca venirii neamului migrator al slavilor (vorbitori de alta limba/slavica) pe taramul nostru/post 650 AD.

  Daca limba noastra straveche GETO-DACICA ar fi de tip CENTUM, si deoarece limbile de tip PIE au APARUT in Europa (mai intai) in cadrul culturii si civilizatiei noastre est europene Neolitice Cucuteni/(6000-2700 BC) de dincolo de Nipru/3300 BC si deoarece, via cultura noastra nou aparuta de tip PIE Proto-GETO-DACICA de tip Coţofeni/(3300 and 2500 BC), prima de tip PIE aparuta in Europa pe taramul culturii Cucuteni (intre anii 3300-2700 BC), cultura Coţofeni care stim ca s-a propagat pe taramul nostru dinspre est/zona Buzau, apoi in Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania, Crisana, Maramures, si care a difuzat (mai apoi) treptat (via cursul Dunarii) in Europa centrala (zona de la nord de Alpi, a proto-germanilor si proto-italienilor) abia post anii 2000 BC, iar la sud de Alpi (in zona italienilor) post anii 1700 (cultura Terramare/(1700–1150 BC) si cea Villanoviana/(900–700 BC)) … atunci s-ar explica faptul ca GETO-DACII ar fi precursorii (UNICI si UNITARI PIE/cu dialect UNIC de tip PIE, dpv. lingvistic) de tip CENTUM atat ai Proto-Germanilor cat si al Proto-Italienilor de tip CENTUM.

 51. NU VORBI STUPIZENII … in cadrul limbilor ROMANICE (asta inseamna ‘romanic’/post retragerea Aureliana din 271 AD de pe taramul nostru nord dunarean), limba noastra ROMÂNEASCA este UNICA (care prezinta un singur DIALECT)/(UNITARA nord dunarean). Restul (italiana, franceza, spaniola, portugheza) prezentand mai multe dialecte. Aceasta indica vechimea limbii noastre de tip PIE/3000 BC pe tot taramul carpato-dunareano-pontic, atat la nord cat si la sud de Dunare. Populatie UNICA si UNITARA (dpv. lingvistic, de substrat PIE/3000 BC de tip GETO-DACIC (din ramura lingvistica TRACO-ILIRICA) si de suprastrat ROMANIC/post 300 AD), populatie balcanica carpato-danubiabo-pontica numita vlahi/valahi de catre alte neamuri (germanici/post 500 AD, greci/post 602 AD, slavi/post 650 AD si maghiari/post 900 AD).

 52. In cadrul limbilor ROMANICE (asta inseamna la noi ‘romanic’/post retragerea Aureliana din 271 AD, de pe taramul nostru nord dunarean), limba noastra ROMÂNEASCA este UNICA (care prezinta un singur DIALECT)/(UNITARA nord dunarean). Restul (italiana, franceza, spaniola, portugheza) prezentand mai multe dialecte. Aceasta indica vechimea limbii noastre de tip PIE/3000 BC pe tot taramul carpato-dunareano-pontic, atat la nord cat si la sud de Dunare. Populatie UNICA si UNITARA (dpv. lingvistic, de substrat PIE/3000 BC de tip GETO-DACIC (din ramura lingvistica TRACO-ILIRICA) si de suprastrat ROMANIC/post 300 AD), populatie balcanica carpato-danubiabo-pontica numita vlahi/valahi de catre alte neamuri (germanici/post 500 AD, greci/post 602 AD, slavi/post 650 AD si maghiari/post 900 AD).

 53. GETO DACII erau un popor – un grup etnic omogen atat dpv LINGVISTIC (cu origine UNICA si UNITARA (fara dialete) de tip PIE/3000 BC), cat si dpv. SPIRITUAL (organizare materiala si culturala de tip PPIE/agricola dar si PIE/pastorala, precum si de prelucrare a metalelor/AUR, ARGIN Bronz, Fier), cat si dpv. al CREDINTELOR (cele stravechi mitologice de tip PIE a ZEULUI CERULUI Tatal/ZEUS/DZERUS/DumneZEU cat si cea a OMULUI-DZEU autohton geto-dacic Zamolxis/550 BC) – organizat INSA intr-un grup de triburi distincte DAR DE PE ACELASI TARAM. Triburi care au creat confederatii de triburi doar in vremuri de restriste (precum epoca lui Burebista/(80-44 BC) si Decebal/(87-106 AD)).

  Reamintesc definitiile …
  națiune, națiuni, substantiv feminin
  1. Comunitate umană caracterizată prin unitatea de teritoriu, conștiința identității istorice și culturale și -în general – prin unitate de limbă și religie. DEX ’09

  popor, popoare, substantiv neutru
  1. Formă istorică de comunitate umană, superioară tribului și anterioară națiunii, ai cărei membri locuiesc pe același teritoriu, vorbesc aceeași limbă și au aceeași tradiție culturală. DEX ’09

 54. Amice, propaganda dtale este cel mai bun exemplu de idioțenie naționalistă care există.
  De unde limbă „geto-dacică” acu’ 4 mii de ani, dacă tracii au ajuns în zonă abia acu’ 1 mie jumate?
  În caz că nu ai fost atent: nu există pe lumea asta nicio limbă de tip centum care să se fi dezvoltat dintr-o limbă satem – nici măcar una singură – deci ori latina n-are absolut nicio legătură cu „geto-dacica”, ori româna – care zici că are substrat „geto-dacic” nu este o limbă latină; alege una dintre teorii și construim de acolo.

  Dialectele moldoveneasc și valah al limbii romanice (mă bucur că folosești – în sfârști – numele corect al latinei orientale) au vocabular și fonetică distincte; iar limba română – apărută abia în sec. 19 – a schimbat inclusiv regulile gramaticale și de ortografie (iar aici nu mă refer strict la alfabet) care erau în cele 2 dialecte; dacă e să introducem în discuție și dialectul armăneascu, înțelegem mai bine istoria acestor populații.

  „Dacii” erau triburi cu un caracter etnic foarte divers (traci, germani, celți, slavi), însă acest lucru este mai puțin important, pentru că, după cucerirea romană, au fost înlocuiți de etnici din imperiu (care nici ei nu formau grupuri etnice omogene, fiind oameni din toate popoarele imperiului: gali, iberici, africani, greci, italici, germanici etc).

  Conform definiției dtale, România nu poate forma o națiune, pentru că popoarele care-i formează populația au trăit pe același teritoriu nici 200 de ani, nu au o istorie comună, au culturi diferite (limbă, obiceiuri, tradiții etc chiar și obiceiurile religioase sunt distincte).
  Tot conform definiției dtale, muntenii și moldovenii sunt popoare diferite, pentru că nu locuiesc pe același teritoriu, nu vorbesc aceeași limbă (/nu au aceeași cultură) și fac parte din grupuri etnice distincte.

 55. In lingvistica exista actual doua curente …
  1.limbile europene provin dintr-un TRUNCHI comun Neolitic/pre 3000 BC de tip Proto-PIE (PPIE) si nu exista nici o patrundere ulterioara a limbilor PIE/post 3000 BC. Epoca PIE reprezentand doar o tranzitie (difuzie pasnica, de la est la vest, de-a lungul a peste 2000 de ani) a unei noi culturi materiale, prin adoptarea si adaptarea de noi valori materiale, culturale si spirituale, prin diversificarea meseriilor si mestesugurilor, prin aparitia schimburilor comerciale de marfuri, prin trecerea de la comunitarism la stratificare sociala, prin trecerea de la matriarhat la patriarhat (inclusiv dpv. cultural si spiritual). Insa TRUNCHIUL comun lingvistic ramanand tot cel PPIE Neolitic.
  2. limbile europene provin toate dintr-un TRUNCHI comun PIE/3000 BC, care s-a format, dincolo de Nipru, la intereactia dintre cultura noastra Neolitica Cucuteni III si culturile anatoliene de tip PIE ale Epocii Bronzului. IAR, de la est la vest (de pe Nipru-DON si pana in Centrul Europei), limbile PIE au trecut, CU NECESITATE, prin spatiul nostru carpato-danubiano-pontic. Deci, limbile vest europene (centum) si-au aflat ORIGINEA, cu NECESITATE, in spatiul nostru TERITORIAL (unde a avut loc mai intai trenzitia Cucuteni/PIE, cea de la ep. Neolitica la ep. Bronzului). Deoarece limbile de tip centum (vest europene) nu au putut sari peste bariera taramului nostru (cica de tip satem ?) deoarece inca nu se inventase avionul!

 56. Națiunea noastra este foarte veche. Inchegata (dpv. genetic, cultural si lingvistic) inca din Neolitic/6000 BC, adica din epoca PPIE (cf. cercetarilor recente de paleo-genetica si cf. descoperirii arheologice a proto-scrierii inventate in cadrul civilizatiilor Vinta-Cucuteni/5500 BC). Necesitatea INVENTARII unei scrieri este doar APANAJUL (cerut de necesitatile materiale) a MARILOR CIVILIZATII (CIVILIZATII ale unor populatii NUMEROASE si UNITAR inchegate), precum cele de pe valea Dunarii/6000 BC, a Indului/4000 BC, a Nilului/3000 BC, si dintre Tigru si Eufrat/3000 BC. Si de aceea națiunea noastra, cea INCHEGATA acum 8000 de ani pe un acelasi TARAM de catre o aceeasi POPULATIE de tip MAJORITARA (dov. genetic), are un CARACTER extrem de UNITAR (dpv. cultural, spiritual si lingvistic/fara dialecte). Tot pe taramul nostru (al culturii Cucuteni-Vinta faza III) a avut loc tranzitia materiala, culturala si spirituala pasnica de la Neolitic la ep. Bronzului (lingvistic PPIE-PIE, daca a avut loc in mod real) timp de peste 1300 de ani (4000-2700 BC). Cu mult inainte de cei din sudul, nordul si vestul Europei. Si de aceea in ep.Bronzului/post 3000 BC, vorbim (MAI INTAI) despre proto-geto-daci si proto-traci. Si mai apoi de proto-greci/2500 BC, proto-slavi/2500 BC, proto-germanici (la nord de Alpi)/2000 BC si proto-italieni (la sud de Alpi)/1500 BC.

 57. ROMANIA (taramul vorbitorilor de limba ROMANICA vulgarizata) este denumirea TARAMULUI nostru nord-dunarean inca din anul 383 AD (documentar de la Auxentiu de Durostorum, in fapt cel al Imperiului Roman de Rasarit a lui Constantin DACUL/325 AD, ramas singurul TARAM vorbitor de limba DACO (ca substrat)-ROMANICA (ca suprastrat)/post 610 AD). Iar cel de WALLACHIA (Tara ROMANEASCA a ROMANILOR ducelui Rämunc) dateaza din epoca lui Attila /(430-450 AD) (cf. Cantecului Nibelungilor). Deci ROMÂNII (de astazi) din ROMÂNIA (de astazi) reprezinta UNUL si ACELASI POPOR, ORIGINAR/inchegat inca acum 8.000 de ani (dpv. paleogenetic), ORIGINAL (avand o cultura si spiritualitate autohtona), UNIC (in lume dpv. cultural si spiritual), UNITAR (puternic iNCHEGAT inca de pe vremea neolitica si pana astazi) si MAJORITAR de pe acest TARAM . Adica o națiune care dureaza de peste 8.000 de ani.

 58. In ce limba ti-ai scris postarile de mai sus ? In limba ROMÂNEASCA sa in cea ‘moldoveneasca’? Raspuns: in limba ROMÂNEASCA.

  Siturile noastre arheologice au o anumita SPECIFICITATE – Majoritatea SUNT de tip MULTI-STRATIFICATE, ceea ce indica o LOCUIRE de catre o ACEEASI populatie in aceste locatii, de tip SEDENTARA, CONTINUA si UNITARA (locuire extrem de omogena si neintrerupta in timp inca din Neolitic/6000 BC, Epoca Bronzului de tip PIE/3000 BC, Epoca Fierului timpurie Hallstatt IE/1500 BC, Epoca Fierului tarzie Latene (Epoca GETO-DACICA documentata)/(600 BC – 300 AD), Epoca DACO-ROMANICA/(300-610 AD), Epoca ROMANICA de tip ROMÂNEASCA /(post 610 AD).
  Daca ar fi fost o locuire extrem de neomogena de populatii diferite … fiecare dintre acestea si-ar fi construit propriile lor locatii UNISTRAT pe acest taram. Numarul de astfel de locatii de tip UNISTRAT este insa extrem de REDUS pe acest taram. Astfel incat, ipoteza ta de o locuire extrem de neomogena de catre populatii diferite ESTE INFIRMATA de catre datele arheologice.

 59. Cand vorbest despre TRACI si GETI probabil ca ai uitat spusele lui Herodot …
  „3.Tracii sunt cei mai puternici din lume cu excepţia indienilor bineînţeles […] Tracii poartă multe nume în diferitele regiuni ale tărâmului lor, dar toţi […] doar cu exceptia geţilor, taursilor şi a celor care trăiesc deasupra crestonailor.” ((Herodot/450 BC, Istorii, V)
  Populatia TRACICA este MENTIONATA deja in cadrul Razboiului Troian/1200 BC, ca luptand alaturi de troieni si nu de greci.
  Tracii făceau parte din categoria popoarelor indo-europene de limbă satem, alături de slavi, baltici, indo-iranieni (cum ar fi sarmații și sciții de origine indo-europeană propriu-ziși), albanezi și armeni. Separarea tracilor din masa populațiilor indo-europene s-a petrecut în Epoca BRONZULUI (deci in epoca PIE/(3000-1500 BC), în momentul în care s-au individualizat grecii și ilirii.
  Aceste populații s-au răspândit în estul, centrul și sudul Peninsulei Balcanice și în părțile adiacente Europei de Est.
  Tracii au locuit în provinciile antice Tracia, Moesia, Dacia, Sciția Minor, Sarmația, Bitinia, Misia, Macedonia, Panonia și în alte regiuni din Balcani și din Anatolia. Aceste provincii ocupau cea mai mare parte a Balcanilor, iar geții se întindeau dincolo de Dunăre ajungând până la râul Bug.

 60. Oricâte bazaconii ai debita cu privire la limbi, un lucru rămâne cert: NU EXISTĂ ÎN LUMEA ASTA NICI MĂCAR O SINGURĂ LIMBĂ DE TIP CENTUM CARE SĂ SE FI DEZVOLTAT DINTR-O LIMBĂ SATEM; deci româna – dezvoltată din românească, dezvoltată din latina orientală, dezvoltat din latină (o limbă centum) – nu poate avea nicio legătură cu limba dacilor, care zici că era satem.

  În afară de câțiva imbecili naționaliști români, toată lumea înțelege că vlahii s-au format în Balcani și au migrat odată cu bulgarii, formând cele 3 nații nord-dunărene, vorbitoare de limbi latine, care trăiesc astăzi pe teritoriul României așa că orice legătură cu populațiile din triburile dacice (adică traci, germani, celți, slavi, sarmați) face parte din aceeași teorie naționalist-idioată promovată de statul român (până și cronicile vorbesc despre faptul că dacii au fost UCIȘI, DISTRUȘI de către romani, așa că, în lipsa unor probe care să certifice contrariul, n-am absolut niciun motiv să cred că mai rămăsese picior de dac sau de cucutean după ce sabia romanilor a trecut prin Dacia).

  Suntem pe un site .ro, deci aici folosesc limba română (nu folosesc nici româneasca, nici moldoveneasca).

 61. Cucuteni-Tripolia – Yamnaya culture – Ustanovo – Cernavoda II – Coțofeni – Dunare … Europa Centrala.
  Cucuteni-Tripolia (Neolitic PPIE/(6000-2700 BC)) – Yamnaya culture (Epoca Bronzului cea socotita PIE/(3300–2600 BC), satem) – Ustanovo PIE/(3400-2900 BC, satem) – Cernavoda II PIE/(4000-3200 BC, satem) – Coțofeni PIE/(3500-2500 BC, satem) – Dunare … Europa Centrala PIE/(post 2500 BC, centum).

  EXISTĂ ÎN LUMEA ASTA MĂCAR O SINGURĂ LIMBĂ DE TIP CENTUM CARE SĂ SE FI DEZVOLTAT DINTR-O LIMBĂ SATEM.
  ESTE limba noastra cea de substrat GETO-DACIC (PIE/3000 BC de tip SATEM, limba UNICA si UNITARA pe tot TARAMUL Basileului Burebista/(80-44 BC), limba dpv. spirituala a ZEULUI nostru PIE/3000 BC ZEUS/DZEUS/DomnulZEU/DumneZEU si a OMULUI-ZEU Zamolxis/550 BC, ZEI amintiti de catre Herodot/450 BC), limba imbogatita cu un suprastrat de tip ROMANIC (latin vulgarizat de tip CENTUM)/(300-610 AD)), cunoscuta drept limba cea ROMÂNEASCA (limba UNICA si UNITARA/fara dialecte pe tot TARAMUL cel stravechi al Basileului Burebista/(80-44 BC), si a aceluiasi ZEU dpv. spiritual). ACELASI POPOR – ACEEASI LIMBA de SUBSTRAT – ACEIASI DIVINITATE.
  Cum putea sa dispara un neam MAJORITAR de pe un taram stravechi DAT, cucerit de un alt neam MINORITAR, si care a cucerit doar 20% din teritoriul sau si timp de doar 175 de ani ?
  Cum putea sa dispara un neam MAJORITAR de pe un taram stravechi DAT, NEAMUL nostru cel STRAVECHI de tip GETO-DACIC fiind amintit CA NUME in ISTORIE si ISTORIOGRAFIE de la Herodot/450 BC, la Iordanes/551 AD (cel care in ‘GETICA’ aminteste, CA NUME si neamul nostru cel stravechi GETIC precum si divinitatea noastra cea straveche GETO-DACICA Zamolxis/550 BC) si pana la Ana Comnena/1150 AD … timp de peste 1500 de ani ?

  Ai folosit vreun DICTIONAR pentru a SCRIE in limba NOSTRA numita limba cea ROMANA ca tip/româna (cea ROMANESCA (de suprastrat latin vulgarizat)/numita româneasca si NU moldoveneasca) ? VOROVEST doar STUPIZENII

 62. PS. ASADAR, la trecerea lingvistica PPIE – IE (Cucuteni-Tripolia – Yamnaya), TOATE LIMBILE DE TIP CENTUM (vestice) S-AU DEZVOLTAT DINTR-O LIMBĂ SATEM (estica) ! Aici gresesc lingvistii, ignorand datele istorice si arheologice !

 63. Cucuteni-Tripolia – Yamnaya culture – Ustanovo – Cernavoda II – Coțofeni – Dunare … Europa Centrala.
  Cucuteni-Tripolia (Neolitic PPIE/(6000-2700 BC)) – Yamnaya culture (Epoca Bronzului cea socotita PIE/(3300–2600 BC), satem) – Ustanovo PIE/(3400-2900 BC, satem) – Cernavoda II PIE/(4000-3200 BC, satem) – Coțofeni PIE/(3500-2500 BC, satem) – Dunare … Europa Centrala PIE/(post 2500 BC, centum).

  ASADAR, la trecerea lingvistica PPIE – IE (Cucuteni-Tripolia – Yamnaya), TOATE LIMBILE DE TIP CENTUM (vestice) S-AU DEZVOLTAT DINTR-O LIMBĂ SATEM (estica) ! Aici gresesc lingvistii, ignorand datele istorice si arheologice !

 64. EXISTĂ ÎN LUMEA ASTA MĂCAR O SINGURĂ LIMBĂ DE TIP CENTUM CARE SĂ SE FI DEZVOLTAT DINTR-O LIMBĂ SATEM.
  ESTE limba noastra cea de substrat GETO-DACIC (PIE/3000 BC de tip SATEM, limba UNICA si UNITARA pe tot TARAMUL Basileului Burebista/(80-44 BC), limba dpv. spirituala a ZEULUI nostru PIE/3000 BC ZEUS/DZEUS/DomnulZEU/DumneZEU si a OMULUI-ZEU Zamolxis/550 BC, ZEI amintiti de catre Herodot/450 BC), limba imbogatita cu un suprastrat de tip ROMANIC (latin vulgarizat de tip CENTUM)/(300-610 AD)), cunoscuta drept limba cea ROMÂNEASCA (limba UNICA si UNITARA/fara dialecte pe tot TARAMUL cel stravechi al Basileului Burebista/(80-44 BC), si a aceluiasi ZEU dpv. spiritual). ACELASI POPOR – ACEEASI LIMBA de SUBSTRAT – ACEIASI DIVINITATE.
  Cum putea sa dispara un neam MAJORITAR de pe un taram stravechi DAT, cucerit de un alt neam MINORITAR, si care a cucerit doar 20% din teritoriul sau si timp de doar 175 de ani ?
  Cum putea sa dispara un neam MAJORITAR de pe un taram stravechi DAT, NEAMUL nostru cel STRAVECHI de tip GETO-DACIC fiind amintit CA NUME in ISTORIE si ISTORIOGRAFIE de la Herodot/450 BC, la Iordanes/551 AD (cel care in ‘GETICA’ aminteste, CA NUME si neamul nostru cel stravechi GETIC precum si divinitatea noastra cea straveche GETO-DACICA Zamolxis/550 BC) si pana la Ana Comnena/1150 AD … timp de peste 1500 de ani ?

  Ai folosit vreun DICTIONAR pentru a SCRIE in limba NOSTRA numita limba cea ROMANA ca tip/româna (cea ROMANESCA (de suprastrat latin vulgarizat)/numita româneasca si NU moldoveneasca) ? VOROVEST doar STUPIZENII !

 65. PS 1. Daca spui limba moldovenească, spui si limba românească !
  PS 2. Daca la trecerea lingvistica PPIE – IE (Cucuteni-Tripolia – Yamnaya), consideri ca limba nou formata ar fi fost de tip centum, inseamna ca limba noastre cea straveche (PIE proto-GETO-DACICA/3000 BC) ar fi fost tot de tip centum ! Ceea ce INLESNESTE si IPOTEZA ca limba noastra (IE cea GETO-DACICA/1500 BC) ar fi fost (ca substrat) tot de tip centum (PRE-LATINA), latina aparand doar la anii 700 BC in Italia (deci contemporana cu cea geto-daca) ! CEEA CE A SI AFIRMAT, DINTOTDEAUNA, NEAMUL nostru cel ROMÂNESC (cel vorbitor de limba ROMÂNEASCA/limba de substrat de tip PRE-LATIN/3000 BC si de suprastrat de tip ROMANIC vulgarizat/post 300 AD) !

 66. Partea cu limbile este o glumă, firește; românească și moldoveneasca nu au nicio legătură cu limbile dacilor (o altă dovadă e că ele fac parte din aceeași familie cu armăneasca – un alt dialect al limbii latine balcanice – ai cărei vorbitori nu au avut nicio legătură culturală cu dacii, cucutenii sau alți „coțofeni” despre care tot vorbești matale).
  Dacia era o adunătură de triburi de diverse etnii care s-au risipit imediat ce Roma a pus stăpânire pe statul lui Decebal – cel mai puternic dintre state; așa a fost depopulată în timpul cuceririi romane și de-aia nu mai rămăsese picior de „dac” după retragerea aureliană.

  PS1: da, moldoveneasca este și ea un dialect al limbii latine la fel ca limba românească dar nu este aceeași limbă (și niciuna dintre cele 2 nu este același lucru cu limba română).
  PS2: limbile tracilor erau de tip satem deci înseamnă că vlahii nu sunt urmașii lor, dacă limba lor străveche (3-5-100 – câte mii de ani vrei dta) era centum.
  Pentru că-i folosești pe cei 2 termeni în contextul substratului lingvistic, sunt aproape sigur că dta habar nu ai ce reprezintă centum și satem… îți dau eu un indiciu: reflectă o evoluție ireversibilă – d-aia nu există o limbă centum care să se fi dezvoltat dintr-o limbă satem: pentru că evoluțiile fiecăreia sunt incompatibile (ceea ce zici dta e cazul unui sugar care ar începe să plângă cu sunetul „țâ”).

 67. Deoarece ca SUBSTRAT stravechi lingvistic GETO-DACIC (taramul DIVINITATILOR DumneZEU si Zalmoxis (cf. lui Herodot/450 BC) taram al Basileilor Burebista/(80-44 BC) si a Decebal/(87-106 AD), limba ROMÂNEASCA (de SUBSTRAT stravechi GETO-DACIC) este chiar ACEEASI cu limba moldoveneasca (limba ROMÂNEASCA ramasa la nivelul anilor 1812, in BASARABIA/cea a lui Basarab I, intemeietorul Tarii ROMÂNESTI/1310, dupa preluarea de catre rusi/1812). DEH … ASTA ESTE !

  Deoarece taramul GETILOR se intindea pana dincolo de Nistru (conform lui Herodot/450 BC si Strabon/24 AD/’desertul getic’) NU EXISTA NICI UN TARAM SPECIFIC DOAR al ‘ moldovenilor’ ! Este acelasi TARAM al VORBITORILOR de limba UNICA (avand un substrat UNIC in LUME de tip GETO-DACIC) si UNITARA (fara dialecte) a ROMÂNILOR (cei post anii 610 AD) din ROMÂNIA (cea numita asa inca de la anul 383 AD). DEH … ASTA ESTE !

 68. La trecerea lingvistica PPIE – IE (Cucuteni-Tripolia – Yamnaya)/3000 BC, TOATE LIMBILE DE TIP CENTUM (vestice) S-AU DEZVOLTAT (ulterior) DOAR DINTR-O SINGURA LIMBĂ (limba NOASTRA cea PIE, PRIMA formata de tip PIE in zona Donului, MATCA limbilor de tip Europene (, limba de tip satem dupa propria ta afirmatie) ! Aici gresesc lingvistii, ignorand datele istorice si arheologice ! Daca sunt ‘ incompatibile’ REZULTA ca LIMBA noastra PIE (matca limbilor vest-europene) ESTE chiar o limba de IDIOM pre-latin (de tip centum). Iar italicii AR FI doar FRATII NOSTRI dpv. lingvistic !
  Cf. descoperirilor arheologice asupra valului lingvistic de tip PIE ((de la est la vest) … Cucuteni-Tripolia/(4800 to 3000 BC, Neolitic, Romania, estul Romaniei) – Yamnaya culture/(3300 – 2600 BC, PIE, Don si estul Romaniei) = Ustanovo/(3400–2900 BC, PIE estul Romaniei) = Cernavoda II/(4000 BC – 3200 BC, Romania) = Coțofeni/(3500 – 2500 BC, Romania) – Dunare … Europa Centrala …

  Coțofeni culture/(3500 – 2500 BC, Romania) – Ottomány culture/(2100-1400 BC, vestul Romaniei) – Monteoru culture/(2000 -1500 BC, Romania) – Tumulus culture/(1600 – 1300 BC, Europa Centrala) – Urnfield culture/ (1300–750 BC, Europa Centrala) – Hallstatt culture/ (1200 – 450 BC, Europa Centrala, Romania/geto-dacica) – La Tène culture/(450 BC — circa 1 BC, Europa Centrala, Romania/geto dacica/(450 BC – 300 AD)) . Unde, cand si cum sa se efectuat TRANZITIA dintre satem si centum ?

 69. Bă (idio…), omu’ lu’ dumnezău, tu chiar nu înțelegi că nu ai cum să pronunți același sunet în 2 feluri diferite?! Poți să scrii un sunet cum dorești însă nu poți să-l pronunți diferit – aia înseamnă centum/satem și de-aia o limbă satem nu poate deveni niciodată limbă centum, (idio…), omu’ lu’ dumnezău.
  Oricum, ce spui matale e irelevant, pentru că romanii i-au omorât pe toți locuitorii din Dacia, deci vlahii nu au mai găsit niciun dac cucutean de unde să ia „substrat satem”.

 70. ISTORIA/ARHEOLOGIA dovedeste CONTRARIUL ! NU EWXISTA NICI O CLARA DEMARCATIE intre LIMBILE de tip CENTUM si SATEM.
  Daca noi (GETO-DACII) eram de idiom PIE/3000 BC PRE-LATIN, si cum limba LATINA (la formarea sa) a TRECUT(IN MOD NECESAR) si pe TARAMUL culturilor noastre … conform evolutiei firesti PIE (de la estul la vestul Europei) …
  Cucuteni-Tripolia/(4800 to 3000 BC, Neolitic) – Yamnaya culture/(3300 – 2600 BC, PIE, Don) = Ustanovo/(3400–2900 BC, PIE estul Romaniei) = Cernavoda II/(4000 BC – 3200 BC, Romania) = Coțofeni/(3500 – 2500 BC, Romania) – Ottomány culture/(2100-1400 BC, vestul Romaniei) – Dunare [… Europa Centrala …] – Tumulus culture/(1600 – 1300 BC, Europa Centrala) – Urnfield culture/ (1300–750 BC, Europa Centrala) – Hallstatt culture/ (1200 – 450 BC, Europa Centrala, Romania/geto-dacica) – La Tène culture/(450 BC — circa 1 BC, Europa Centrala, Romania/geto dacica/(450 BC – 300 AD)) …
  inseamna ca PIE ROMANII (latinii din Roma/post 700 BC, centum) erau chiar PIE GETO/DACII (nord danubieni/post 700 BC, de idiom latin). Spui niste pro.stii enorme !

  The centum languages of the Indo-European family are the „western” branches: Hellenic, Celtic, Italic and Germanic.
  The satem languages belong to the Eastern sub-families, especially Indo-Iranian and Balto-Slavic (but not Tocharian).
  OARE REGASESTI limba noastre GETO-DACICA si ramura ILIRO-TRACO-GETICA intr-una dintre aceste clase (centum vs. satem) ? NU !
  DEOARECE NU EXISTA O ASTFEL DE IMPARTIRE arbitrara …
  Since the early 20th century at least, the centum–satem isogloss has been considered an early areal phenomenon rather than a true phylogenetic division of daughter languages. Astfel incat ipoteza limbilor satem sau centum RAMANE doar o simpla IPOTEZA de lucru din sec. 18-19.

 71. Despre geti si daci SE POMENESTE dpv. DOCUMENTAR si dupa anii 106-271 AD.
  Vreo 44 de imparati din Imperiul Roman si Imperiul Roman de Rasarit s-au NASCUT pe TARAMUL nostru GETO-DACIC (nord si sud dunarean).
  Astfel, CRESTINISMUL a fost TOLERAT de catre Imparatul Roman Galerius DACUL/(305-311 AD), cel nascut dintr-o mama DACA (din zona nord-dunareana)/250 AD, prin edictul de la Serdica din 311 AD ! Cel care și-a afirmat originea dacică și s-a declarat dușman al numelui Roman, propunând chiar ca imperiul să se numească nu Roman ci Imperiul Dac (cf. lui Lactantius, De mortibus persecutorum⁠/316 AD), spre oroarea patricienilor și senatorilor. Dupa ipoteza ta, GALERIUS NU S-AR FI NASCUT deoarece romanii i-au omorât pe toți locuitorii din Dacia ! Asa incat spui si sustii niste pro stii enorme !
  GETII au FOST MENTIONATI (ca neam nord dunarean) pana la anii 530 AD (de catre Marcelinus Comes), 551 AD (Iordanes, Getica/551 AD), si pana in sec. X (in dictionarul Suidas/Suda).
  Iar DACII au FOST MENTIONATI (ca neam nord dunarean) pana la anii 1150 (Ana Comnena, Alexiada), si pana la Manuel Holobolos/1273 AD, cel care vorbeste despre ‘pamantul nemarginit al dacilor [cei nord dunareni situati intre panoni si alani]’ pe vremea imparatului bizantin Mihail VIII/(1259-1282).

 72. Iar in secolul al XI-lea, Gardizi/(998–1030) geograf persan, în lucrarea ‘Podoaba istoriilor’, referindu-se la români, II PLASEAZA între slavi (bulgari), ruși și unguri, într-un spațiu cuprins între Dunăre și un „munte mare”, probabil Munții Carpați. De asemenea, menționează informații despre originea poporului român.

  Iar drept coordonate geografice , taramul nostru nord-dunarean A FOST FIXAT ca fiind ACELASI [47°30′ latitudine și 25º longitudine] de la Ptolemeu/(87 BC – 165 AD) Geografia/150 AD) [atribuit GETO-DACILOR si DACO-ROMANILOR], si pana la (Anania din Shirak/(610–685 AD), Geografia) [atribuit „țarii necunoscute ce-i zic Balakh”/a wallahilor de limba ROMANICA nord dunareni ca si coordonate] , coordonate care coincid cu cele ale TARII noastre (nord-dunarene) numita ROMANIA/ROMÂNIA (inca din 383 AD (Auxentiu de Durostorum) si pana astazi).

 73. Si inchei discutia citand din cartea ‘Dovezi ale istorie’ a istoricului bizantin Laonic Chalcocondil/(1423-1490), cal care scrie despre taramurile noastre … ‘inaintand impreuna cu Istrul spre rasarit, ajungi la daci … ‘taramul care se intinde din Ardeal (Dacia peonilor) si pana la Pontul Euxin’ … numindu-l ‘Dacia lui Mircea (Mircea domnul Daciei)’ [Tara ROMÂNESCA], ‘Dacia lui Bogdan’ [Moldova], ‘Dacia peonica’ [Transilvania], taram al ‘celor care vorbesc o aceeasi limba’, ‘o limba apropiata cu a italienilor, dar intr-atat de stricata si diferita, incat italienii cu greu inteleg ceva, cand cuvintele nu sunt exprimate deslusit, incat sa priceapa ce ar putea sa spuna’ [o limba ROMANICA vulgarizata].
  Mai spune el ca ‘acestia au fost in vechime geti, altii ca au fost daci’ [neamul cel stravechi al GETO-DACILOR lui Burebista/(80-44 BC).

 74. Si inchei discutia citand din cartea ‘Dovezi ale istorie’ a istoricului bizantin Laonic Chalcocondil/(1423-1490), cal care scrie despre taramurile noastre … ‘inaintand impreuna cu Istrul spre rasarit, ajungi la daci … taramul care se intinde din Ardeal (Dacia peonilor) si pana la Pontul Euxin’ … numindu-l ‘Dacia lui Mircea (Mircea domnul Daciei)’ [Tara ROMÂNESCA], ‘Dacia lui Bogdan’ [Moldova], ‘Dacia peonica’ [Transilvania], taram al ‘celor care vorbesc o aceeasi limba’, ‘o limba apropiata cu a italienilor, dar intr-atat de stricata si diferita, incat italienii cu greu inteleg ceva, cand cuvintele nu sunt exprimate deslusit, incat sa priceapa ce ar putea sa spuna’ [o limba ROMANICA vulgarizata].
  Mai spune el ca ‘acestia au fost in vechime geti, altii ca au fost daci’ [neamul cel stravechi al GETO-DACILOR lui Burebista/(80-44 BC).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.