Chestiunea deficitului bugetar record

Finanțele din România și Statistica Europeană folosesc matematici diferite

Ținta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017, nu este în pericol, chiar dacă Oficiul de statistică al Uniunii Europene a dat un deficit de 4,1% pe trimestrul doi pentru România, susțin reprezentanții Ministerului de Finanțe. Diferența dintre soldurile menționate în comunicatul Eurostat și datele publicate lunar pe site-ul MFP, provine atât din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizând metoda pe angajamente, cât și din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier. Astfel, execuția bugetului general consolidat conform metodologiei naționale la finele trimestrului I al anului 2017 a prezentat un excedent de 0,19% din PIB-ul anual, iar în trimestrul al II-lea, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 0,96% din PIB.

Pe de altă parte, adaugă reprezentanții Finanțelor, execuția bugetului general consolidat pe primele nouă luni indică un deficit de 0,81% din PIB, fapt care demonstrează că România se încadrează în ținta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017. Valoarea comunicată de Eurostat, de 4,1% din PIB trimestrial, este calculată, conform celor de la Finanțe, pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestrială a PIB. Aceasta reflectă componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimestrele anterioare, și raportată la PIB din trimestrul II, trimestru în care PIB înregistrează de obicei o valoare nominală mai redusă decât în trimestrele III şi IV ale anului. Reamintim că în anul 2016, PIB-ul din trimestrul II a fost de 178,7 miliarde de lei, reprezentând 23,5% din PIB-ul anual. Valoarea cea mai ridicată a PIB-ului trimestrial s-a înregistrat în trimestrul IV, fiind de 228,9 miliarde de lei. În trimestrul II al anului 2017, valoarea PIB-ului a fost de 197,5 miliarde lei, având aceeași pondere în PIB-ul prognozat pentru anul 2017.

De asemenea, în datele publicate de Eurostat se observă că același indicator a înregistrat un maxim de 3,7% din PIB în trimestrul II din anul 2016, în condițiile în care deficitul pe întregul an a fost de 3% din PIB. Raportat la perioada comparabilă din 2016 (trimestrul II) se observă că deficitul bugetar a crescut cu 0,4pp la 4,1% din PIB. Trebuie precizat că ajustarea a condus la valori foarte scăzute în trimestrele III şi IV din 2016, respectiv 2,3% și 2,1%. Așadar, datele trimestriale publicate nu sunt de natură a explica valorile anuale. Este de așteptat o astfel de evoluție sezonieră şi pentru trimestrele III şi IV din 2017, astfel încât să se ajungă pe întregul an la valoarea de sub 3% din PIB, mai spun cei de la Finanțe.

România este țara europeană cu cel mai mare deficit bugetar în al doilea trimestru al anului, de 4,1% din PIB, reiese din datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Valoarea este cu mai mult de un punct peste pargul de 3%, impus de forul european. În ultimi doi ani luați în calcul de analiza Eurostat, România n-a mai avut niciodată un asemena deficit bugetar. În trimestrul doi din 2015, valorea a fost de -1,1 din PIB, iar în perioada similară din 2016 valoarea a fost de -3,7% din PIB. Experții europeni au revizuit în creștere și deficitul bugetar pentru primul trimestru, de la 3,2 la 3,6%. În martie, FMI estima că țara noastră va avea, la finele anului, un deficit bugetar de 3,7%.

Premierul Mihai Tudose a afirmat miercuri, la Carei, că deficitul bugetar pe anul acesta este de sub 3%, și nu peste 4% cum a anunțat Eurostat. “Deficitul pe anul acesta este sub 3, și la anul tot sub 3. Îmi permiteți să comentez ce știu eu, nu ce știți dumneavoastră. Este sub 3 — 2,97 pe 2017, și tot așa pe 2018 este bugetul prognozat”, a spus șeful Executivului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4556 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Dincolo de cele 2 Metodologii diferite:

    „Cifrele anunţate de Eurostat sunt un semnal de alarmă, a declarat, la emisiunea „În faţa ta”, fostul ministru al Finanţelor Ioana Petrescu.

    „Este un mare semnal de alarmă.
    E 4,1%, cu mult PESTE LIMITA de 3% ESA. Guvernul mai are 2 luni de a modifica acest deficit. Sunt foarte puţine opţiuni în acest moment, pentru că e mult prea târziu să introducă o taxă, pentru că nu ai când să colectezi în două luni. Singura măsură ar fi probabil o nouă rectificare bugetară, în care să se asigure pensiile şi salariile pentru următoarele luni, şi să se controleze foarte strict orice altă cheltuială din bugetele ministerelor. Într-o extremă, se poate merge ca aproape toate cheltuielile, în afară de cele de salarizare, să fie îngheţate, să fie puse într-un buffer, care poate fi accesat doar cu acordul ministrului de Finanțe”, a spus Ioana Petrescu.

    Deci: si in Metodologia ESA Limita Deficitului la care s-a angajat Romania e 3%!!!

    • Tehnocrații tăi înregimentați la UM Ceașcă au păstrat deficitul pentru estimări Eurostat sub 3%, iar la final au depășit deficitul pentru că știau că pleacă. Estimările Eurostat sunt irelevante atât timp cât deficitul anual este respectat, iar guvernul nu pleacă nicăieri.

  2. Are dreptate domnul Tudose. Doar la nebunii ăia din Vest 2+2=4. După matematica românească pură, 2+2=3. Să se învețe minte Oficiul European de Statistică, să pună mâna pe carte și după aia să vină să discutăm.

  3. Nu stiu cum dracu, dar guvernantii Romaniei, care timp de 28 de ani nu au reusit sa lege printr-o autostrada doua punte de frontiers diametral opuse pe harta tarii si nici sa produca cresterea nivelului de trai al natiei, se pricep sa estimeze cu precizie la doua zecimale deficitul bugetar pe anul acesta si pe anul ce vine.

    • Pai nu se pricep, dar mimeaza competenta. Sunt foarte buni actori, de altfel toti marii hoti si talhari sunt si buni actori.

  4. Prezent ieri la Carei, Tudose a raspuns jurnalistilor: „Deficitul pe anul acesta este sub 3, și la anul tot sub 3. Îmi permiteți să comentez ce știu eu, nu ce știți dumneavoastră. Este sub 3 — 2,97 pe 2017, și tot așa pe 2018 este bugetul prognozat”, a spus Tudose.
    Jurnalistii l-au intrebat cum comenteaza datele EUROSTAT care spun ca Romania a avut in Trim 2 Cel mai MARE Deficit din UE: 4,1% calculat pe metodologia ESA(care este APROXIMAIV Egal cu cel pe CASH, cum calculeaza Ministerul de Finante!)
    Pe 2017, Romania are prognozat Deficit 2,97 pe CASH si 2,99 pe ESA!(calculat la VIRGULA lui Dragnea!!)

    Suceala lui Tudose: Premierul Mihai Tudose a afirmat, Miercuri seară, la Antena 3, că Deficitul bugeter pe Trimestrul 2 este de 4,1, aşa cum arată datele Eurostat, însă a susţinut că Guvernul a luat măsurile necesare, iar „lucrurile au fost reaşezate”. ”E important să atingem acel deficit sub 3%, să avem alocările bugetare pentru pensii, pentru salarii. Am pus bazele proiectele pentru anul viitor şi trebuie să ne asigurăm că ele vor funcţiona, la anul. Am stabilit că de la 1 ianuarie va intra Legea salarizării. Salariile vor fi majorate de la 1 ianuarie, iar punctul de pensie va creşte şi el, de la 1.000 de lei, la 1.100 de lei. Respectăm programul de guvernare literă cu literă şi cifră cu cifră. Da, pe trimestrul 2 deficitul este de 4,1%. Noi nu vorbim de trimestre. Important e cum va fi la finalul anului. Am reaşezat lucrurile. Ati văzut la rectificare că am aşezat lucrurile”, a spus Mihai Tudose, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

    Minciuni, bulibaseala, habarnisti, un PERICOL urias pentru Romania cu acesti scamatori!

    • Ce pericolul mai poate fi dupa Basescu si cu Iohannis,niste baieti cu pofte de dictatori,rataciti pe unde nu trebuia, prin democratie si stat de drept?

  5. Ce o sa faca COMUNISTII(vocea RUSIEI)(GAVARI MASCVA) CARE CRITICA ACUMA daca la sfarsitul anului deficitul va fi pana in 3%?

  6. Apreciez strădania disperată pentru ștergerea unor listări pentru favorizarea si transmiterea unei idei șchioapă.Traiasca libertatea de exprimare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.