
Municipiul București a scos la licitație, pe platforma electronica a achizițiilor publice SICAP, un contract de 214 milioane de lei pentru cumpărarea a 100 de troleibuze. Cele 100 de troleibuze noi vor avea 12 metri, podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, conform cerințelor din caietul de sarcini.
Durata contractului va fi de 24 luni, însă ofertanţii care vor propune livrarea a cât mai multe troleibuze în primul an de contract, vor primi puncte în plus în cadrul licitaţiei. Mai mult, punctaj suplimentar rimesc și operatorii care au deja disponibile cele 100 de troleibuze, semn că Firea le vrea cât mai repede pe străzi. Pe de altă parte însă, o astfel de cerință ar putea fi contestată la CNSC, pentru că unele firme ar putea considera că avantajează direct pe altele. Se mai fac departajări la nivelul de zgomot, la consumul de electricitate și la eficiența sistemului de încălzire.
Operatorii economici vor putea participa la licitaţie dacă media cifrei de afaceri anuale pe ultimii 3 ani (2015, 2016, 2017) este minim de 66,19 milioane de lei. Termenul limită de depunere a ofertelor este 15 aprilie, acestea urmând să fie evaluate până pe 15 septembrie.
Un troleibuz va avea capacitate de transport de minim 96 persoane din care minim 24 pe scaune. Pentru o capacitate de transport ofertata, mai mica decat cea solicitata prin caietul de sarcini oferta devine neconforma. De asemenea, construcţia caroseriei troleibuzului trebuie să fie realizată în conformitate cu regulamentele CEE-ONU în vigoare.
Garanția pentru troileibuze va fi de minim 240.000 km sau patru ani de funcționare. De asemenea, ulterior primilor patru ani, se va aplica garanția extinsă pentru încă minim patru ani sau 240.000 km, fiind asigurate toate piesele ce țin de uzură normală și defecte.
De asemenea, troleibuzele vor avea un sistem de stocare a energiei electrice, garantat 480.000 km sau opt ani de circulație. Autonomia va fi de 20 km pentru fiecare cursă, cu posibilitatea de încărcare rapidă și lentă a bateriilor de stocare. Captatorii vor avea sistem de retragere automată cu acționare pneumatică și repunere pe fir cu frânghii.
În studiul de fundamentare a achiziţiei se preciza că cele 100 de troleibuze noi vor fi introduse pe toate cele 17 trasee de troleibuze din Bucureşti. Unele trasee de troleibuze vor fi modificate şi vor avea o lungime mai mare pentru a cuprinde şi cartierele dezvoltate la marginea Capitalei, precum Militari Residence şi Brâncuşi.
România are un singur producător de troleibuze, Astra Bus Arad, acum în proprietatea industriașului Valer Blidar, care fabrică și tramvaie.
Achiziția de troleibuze face parte din planul pentru dotarea cu mijloace de transport moderne a Regiei de Transport București, care prevede cheltuirea a până la 500 de milioane de euro pentru tramvaie, autobuze, troleibuze. 400 de autobuze au fost deja cumpărate de la Otokar Turcia, relatările despre ele fiind că întâmpină unele probleme tehnice, 100 de tramvaie sunt deja în licitație, cerințele din caietul de sarcini excluzând producătorul local, urmează autobuze pe GNC și autobuze electrice.
Autonomia 20 km pe cursă? Nu este foarte puțin? Câte posturi de incărcare vor fi la cap de linie? Vor fi autobuse la încarcat? Faci o cursâ lași atobusul în priză și iei altul care s-a încarcat? Altfel tebuie și păcănele la cap de linie să nu se plictisească șoferii. Cari după tine baterii de greutatea calatorilor. Și dacă sunt blocaje și-i iarnă, oprești încăzirea și debarchezi calatorii în drum? Nu este încă câțiva ani buni mai performant cu trolee că-s tot ecologice? Consumi gaz ca să faci curet electric , în transporți până la autobază îl transformi în curent continu și incarci baterii cu un randament de nu știu cât!
sunt din aur, marca ferari? sau sunt submarine?
Nu sunt de aur, dar sunt „ferari” de Turcia! Acum stiti de ce-i trebuie bani! Apoi pune un indicator precum baselu la intrare pe autostrada Pitesti: „Aici sunt banii vostrii”!
Din cele 400 de autobuze cumparate din bugetul capitalei, peste 100 de autobuze au fost repartizate de catre Firea pe cele 27 de trasee infiintate pentru transportul calatorilor din Ilfov.
Hahaaaa,pana pe 15 septembrie moldoveanca va fi istorie!!!Apropo,la troleibuze tot 10 milioane de euro este „parandaratul” la fel ca la autobuze???