Ford a cerut, Transporturile s-au executat: va fi grăbită construcţia unei autostrăzi

Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a declarat la Craiova că instituţia pe care o conduce grăbeşte proiectele de infrastrctură în zona de sud-vest a României astfel încât în luna noiembrie va începe procedura de licitaţie pentru studiul de fezabilitate pentru autostrada Craiova-Piteşti şi că vor începe lucrările la centurile Slatina şi Balş. Demararea proiectului era prevăzută pentru 2017. Această schimbare de optică a Transporturilor a venit după ce producătorul auto Ford Craiova a cerut construcţia autostrăzii până la Piteşti şi a susţinut că variantele ocolitoare pentru oraşele Balş şi Slatina ar îmbunătăţi timpii de transport către şi de la uzina Ford din Craiova cu circa trei ore, iar reabilitarea căilor ferate ar duce la economisirea a 15 ore, conform unor studii interne ale producătorului auto prezentate joi, 15 septembrie, în cadrul unei mese rotunde ţinute în incinta întreprinderii doljene, la care au participat atât reprezentanţi ai companiei, cât şi oficiali guvernamentali şi conducerea ACAROM (Asociaţia Constructorilor Auto din România).

„Infrastructură şi logistică sunt două teme majore pentru activitatea Ford la Craiova şi am subliniat acest aspect încă de la începutul acestui an, când am anunţat noi investiţii la uzina noastră din România. Este esenţial să menţinem un dialog cât mai constructiv cu autorităţile române, dar şi cu ceilalţi jucători din industrie, pentru a găsi soluţii în rezolvarea acestor provocări”, a declarat John Oldham, preşedintele Ford România. Prezent la masa rotundă, vicepremierul Costin Borc a spus: „Pentru a putea atrage mai mulţi investitori este necesară inclusiv îmbunătăţirea infrastructurii rutiere şi feroviare. În dezvoltarea regiunii Sud-Est Oltenia, Ford are o contribuţie importantă, atât prin cei peste 2.600 de salariaţi care lucrează în cadrul companiei, cât şi prin reţeaua de furnizori de componente auto formată în jurul întreprinderii. Localizarea acesteia în România a contribuit la creşterea competitivităţii furnizorilor locali, dar şi la atragerea de noi furnizori străini care s-au integrat în lanţul de producţie al Ford. De asemenea, trebuie remarcat aportul pe care compania îl are asupra balanţei comerciale a României, producţia Ford fiind orientată aproape 100% către export”.

90% din intrările de transport marfă din ţara noastră se fac prin intermediul şoselelor, însă numai 64 km de autostrăzi au fost deschise traficului în România în 2015, însumând astfel un total de 711 km de autostradă. Aceasta reprezintă o creştere cu 9,4% faţă de anul precedent, dar, chiar şi aşa, autostrăzile reprezintă doar 4,2% din drumurile naţionale din România, conform statisticilor Ministerului Transporturilor.

Ford a investit în România peste un miliard de euro pentru a susţine operaţiunile sale de producţie de vehicule şi motoare. Ford are aproximativ 2.600 de angajaţi la uzina sa din Craiova şi produce în prezent monovolumul de mici dimensiuni B-MAX, dar şi motorul 1.0 EcoBoost.

În ultima variantă de Master Plan, autostrada Craiova-Piteşti ar trebui să fie terminată în 2020, la trei ani după începerea lucrărilor. Costurile totale pentru cei 124,3 km sunt estimate la 899,41 milioane de euro.

Recent, Ministerul Finanţelor Publice a propus prelungirea până la data de 31.12.2025 a perioadei de realizare a producţiei asumate de automobile, respectiv de motoare, a producătorului auto Ford România, dar a pus o condiţie. Aceasta este ca, până la finalul lui 2019, Ford să realizeze la Craiova, exclusiv din surse proprii şi fără implicarea altor elemente de natura ajutorului de stat, o investiţie suplimentară de minimum 130 de milioane de euro. Din această sumă, 100 de milioane de euro vor fi folosiţi pentru introducerea în fabricaţie a unui nou model de autovehicul la Craiova şi 30 de milioane euro pentru producţia de motoare.

Ca să fie pusă în aplicare prelungirea mai sus menţionată va fi modificată o ordonanţă de urgenţă din 2008 prin care s-a acordat un ajutor de stat de 75 de milioane de euro companiei americane pentru implementarea şi finalizarea proiectelor de investiţii în fabrica de automobile şi fabrica de motoare de la Craiova în valoare totală de 869 milioane de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.