(FOTO) Operație în premieră națională

Intervenție de succes cu robotul de chirurgie craniană.
O femeie de 68 de ani a fost operată cu precizie pe creier cu ajutorul robotului de chirurgie craninană, la Iași, potrivit echipei Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.
“Pacienta în vârstă de 68 de ani s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași cu dureri severe de cap, dar și cu un sindrom confuzional. În urma investigațiilor medicale a rezultat că pacienta prezenta o tumoră cerebrală profundă, inoperabilă.
Pentru stabilirea unui diagnostic corect, imperios necesar pentru tratamentul complementar ulterior s-a decis utilizarea robotului de chirurgie craninană.
Cu ajutorul robotului de chirurgie craniană Medtronic Stealth Autoguide am reușit să realizăm o intervenție chirurgicală de mare precizie în vederea stabilirii unui diagnostic corect.
Tehnologia modernă ne-a ajutat să avem un plan de operație performant care ne-a indicat cu exactitate punctul pe unde se poate pătrunde spre compartimentul intracranian direct spre zona afectată a creierului printr-o linie dreaptă, fără a afecta structurile vitale ale creirului.
Intervenția chirurgicală a durat aproximativ o oră și a fost un real succes.
Este pentru prima dată când într-un spital din România s-a utilizat această platformă robotizată în beneficiul și siguranța pacientului.
Robotul de chirurgie craniană este un sistem care oferă poziționare stereotactică, ghidare a traiectoriei și un burghiu, care utilizează mișcări precise, aproape imperceptibile, pentru a atinge ținta chirurgicală.
Neurochirurgii pot utiliza, de asemenea, navigarea în timp real și feedback-ul vizual printr-o interfață de computer.
În cazul unei biopsii cerebrale, când se plasează un electrod sau un cateter în creier, neurochirurgul trebuie să găsească nu numai ținta chirurgicală potrivită, ci și cel mai sigur mod de a o atinge – navigând printr-o rețea complexă de celule, vase și rețele neuronale pentru a ajunge la un punct precis.
Robotul de chirurgie craniană (Stealth Autoguide) crește siguranță, scurtează durata de spitalizare și reduce complicațiile paciențiilor noștri. O altă caracteristică este că robotul permite forarea precisă a unei traiectorii chirurgicale chiar și într-un plan oblic, ceea ce este deosebit de important în neurochirurgie.
Creierul fiecăruia pacient este unic, cea mai bună traiectorie nu este întotdeauna dreaptă, la un unghi perpendicular. Poate fi o tangentă de 10, 15 sau 30 de grade, ceea ce face operația mai complexă.
Robotul de chirurgie craniană este o investiție în sănătatea semenilor noștri, de 1.250 000 RON de către comunitatea locală și anume Consiliul Județean Iași.
Spitalul Clinic de Urgență “Prof. N. Oblu” din Iași este singurul spital din România care deține și utilizează în practică medicală cei mai performanți roboți existenți astăzi în lume.” a declarat Doctor în Neurochirurgie, Șef Lucrări, dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. Păi asta nu e performanță românească bre,. Asta e performanță tehnologică, robotică, a altora pe care eventual ai invățat s-o utilizezi.. Uite performanță au făcut chirurgii maghiari care pot schimba valva mitrală des deteriorată după o vârstă prin intervenție laparoscopică. Pricepi ce-i asta bre..?? E performanță reală. Și ar fi fost dispuși să vină la Tg Mureș să invețe pe studenții și profesori, de era universitate de medicină, nu una technologică,.cum au făcut-o patrioții.

  2. sinuzita+meningita,
    de la dantura proasta.
    au experimentat un fel de robot de 3D printing mai sofisticat…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.