Franța trece la ”economia de război”

Foto: lemde.fr

Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut vineri companiilor din industria franceză de apărare să grăbească trecerea la „modul de economie de război”, pentru a răspunde mai repede nevoilor Ucrainei în războiul cu Rusia, transmite France Presse.

„Vom continua să-i ajutăm pe ucraineni”, pentru că „nu putem lăsa Rusia să creadă că poate câştiga (…) O victorie rusească ar fi sfârşitul securităţii europene”, a spus Macron într-un discurs la baza navală Cherbourg.

Dar „pentru aceasta Franţa are nevoie de o industrie de apărare, o industrie în modul economie de război (…) cu o capacitate de producţie mai rapidă şi mai puternică”, a indicat preşedintele francez.

El a evocat „anii de confort”, care au permis industriei de apărare „să menţină un nivel foarte ridicat de calitate, foarte ridicat, dar scump, costisitor în fluxuri mici, cu puţină inovaţie”. Or, „lumea actuală nu mai permite asta”, a remarcat el, cerând creşterea producţiei de arme şi muniţii.

„Cer fiecărui director să fie total concentrat pe producţie şi aprovizionare. Niciodată nu mai trebuie să ne mulţumim cu termene de producţie întinse pe mai mulţi ani”, a indicat liderul de la Elysee.

Franţa a anunţat săptămâna aceasta un nou ajutor militar pentru Ucraina, constând în 40 de rachete cu rază lungă de acţiune Scalp, câte 50 de bombe AASM (armament aer-sol modular) pe lună timp de un an, aproximativ 3.000 de noi obuze de calibrul 155 mm pe lună pentru care Franţa va tripla cadenţa de producţie şi 12 tunuri suplimentare Caesar de acelaşi calibru.

Compania Nexter va produce anul acesta alte 60 de tunuri Caesar destinate Ucrainei, iar guvernul francez a invitat aliaţii să le cumpere şi să le livreze Kievului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

37 de Comentarii

 1. Degeaba !
  Va trebui sa trimiteți soldații francezi să lupte și asta e cam greu.
  BTW, 20 mercenari franceZi au fost înțepați cu un Kinjal lângă Kharkov și trimiși la ATI.
  Restul de 60 au fost returnați Franței în cosciuge etanșe, măRog…😜

 2. Mai bine ar face ceva cu periferiile de lumea a treia unde republica a fost expulzată iar poliția intra că în zonă de război. Numai acum ceva timp am asitla o rebeliune de toate frumusețea.

 3. Și cine se mai îndoiește ce au vrut să facă Europa cu Rusia începând de la invazia cruciadei.. Acest gerontofil fără testicule crapă de furie fiindcă știe ce gândește Putin despre el..

 4. Lui Rammstein 20’56”
  Macron nu-și știe istoria..
  1916 rușii i-au ajutat la prima cerere. Țarul rus a trimis pe frontul francez aproximativ 70 mii de soldați pentru a-i ajuta căci nemții îi băteau măr.. Scurtă minte au francezii.. Scârbă să vezi cine conduce Franța după De Gaulle..

 5. Ce mai hot!
  Auzi la el, a invitat aliații sa ii cumpere tunurile pentru a fi trimise Ucrainei?
  Dar ce, a mofluzit Republica,nu-și mai permite sa ajute moca aliatul ucrainean, sau chiar vrea sa le dea un tun și partenerilor din NATO?
  Sau : „nu putem lăsa Rusia să creadă că câștigat”
  Atunci nu are decât să creadă el că Rusia a pierdut!

 6. Citez esenta care dezvaluie practica tarilor care ajuta ukraina pe propriul buget de stat ca Romania: „Compania Nexter va produce anul acesta alte 60 de tunuri Caesar destinate Ucrainei, iar guvernul francez a invitat aliaţii să le cumpere şi să le livreze Kievului.” Asta de la Elysee chiar i-a dat de gol pe guvernantii din Romania. Pnrr-ul roman, daca nu e furat financiar, e destinat tot ukrainei.

 7. cam 50-70 miliarde coco castiga Franta din cashul rusesc blocat in banci aia 300 miliarde …merita
  nu uitati orica ban confiscat rusilor,e un mare bine pentru poporul ucrainian

 8. Macaroană se crede Napoleon,dictatorul care a vrut să cucereasca Rusia. Dar a uitat ce bătatie le- au dat rusii chiar dacă au adunat toată Europa in jurul nebunului francez.E timpul ca istoria sa se reptete !

 9. grozav…deci sa ne pregatim de bumbaceala generala….bravo
  parca printzul Wolkonsky a ocupat Parisul…
  poate mai vor o reeditare a evenimentelor
  lumea se timpeste pe zi ce trece

 10. Uite asa ii face pe rusi sa vina pana la Paris… Bineinteles, propaganda neonazista occidentala o sa ne spuna ca tot rusii sunt de vina…
  Slava Z !

 11. După capul tău tălâmb, orice fruct furat de Vecinul tău din propria-ți grădină îngrijită de tine cu efort, dacă e oferit oamenilor străzii e un câștig pentru Civilizație… Îți urez, de asta sa ai noroc!

 12. Ăștia își cer câteva Kinjale-n koor că-i mănâncă ca pe Zambilica, iar premierul și ministrul de externe ai lui Macron se vede ca le au prea mici ca să-l satisfacă pe Macron.

  Își pusese nădejdea-n ei, că baba lui nu mai performeaza de multa vreme. Cam de când s-a născut Macron.

 13. Minunat umanismul eternei Franța-Macron: “Compania Nexter va produce anul acesta alte 60 de tunuri Caesar destinate Ucrainei. Guvernul francez a invitat aliaţii să le cumpere şi să le livreze Kievului.” Deci nu le dă Franța pe bani împrumutați de Kiev. Ci repede “aliații” la cumpărat și vă descurcați voi cu Kievul. Repede președintele Iohannis, premierul Ciolacu și ministrul apărării Ángel Tâlvăr la cumpărat tunuri Caesar și muniție pentru dat la moaca la Ucraina. Câ doară nu o să dați banii pentru o uzină de armament sau mai rău, pentru fermieri, Spitale regionale, școli, învătământ, sănătate.

 14. Nu degeaba l-a tinut Putin pe Macrou la masa de 6 m! PUTZEA din toate incheieturile!

 15. Wow, dar asta chiar e hotarat sa- i bata pe Rusi. Cu cine? Cu divizile de ku-risti si transgendei ? I-i inteleg, Rusii le-au dat sutul din Africa. A mai ramas doar Senegal, dar Mr Wagner se va strecura si acolo, la timpul oportun.

 16. _____________”guvernul francez a invitat aliaţii să le cumpere şi să le livreze Kievului.”___Compania Nexter, Nicolas Chamussy______________Va invitam sa aplicati, Distinsi Ministri ai Apararii! Daca se poate , din toate tarile UE! ( Inca nu va obliga Directiva! Inca exista VOTUL MAJORITATII!)…..Google translate , assigura serviciul free!

 17. Am crezut o secundă(și m-am speriat!)că Franța recapătă controlul asupra zonelor no-go, scoate biba de pe social și-i trimite la muncă-n fabricile de armament, siderurgie, chimicale etc.Dar m-am liniștit.Onoarea de a munci și, eventual lupta pour la patrie revine, ca deobicei, fraierilor.La fel stă treabă și în Roumanie, unde statul are contract de îmbogățit protipendada și de călărit restul.Migrația pare să vină prima la export intern slujbe iar interesele majorității, bau.Dacă pleci în străinezia, nu uita să-ți lași adresa și Nr de tel. că trebuie să te prezinți la concentrare.Dacă nu ești șuț rromân și ești, deci, privilegiat.În rest, Kiss your payment raise and later your job bye bye, vb lui Obama.Contract social neaoș oihropean, unii cu foloasele, alții cu…Doar nu credeți că vă întâlniți pe câmpurile patriei cu niscai feciori de bani gata.

 18. Coloniei Romanica i s-a ordonat de la Brxelles sa-si demoleze industria sa importe tot, inclusiv grau dw samanta de scandal

 19. Pacea a deveni răul suprem pentru acești politicieni care se vântură pe la Davos.

 20. Mai macroane, da ti-ai consultat poporul printr-un referendum, sa vezi daca vrea sa cheltuie enorm de multi bani pentru Ukraina ?
  Eu cred ca dincolo de declaratiile politice de asa zisa corectitudine, nevoie de aparare, pericolul rusesc, etc, este vorba si de un iz de mita ( dare si luare)!
  Dupa „experimentul” cu covid, industria famaceutica a facut multe, multe miliarde de dolari.
  Credeti ca politicienii care au facut jocul industriei farmaceutice nu au primit „partea leului” din purcoiul de bani facuti de industria farmaceutica ?
  La fel, vad ca unii lideri politici ( vezi ministrul apararii din Germania, Macron, etc) fac apologia pericolului rusesc si nevoia de a dezvolta industria de aparare.
  Si iata ca guvernele se vor conforma, vor da comenzi uriase pentru productia de armament, iar industria de aparare va face si ea multe, multe miliarde pe spinarea popoarelor.
  De ce n-ar fi „recunoscatori” fata de politicienii care au luat deciziile in urma carora ei au cistigat un munte de bani ?
  Doar intreb !
  Haideti sa fim seriosi.
  Cum sa te si gindesti ca Rusia ar ataca NATO, cind vezi ca nu fac fata la o amarita de armata de ukrainieni.
  Numai Polonia singura, cu armata pe care o are, ar fi in stare sa bata Rusia, sa ajunga pina la Moscova.
  Puterea Rusiei sta in arma nucleara. Sper ca occidentul sa nu le testeze curajul rusilor de a o folosi !

 21. Pana se grabesc aia nu va mai fi Ucraina sau Jelenschi la conducere. Macron stie prea bine.

 22. De la o țară ca Franța, condusă de homalai nu te poți aștepta decât decât la multă prostie… negocierile de pace sunt calea justă măi dezaxaților

 23. „Aucune armée au monde ne s’est déployée si vite et si massivement que nous quelques jours après février 2022. La Roumanie l’a mesuré mais tous nos alliés avec.” Ce l-o fi apucat sa zica si de noi? Une aide totale à l’Ukraine pour « ne pas laisser gagner la Russie» Voi stiti ce inseamna aide total, inseamna total, adica si bombite atomice.

 24. După ce l-au pus capră pe ambasadorul lor la Moscova, pentru ca n-a putut sa explice ce cautau militarii francezi în molozul rămas după bombardarea de zilele trecute în ukr, macroul se crede Napoleon, uitând ca majoritatea lotului de jucători sunt bruneți, care nu țin la ger.q

 25. Nu mai bine me întoarcem noi la înțelegerile tratatului de la Minsk ,in ce privește expansiunea NATO,tot mai aproape de frontierele Rusia,dacă tot dorim pacea,

 26. Orice, numai sa nu renuntati la oglinzile retrovizoare ale tancurilor. Allez les bleus! Mais pas si vite…

 27. Premierul homo-progresistus al Franței trebuie să introducă clase de eficiență energetică pentru arme, astea produc mult codoi și alte otrăvuri când îi pulverizează pe hoholezi prin depozite în urma atacurilor cu drona. Vrem obuze green!

 28. Problema cu psihopatii care conduc vestul in zilele noastre este ca au idei fixe si ca sunt in stare sa ne sacrifice pe toti pentru aceste manii bolnave psihic. De la incalzirea globala, eliminarea masinilor pe benzina intr-un termen absurd, reducerea nunarului de vaci, introducerea de gandaci in alimentatie, legiferarea furtului in Anerica pentru lenesii „opresati” propaganda cu diversitatea ajunsa la paroxism cu fortarea companiilor sa aiba departamente de „diversitate si incluziune” si terminand cu acest razboi care risca sa devina etern.

 29. 1.iudaismul vrea distrugerea crestinismului 2.sua,ue,rusia,ua=tari crestine 3.rusia are dreptate de data asta,vestul idiot trebuia sa asigure o zona neutra intre nato si rusia.cu portocalii ua au vrut sa aduca nato aproape de rusia,adica rachwtele nucleare nato sa fie la cuteva minute de moscow.rusii n au vrut,partea proasta e ca un ro securimea si halianta haur vor schimba tabara,iar vor trece de la nemti la rusi.rusii au arme nucleare pe care le vor folosi,pe net se,arata si unde.va fi,distractiv.mediterana,marea nordului,praga,etc vor vedea cum arata dupa ce se va da cu bombardeaua at.4.sua,italia,uk,franta dar si altele vor avea de suferit 5.sua:razboi civil,san andrea si san madrid,posibil bum yellowstone si tsunami coasta de vest,chestii distractive,plus citeva explozii nucleare uraniene sau n coreene pe teritoriul sua.rusia ii poate ajuta pe inamicii sua,atentie,nu numai ajutind sa se miste california si yellowstone prin haarp rus 6.traim in ro si,asra,ne maninca tot timpul.comunistii su facut o mizeroe de tara,indatorata,slutita,furata,plina de securime,de astia cu,sslarii grase dupa ce au disteus omul in romania 7.justitia,chioara ca de obicei,plina de curvele securimii.vreun proces al comunismului cumva?au puerit chibuiti,furati,sute,de mii de romani dar ei fiibd romani,statut mai,rau,decit de catel 8.procesul crimelor din 89?au pierit doar 1…4mii romanasi,ce cobteaza,sint destui 9.procesul mineriadelor? 10.germania face greseala vietii ei certindu,se cu,rusia.data,trecuta au pierdut,estul germaniei.acum nu le,era bine?nu le placeau,resursele ieftine ruse?nu le placea piata rusa?se pare ca germanii iar vor pierde,centrul germaniei unurias,cinitir in max 5ani,posibil3(irlmayer).in romania trebuie eliminata masoberia,data jos puterea serv asa zis secrete care n au ce cauta in partude,presa,business.sint multi,afara cu,ei

 30. Compania Nexter va produce anul acesta alte 60 de tunuri Caesar destinate Ucrainei, iar guvernul francez a invitat aliaţii să le cumpere şi să le livreze Kievului …… hahaha, ţi-ai dreac’ de curălăi franţuji! – PĂI DACĂ TOT VĂ GÂDILĂ GRIJILE-N DOS DE UCRAINA, DE CE NU LE LIVRAŢI DIRECT ARMAMENTUL? DE CE SĂ-L MAI CUMPĂRĂM NOI?

 31. In YOUTUBE,am vazut un video in care un ministru francez zice, fara sa sclipeasca, ca ei sint fericiti cu razboiul in Ucraina, PENTRU CA ASA FRANTA POATE CONTINUA CU VINZARE DE ARME LA ZELENSKI. A zis, de asemenea, ca guvernul francez o sa sprigine continuarea razboiului. Ce nu zice, e cit o sa scoata Zelenski cu afacerea, altceva care nu zice ministrul, e ca el, Macron si Zelenski isi sterg fundul cu poporul ucrainean.

 32. Fix la fel face si „pretinul” lui/din veci, vicinu’ … de !
  Ce’a urma … mai ghini’i sa te afli’n centru !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.