Greenpeace, despre Neptun Deep: „Sinucidere curată”

Minele marine reprezintă un risc fatal pentru proiectul Neptun Deep, susţin reprezentanţii organizaţiei Greenpeace România.

„Nu vedem prea curând un deznodământ în ceea ce priveşte războiul Rusiei în Ucraina. Este sinucidere curată să construieşti cea mai mare exploatare de gaze din Europa lângă o zonă de război, fără să prezinţi în prealabil o analiză de risc privind minele marine în derivă asupra instalaţiilor şi fără să propui o serie de măsuri necesare pentru reducerea riscurilor asociate. APM Constanţa trebuie să solicite de urgenţă aceste analize celor de la OMV şi Romgaz înainte de a lua orice decizie finală referitoare la acordul de mediu pentru proiectul Neptun Deep”, a declarat, Vlad Cătună, coordonator campanii, Greenpeace România, citat într-un comunicat.

Activiştii de mediu precizează faptul că minele marine plutitoare au provocat numeroase accidente în Marea Neagră, unele chiar aproape de zone locuite şi frecventate de turişti. De asemenea, a fost necesară dezamorsarea mai multor mine în imediata vecinătate a proiectului planificat Neptun Deep.

„În special în timpul fazei de construcţie, minele marine reprezintă un risc pentru navele de transport şi pentru personalul de pe şantier. Odată ce platforma este în funcţiune, minele pot deteriora conducta de transport, ancorele sau puţurile de foraj. În cazul în care gazele se scurg din cauza daunelor provocate de mine, acest lucru ar fi un dezastru pentru climă. După cum arată analiza Greenpeace a documentelor EIA, o scurgere care durează doar câteva zile poate elibera o cantitate de gaze cu efect de seră egală cu cea care ar fi eliberată într-un an întreg de exploatare”, notează sursa citată.

Neptun Deep este cel mai mare proiect planificat în domeniul gazelor fosile din Uniunea Europeană (UE).

Conform documentelor evaluării impactului asupra mediului (EIM) analizate de Greenpeace, acesta va produce peste 200 de milioane de tone de gaze cu efect de seră, echivalentul a cât emite România în trei ani.

„Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa a accelerat procesul de aprobare pentru Neptun Deep prin publicarea deciziei finale pentru emiterea Acordului De Mediu pe 14 iunie. Această decizie a fost emisă fără a lua în considerare riscurile implicate de minele marine din Marea Neagră şi a daunelor pentru mediu pe care acestea le-ar putea provoca”, se arată în comunicat.

Greenpeace România a acţionat în instanţă companiile OMV Petrom şi Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru nereguli în procesele de aprobare şi lipsă de transparenţă în legătură cu date cruciale ce vizează substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră.

În acelaşi timp, organizaţia de mediu a lansat o petiţie pentru protejarea Mării Negre şi oprirea proiectului Neptun Deep.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

 1. Deci se fac presiuni ca sa nu utilizam depozitele de gaza din mare? Deep-fas asta pentru cine o lucra?

 2. ONG-urile sunt făcături.ale globaliştilor şi vârfurile lor de lance pentru a prmova ticăloşiile. Fie că e vorba de cele de mediu, de LGBT sau de orice altceva.

 3. Greenpeace, finantata de cercuri sioniste,e ultima gaina din aprozarul ONG-urilor
  Codea presedinte,Dumbrava prim ministru!

 4. Exista sisteme bine puse la punct pentru protectia platformelor marile impotriva minelor de toate felurile.
  Nu va ingrijorati degeaba, sau poate nu e pe degeaba.

 5. Nu va bateti capul, prin grija conducatorilor nostri noi nu vom vedea nimic din gazele alea sau din banii luati pe ele

 6. Asa si ? Acesti lingai neomarxisti isi gasesc loc de publicitate gratuit fata de sa zicem oameni de stiinta care ar avea foarte multe de sous dar sunt cenzurati de asa zisa presa „libera”.

 7. Portul Odea este puternic minată de ukrani. Așa se explică și faptul că nu pot transporta de acolo naval cerealele și bunurile lor spre export. De la minele din portul Odesa, pîn la ”neptun deep e o distanță infimă.. Ești practic in permanent pericol.. Deci o activitate in zonă nici un om normal nu acdeptă.. Deci faimosul gaz cu care mai toți politicienii și presa iși rupeau gura , nu cred că vre=odată va veni , vreo ”moleculă”. Ceea ce in fond nu e de loc rău.

 8. @ omul simplu…Gazpromul este cel mai mare finanțator al Greenpeace.

 9. Intrebare pentru khazarime: Este sinucidere ca-n Gaza are la ei??? Sau ei sunt obishnui-tzi cu de a Moka?
  O zi buna.
  Con
  P.S. Bine ca nu este ca la marile descoperiri din Irak a lui Tony Belea…, na belea, mai ramane sa ia premiul lor Nobeli, ca drobul cu sare a lui Creanga, inca nu a luat, asta pentru ca a scris despre Harapu Albu fara ascutzirea luptei de clasa, dar cu happy end pentru Fat Frumos. Cu Iranul cum este?

 10. @tetea
  Absolut. Nu mai bine ca francezii cu Rainbow Warrior? Povestea asta e ca drobul de sare, cum a mai zis cineva. Măcar sa înceapă extrasul gazelor, ca avem acum ce cauta și neutraliza mine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.