Guvernul ia un împrumut uriaș de la BEI

Guvernul României dorește să împrumute un miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru finanțarea parțială a proiectelor de infrastructură. Astfel, pe ordinea de zi a ședinței Executivului de joi este inclus un Memorandum cu tema: „Acordul de principiu al Guvernului României privind contractarea de la Banca Europeană de Investiţii a unei facilităţi de finanţare de până la 1 miliard de euro pentru acoperirea parţială a cotribuţiei bugetului de stat la finanţarea Programului Operaţional Infrastructura Mare pentru sectorul transporturi”.

Conform reprezentanței din România a Comisiei Europene, țara noastră poate primi pentru exercițiul financiar 2014-2020 aproape 9,5 miliarde de euro prin intermediul Programului Operaţional pentru Infrastructură Mare al României (POIM) pentru investiţii în proiecte de mediu, energie şi transporturi.

Autostrada Sibiu-Piteşti, Centura Capitalei, Podul de la Giurgiu şi drumurile expres dintre Ploieşti şi Bacău se numără printre proiectele pe care Compania de Drumuri vrea să le finanţeze prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Totodată, investitiile în infrastructura feroviară sunt estimate la suma de 11 miliarde de euro pentru periaoda 2015-2020 şi la 18 miliarde de euro pentru intervalul 2021-2030. Proiectele vizează realizarea lucrărilor de mentenanţă curentă şi recuperarea întârzierilor la reparaţii, reabilitarea şi modernizarea liniilor principale din reteaua TEN-T. Principala sursă de finanţare a proiectelor de reabilitare a infrastructurii feroviare este Programul Operaţional pentru Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, prin care CFR SA are la dispoziţie o sumă de aproximativ 1,85 miliarde euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.