Guvernul insistă cu finanțarea termoficării centralizate

Statul va finanța termoficarea centralizată, în ciuda faptului că este, cel puțin în prezent, total ineficientă. Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii de termoficare. Sunt disponibili 150 de milioane de euro, pentru mai multe orase.
Ordinul care aprobă schema de ajutor de stat a fost publicat în Monitorul Oficial, iar cele 150 de milioane de euro sunt bani europeni veniți prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM 2014-2020). Banii pot merge în două direcții. Prima direcție sunt proiecte integrate de termoficare în șapte orașe – Botoșani, Oradea, Iași, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Timișoara, Focșani, “pentru continuarea investițiilor începute în perioada 2007-2013 prin POS Mediu 2007-2013, în vederea asigurării sustenabilității investițiilor inițiale orientate spre îmbunătățirea calității aerului și luând în considerare evoluțiile în domeniul eficienței energetice la nivelul centrelor urbare”.
A doua direcție: orice alt oraș în afara celor șapte care vine cu proiecte de termoficare integrate, cu excepția localităților din zona București-Ilfov.
Nu se finanțează proiecte care presupun investiții în prroducția de energie termică, ci doar în distribuție și eficiență energetică. Beneficiarii sunt unitățile administrativ-teritoriale, iar fiecare proiect propus beneficiază de o finanțare de maximum 20 de milioane de euro.
Cei 150 de milioane de euro, bugetul total al schemei, trebuie folosiți în perioada 2020-2023 (inclusiv).

Prea tarziu?

Numărul din ce în ce mai mare de debranșări scade eficiența sistemului centralizat de termoficare, la nivel national, care nu mai beneficiază de investiții și are un viitor incert. Este concluzia unui studiu lansat de ANRE care arată cum, pur și simplu, într-o bună parte din țară, nu mai există deloc societăți care să asigure termoficarea, care, uzual, mergea si merge cu 30% pierdere.
Potrivit raportului ANRE, în 2019, s-au debranșat de la rețeaua de termoficare 28.507 locuințe, la nivel national. Suma poate părea mica în raport cu locuințele încă branșate (1,14 milioane dintre care jumătate doar în București) iar singura veste bună este că s-au rebranșat 1.166, dar realitatea este că acest proces, început cu mulți ani în urmă, încă se manifestă.
La sfârșitul anului 2019 mai erau activi 46 de operatori ai sistemelor de alimentare centralizată de energie termică din 51 de localități. Patru operatori, cei din Pașcani, Alexandria, Petroșani și Întorsura Buzăului, au dispărut.
Există zone în care operatorii mai există, dar procentul din populație care mai folosește termoficarea a devenit infim. Exemplul cel mai bun este poate cel al Galațiului, oraș mare, unde pe fondul sprijinului local pentru achiziționarea de centrale termice, mai este branșată doar 5,9% din populație. Procente mici sunt și în alte orașe semnificative. Bacăul are 25%, Buzăul 27%, Tulcea 28%, Giurgiu 20%.
Pierderile substanțiale din rețelele de transport și distribuție atrag după sine prețuri de furnizare mari.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1067 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Bani pentru gastile politice! Daca in Bacau doar 25% din locuinte mai sunt bransate la sistemul centralizat pentru ce se dau bani?Pentru ce investitii?Cui folosesc?Noua, nu!Bani irositi!

    • Daca pretul platit de locatari ar fi cel corect (fara a plati pierderile enorme de pe retea) solutia termoficarii este cea mai buna din toate punctele de vedere. Proprietarii de apartamente nu ar fi renuntat mai ales ca acum fac frigul datorita cresterii pretului la gaze la centralele proprii poluante. Un sistem nou si bine executat este binevenit.

  2. Au fonduri pentru orice, nu si pentru salarii, pensii si alocatii marite sa aiba cetateanul un nivel de trai decent! Astia sunt compatibili doar cu saracirea populatiei pentru imbogatirea lor si a complicilor lor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.