Halep, Mitu şi Niculescu atacă trecerea în turul II

Orele de începe a meciurilor. Ce surprize s-au înregistrat în turneul masculin. Extraordinara poveste a celui mai lung meci din istoria tenisului

Programul de marţi al fetelor noastre

  • Ora 17.00 (teren 1): Simona Halep (#3) – Jana Čepelová (#106 WTA – Slovacia)

  • Ora 17.00 (teren 9): M. Niculescu (#48) – Monica Puig (#91 WTA – Puerto Rico)

  • Ora 19.00 (teren 4): Andreea Mitu (#71) – Olga Govortsova (# 122 WTA – Blr)

În mod normal, toate cele trei reprezentante ale României ar trebui să câştige în faţa adversarelor cu care se confruntă. Menţionăm că poziţiile din clasamentul general al WTA sunt cele de dinainte de începerea turneului, poziţii care au fost luate în calcul pentru tragerea la sorţi.

  • Simona Halep are prima şansă în faţa slovacei Čepelová. În cele două turnee pe iarbă Čepelová nu a trecut de primul tur, iar în acest an are o linie de jocuri negativă: 6 victorii – 13 înfrângeri. Singurul rezultat notabil îl reprezintă o victorie la americanca Irina Falconi, într-un turneu ITF, când adversara ei era pe locul 71 WTA. În 2014 Halep a mai jucat cu Čepelová, 6-2, 6-1 la US Open.

  • Monica din Puerto Rico, adversara Monicăi din România se pare că nici ea nu s-a acomodat cu iarba. Din patru meciuri jucate la 3 turnee, a câştigat unul singur. Are o linie de meciuri negativă, 11 victorii – 18 înfrângeri şi două victorii „mari” în 2015, una în ianuarie la Saea Erani şi una recent, la cehoica Lucie Hradecka, când aceasta se afla pe locul 55 WTA. Cele două Monici s-au întâlnit în septembrie 2014 la un turneu din China, românca învingând cu 6-2, 6-2.

  • La prima vedere, Mitu pleacă favorită în faţa belorusei Olga Govortsova, cel puţin prin prisma locurilor din clasamentul WTA. Totuşi meciul este foarte, foarte dificil şi, dacă Mitu nu va evolua la nivelul pe care l-a avut la Roland Garros, atunci va fi victimă sigură. Olga Govortsova este o jucătoare cu experienţă, în iunie 2008 a atins apogeul carierei, ajungând până pe locul 35 în clasamentul WTA. Din 2011 a început declinul, belorusa fiind obligată ca să se susţină şi pentru a mai obţine puncte să joace din nou turnee ITF. Chiar şi în 2015 a jucat în 5 astfel de turnee minore, ajungând de 3 ori în finale, câştigând două. În acest an Govortsova a avut două „cliente” preferate, ambele aflate acum pe tabloul principal la Wimbledon: poloneza Magda Linette şi japoneza Misaki Doi, pe care le-a întrecut de câte două ori. Govortsova are un avantaj în faţa româncei. În timp ce Mitu după Rolanda Garros a participat la un singur turneu pe iarbă, unde a ieşit din primul tur, Govortsova are 9 meciuri pe iarbă la activ. La Nottingham a jucat 3 meciuri în calificări şi a mers două tururi pe tabloul principal (a scos-o foarte greu Monica Niculescu), un joc pierdut la Ilkley (turneu ITF) şi trei meciuri în calificări acum la Wimbledon. De menţionat că în calificări a eliminat două jucătoare cu experienţă: veterana Kimiko Date-Krumm (Japonia) şi Maria Teresa Torro Flor (Spania). Cele două jucătoare nu s-au mai întâlnit până în prezent.

Trei capi de serie au căzut şi la băieţi

Dacă în prima zi la fete, au pierdut 3 capi de serie (Carla Suarez Navarro #9 – bomba zilei, Flavia Pennetta #24 şi Barbora Strýcová #27 – ultimele două învinse însă de jucătoare de valoare egală) tot atâtea „capete” au căzut şi la băieţi. Spaniolul Tommy Robredo (#19) a cedat în trei seturi, 2-6, 3-6, 4-6 în faţa unui jucător aflat la 100 de locuri distanţă, australianul John Millman, venit din calificări. Cap de serie 28, argentinianul Pablo Cuevas a cedat în 5 seturi în faţa americanului Denis Kudka, acesta fiind beneficiarul unui Wild Card oferit de organizatori. A ieşit din cursă, dar fără joc, din cauza unei accidentări, capul de serie 8, spaniolul David Ferrer. În rest, numai rezultate normale, în care jucătorii mai bine cotaţi s-au impus. De semnalt că unul dintre cele mai spectaculoase jocuri din primul tur l-au oferit veteranii Jarkko Nieminen (33 de ani) şi fostul nr. 1 mondial din …2001, Lleyton Hewitt (34 de ani). Finlandezul a câştigat după un maraton de 4 ore, cu 3-6, 6-3, 4-6, 6-0, 11-9. A fost cel mai lung meci al zilei, cu 3 minute mai mult decât cel dintre Fernando Verdasco şi Martin Klizan încheiat şi el în 5 seturi: 6-4, 2-6, 3-6, 7-6, 13-11.

44 de ţări au jucători pe tabloul principal

Spre deosebire de turneul feminin, unde pe tabloul principal la start s-au aliniat jucătoare din 36 de ţări, în turneul masculin, numărul ţărilor este mai mare, 44. O altă deosebire: dacă la feminin, cele mai multe reprezentante le au în primul tur, SUA (16), Cehia (11), Germania (10) şi Rusia (9), la masculin, toate cele patru sunt mai slab rerezentate din punct de vedere numeric. Cei mai mulţi jucători provind din Spania şi Franţa.

  • 12 jucători: Spania, Franţa

  • 11 jucători: Australia

  • 8 jucători: Germania

  • 7 jucători: SUA,

  • 6 jucători: Marea Britanie, Argentina

  • 5 jucători: Italia, Serbia

  • 4 jucători: Cehia, Japonia

  • 3 jucători: Croaţia

  • 2 jucători: Austria, Belgia, Olanda, Rusia, Slovacia, Slovenia, Elveţia, Ucraina, Cypru, Kazahstan, Canada, Brazilia, Columbia

  • 1 jucător: Bulgaria, Finlanda, Georgia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Suedia, Turcia, Africa de Sud, Tunisia, Uzbekistan, Koreea de Sud, Taipei, Israel, Uruguay, Republica Dominicană, Bosnia&Herţegovina.

Retro Wimbledon

Povestea celui mai lung meci din turneu

Am arătat mai sus, că în turneul masculin, cel mai spectaculos meci s-a încheiat după un maraton de 4 ore. Numai că un astfel de meci de 4 ore, este o „glumă” dacă ne raportăm la meciul care a durat cel mai mult în întreaga istorie a turneului. Coincidenţă, cel mai lung meci al turneul deţine recordul de cel mai lung meci din întreaga istorie a tenisului. Este vorba de meciul din 2010 dintre John Isner (25 de ani, #19 ATP la vremea respectivă) şi Nicolas Mahut (28 de ani, #148 ATP)). Scorul acestui meci de pomină a fost: 6-4, 3-6, 6-7 [7/9], 7-6 [7/3], 70-68 în favoarea lui Isner. Efectiv, meciul a durat 11 ore şi 5 minute, dar s-a disputat pe parcursul a 3 zile, 22-24 iunie 2010. Meciul – ghinion maxim pentru amatorii de spectacol – s-a jucat pe terenul 18. Primele 4 seturi s-au jucat pe 22 iunie, după care meciul s-a întrerupt din cauza lăsării întunericului. A continuat cu setul decisiv, pe 23 iunie, de la ora 14.05 (ora Londrei) şi a fost din nou întrerupt din cauza lăsării întunericului, la ora 21.09. De menţionat că la ora 17.45, s-a doborât vechiul record de durată a unui meci. Pe 24 iunie, s-a reluat la ora 15.40 şi s-a terminat la 16.47. Setul decisiv de asemenea deţine recordul celor mai multe game-uri jucate şi al timpului efectiv de joc: 8 ore şi 11 minute. De menţionat că în acest meci s-au înregistrat destul de puţine duble greşeli (10 – 21) şi puţine greşeli neforţate (52 – 39). În schimb a plouat cu aşi: 113 – 103. Oare cât ar mai fi durat meciul, dacă cei doi jucători ar fi reuşit doar jumătate din aşi?

Ce a urmat după. În turul II John Isner la întâlnit pe Thiemo de Bakker (pe atunci #49 ATP), care venea şi el după un meci cam maraton în 5 seturi jucat în primul tur (6-7, 6-4, 6-3, 5-7, 16-14), şi a pierdut fără drept de apel în 3 seturi: 0-6, 3-6, 2-6.

Primul „thriller” văzut de români

În anul 1969, telespectatorii din România au avut ocazia să vadă primul „thriller” din istoria tenisului. Primul record serios de durată al unei partide s-a înregistrat în primul tur de la Wimbledon în acel an. Protagonişti au fost veteranul (41 de ani) Pancho Gonzales (numărul 1 mondial în …1952) şi mai tânărul (25 de ani), Charlie Pasarell, amândoi din SUA. A fost primul meci care a trecut de 5 ore, mai precis s-au jucat 5 ore şi 12 minute. A câştigat Pancho Gonzales: 22-24, 1-6, 16-14, 6-3, 11-9. Chiar şi după un astfel de maraton şi la vârsta care o avea, Pancho Gonzales nu a fost marcat de oboseală, câştigând următoarele două meciuri în câte 3 seturi „scurte”. A pierdut în turul IV la Arthur Ashe, unul dintre cei mai mari jucători din istoria tenisului. Recordul din 1969 a fost egalat, culmea, tot la Wimbledon, în sferturile de finală din 2008, când germanul Rainer Schüttler l-a învins pe francezul Arnaud Clement cu 6-3, 5-7, 7-6, 6-7, 8-6. În fine, recordul a căzut în 2009, în meciul de Cupa Davis, Chile – Austria, în partida dintre Nicolas Massu şi Stefan Koubek 6-4, 4-6, 6-4, 7-6, care a durat 5 ore şi 14 minute.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.