Hibele marilor proiecte energetice gândite de stat

bani-moneda-romania-inflatie

Documentul Strategiei Energetice, propus de Ministerul Energiei, reprezintă o colecție a planurilor de dezvoltare depășite moral ale firmelor cu capital de stat și ignoră cu desăvârșire planurile sectorului privat în industria energetică, susțin reprezentanții Asociației Române pentru Energie Eoliană – RWEA. Conform acestora, strategia face abstracție de cea mai ieftină energie, cea eoliană, și insistă doar pe proiectele scumpe și/sau poluante, precum centrala electrică de la Rovinari, reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești. Documentul Strategiei Energetice prevede o capacitate adițională de energie eoliană de aproximativ 1.200 MW până în 2030, un obiectiv prea puțin ambițios față de beneficiile pe care această tehnologie le aduce consumatorilor. Energia eoliană a devenit cea mai ieftină formă de generare a energiei, cu un cost mediu de instalare în România de aproximativ 1.080 Euro/kW și un cost egalizat al energiei (LCOE) de aproximativ 52 Euro/MWh pe perioada de analiză a Strategiei, adică 2018-2030. Un studiu RWEA realizat cu sprijinul Deloitte, ale cărui date au fost trimise Ministerului Energiei în documentul de poziție la Strategia Energetică, arată oportunitatea tehnică și economică pentru capacități adiționale din surse eoliene de cel puțin 3.000 MW în orizontul de timp al Strategiei, ce vor crea o valoare adăugată de peste 5 miliarde de euro în perioada 2021 – 2030, în timp ce impactul investițiilor legate de dezvoltarea surselor regenerabile de energie va atinge 350 miliarde de euro în perioada analizată. Întrucât fără barierele pentru integrare tehnologia eoliană ar fi competitivă pe piață, investițiile în domeniu vor putea fi realizate în următorii ani exclusiv din surse private și fără scheme de suport, fără a aduce costuri suplimentare în factura consumatorului final. Prin comparație, tehnologiile prevăzute de Minister pentru investiții (energie nucleară, energie din cărbune și centrale de acumulare prin pompaj) sunt cele mai scumpe forme de producție de energie, cu cele mai mari durate de realizare și vor avea nevoie de suport din partea consumatorului pe toată durata lor de viață.

Motivația prezentată în documentul Strategiei privind „necesitatea realizării unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă drept una dintre soluțiile optime de acoperire a deficitului de capacitate de producție de energie electrică previzionat pentru 2028-2035 ca urmare a atingerii duratei limită de operare a mai multor capacități existente” este discutabilă, potrivit RWEA, având în vedere durata mare de construcție a celor două grupuri și costurile ridicate. În momentul de față, acoperirea unui deficit de capacitate se poate face cu investiții în energie regenerabilă, cu costuri semnificativ mai mici și un timp de realizare mult mai mic. Proiectul construcției reactoarelor este estimat la 6,5 miliarde de euro.

Realizarea unui grup energetic nou, de 600 MW la Rovinari are loc în condițiile unui cost ridicat al lignitului și mai ales de prețul în creștere al certificatelor de emisii EU ETS. România și-a asumat reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și particule poluante prin semnarea Acordului de la Paris și prin transpunerea prevederilor din Pachetul Energie Curată pentru toți Europenii, iar construirea unui grup nou pe cărbune este o inițiativă care generează mai multe semne de întrebare. Adăugarea unei capacități de captare și stocare a CO2 va crește LCOE-ul energiei produse în acest grup și contravine ideii enunțate de „asigurare a compoziției mix-ului energetic cu un cost optim la nivel sistemic”, nu numai prin costul ridicat al construirii unui astfel de grup (în momentul de față, la nivel mondial există doar două astfel de proiecte pentru grupuri pe cărbune, în Canada și Statele Unite, iar utilizarea CO2-ului captat este asigurată de extracția de petrol, posibilitate inexistentă în cazul Rovinari), dar și prin necesarul de energie pentru captarea CO2 (între 20 și 40% din energia produsă de grup, în funcție de tehnologia aleasă). Compania China Huadian s-a angajat să construiască centrala nouă, de 600 MW, la un cost de 1 miliard de euro.

În ceea ce privește realizarea Centralei Hidroenergetice cu Acumulare prin Pompaj Tarnița-Lăpuștești, necesitatea acesteia este dată de finalizarea unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă, nu neapărat de creșterea capacităților regenerabile. Având în vedere costurile ridicate ale unui astfel de proiect și impactul asupra mediului, considerăm că există soluții de flexibilizare a sistemului (care includ și stocarea energiei) mai ieftine și cu un impact restrâns ce pot fi luate în considerare. De asemenea, pentru asigurarea securității energetice, este de preferat alegerea soluțiilor descentralizate, în dauna unei soluții centralizate, de dimensiuni mari. În plus, chiar documentul Strategiei estimează că Strategia Energetică a României 2018 – 2030 cu perspectiva anului 2050 necesitatea apariției capacităților care să asigure flexibilitatea sistemului este așteptată pentru anul 2030, iar ulterior documentul menționează că „la nivelul anului 2030 există şi perspectiva altor tehnologii pentru stocarea energiei, dar acestea nu au, în acest moment, suficientă maturitate tehnologică pentru a fi implementate”. Evaluarea maturității tehnologice în momentul de față pentru o investiție necesară în anul 2030 este irelevantă și conduce la fundamentarea unor investiții considerabile pe criterii greșite. Guvernul tehnocrat din 2016 a renunțat la proiect, evaluat la 1,2 miliarde de euro, pentru că s-a considerat că nu e rentabil. Proiectul a fost readus din nou în discuție, fiind inclus pe lista marilor investiții în energie în docuementul Strategia energetică elaborat de Ministerul Energiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

4 Comentarii

  1. 600 MW la Rovinari pe carbune,inseamna 10% din consumul la baza al Romaniei la ora actuala (consum de noapte)!Ce pui in loc d-le matei,acum cand un grup de la Cernavoda intra in reparatii timp de 10 ani? realizarea Centralei Hidroenergetice cu Acumulare prin Pompaj Tarnița-Lăpuștea fost torpilata de OMV in primul rand si de Hidroelectrica in al doilea rand!CHEAP Tarnita ar fi fost cel mai mare producator la varful de sarcina si cel mai mare jucator pe piata de servicii de sistem si echilibrare!Nici pomeneala ca nu e rentabila!

  2. De fiecare data cand aveti o stire economica o ilustrati cu poza asta. N-ati putea sa mai taiati unghiile alea inclestate pe moneda?

  3. Încă câțiva ani mai sunt în România Energeticieni. Lăsați-i pe ei să facă strategii energetice fiindcă nu este un subiect la îndemâna oricui. Stategia ieftină cu “bate vântul frunzele / învârtește morile”, de vânt, lasați-o pentru gradiniță și economiștii tip Don Quijote.

  4. De 28 de ani toti specialistii care nu prea au tangenta concreata cu sistemul energetic, realiaeaza in birou strategii si mai ales firme importante de consultanta dau sfaturi pe banii altora.Sistemul energetic a fost gandit de oamenii deosebiti, la care tiranii din PCR nu au facut alteceva decat sa puna practica,si din care traim si acum supa 28 de ani.Singurul lucru notabil in prezent este cresterea oamenilor din birou si a firmeleor de consultanta iar majoritatea oamenilor din productie au iesit la pensie sau au plecat din tara.Deci pe fondul prezentarii unui proiect al strategiei energetice ,care probabil va fi aprobata pentru ca e facuta de si pentru partide,apar firmele care-si promoveaza produsele si serviciile de unde ies bani,in final in orizontul anilor 2030 si dupa aceasta tara devenind cel mai mare importantor de energie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.