Hotelul Astoria plânge după DNA

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, la zece ani de la comiterea faptelor, pe fostul director adjunct al Societății Feroviare de Turism CFR SA Cosmin Udor – fiul fostului șef al ISU București, generalul Aurel Udor – și pe fostul director general al SFT CFR SA Luminița Laura Gliga – nepoata fostului ministru PNL Teodor Atanasiu, precum și pe executorul judecătoresc Bogdan Dumitrache, pentru modul în care fostul Hotel Restaurant Astoria din București, care a aparținut SFT CFR SA, a trecut în proprietatea dezvoltatorului imobiliar Orhideea Gardens, Daniel Pițurlea.

Hotelul Astoria, activ al Societății Feroviare de Turism (SFT), a aparținut statului român 56 de ani. Situat în vecinătatea Gării de Nord din Capitală, era locul unde se cazau călătorii aflați în tranzit prin București. Asta, până în 2007. Acela a fost anul în care societatea a angajat o firmă de avocatură, „Sfârâială și Asociații“, să o reprezinte în diverse spețe. Potrivit anchetatorilor, Cosmin Udor, în calitate de director general delegat al SFT CFR SA, fără a avea aprobările necesare ale Consiliului de Administrație, ale compartimentului financiar și ale celui juridic, a semnat, la data de 6 iulie 2007, două contracte de asistență juridică cu o societate profesională de avocați, pentru reprezentare legală în litigii, deși în cadrul societății funcționa un compartiment juridic. Este vorba despre un contract de asistență juridică având ca onorariu suma de 3.500 euro lunar, plus TVA, și un onorariu de succes de 10% la sumele recuperate și un contract de asistență juridică având ca onorariu suma de 3.000 euro lunar, plus TVA, și un onorariu de succes de 10% la sumele recuperate. „Ambele contracte prevedeau că întârzierea la plata onorariului cu mai mult de 30 de zile atrage penalități de 0,3% pe zi întârziere și conțineau clauze potrivit cărora toate litigiile în legătură cu executarea contractelor sunt de competența unei instanțe arbitrale“, arată procurorii anticorupție.

O mare sfârâială

Pe baza celor două contracte, societatea de avocați a emis facturi către SFT CFR SA, reprezentând servicii de asistență juridică, deși unele dintre acestea au fost prestate, iar altele nu. Procurorii mai susțin că, pentru facturile emise, Cosmin Udor a aprobat plata către societatea de avocați „Sfârâială și Asociații“ a sumei de 34.752 lei, pentru servicii de asistență juridică, deși acestea nu au fost prestate. Pentru facturile emise ulterior, Laura Gliga, în calitate de director general al SFT CFR SA, nu a aprobat plata către societatea profesională de avocați, deși în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2008 SFT CFR SA avea pentru acest capitol bani la dispoziție, iar serviciile fuseseră prestate.

Vânzare subevaluată

Societatea de avocatură a procedat la executarea silită pentru suma de 199.217 lei și, în acest scop, s-a adresat unui birou de executare judecătorească. Din cauza penalităților foarte mari, dar mai ales a neglijenței și a relei-voințe din partea celor care dețineau societatea, hotelul a fost scos la vânzare pentru recuperarea datoriei. Practic, cei care ar fi trebuit să-i apere s-au întors împotriva lor și au apelat la un executor judecătoresc. Din partea acelui birou a fost desemnat Bogdan Dumitrache, ca să realizeze executarea silită. În acest context, a fost scos la licitație publică principalul activ al SFT CFR SA, respectiv Hotel Restaurant Astoria din București. Rechizitoriul întocmit de procurori arată că, fără a solicita efectuarea unei expertize, executorul Bogdan Dumitrache a stabilit că valoarea imobilului Hotel Restaurant Astoria (hotelul cu opt etaje şi terenul pe care este situat acesta, cu o suprafaţă de 1.244 mp, precum şi terenul intravilan neocupat, cu o suprafaţă de 537,42 mp) este de 9 milioane lei. Aceasta, în condițiile în care SFT CFR SA deținea doar imobilul, iar proprietar al terenului era CNCFR SA. Vânzarea la licitație a avut loc la data de 10 iunie 2008, iar firma Orhideea Gardens, deținută de Daniel Pițurlea, singura participantă la licitație, a oferit suma de 9 milioane lei, adică prețul de pornire, acesta fiind și prețul la care s-au adjudecat Hotelul Astoria și terenul aferent. „Valoarea stabilită de Dumitrache Bogdan, de 9 milioane lei, a fost diminuată, cu intenție, față de valoarea comercială reală a imobilului, respectiv 16.196.400 lei (hotel și terenul aferent). Prin procesul-verbal din data de 17.07.2008, executorul judecătoresc a procedat la distribuirea sumelor rezultate din vânzarea prin licitație publică“, mai arată procurorii. Conform unor surse, hotelul valora 16 milioane de euro.

Cadou pentru Orhideea Gardens

Din banii obținuți prin vânzarea Hotelului Astoria București, executorul a stins datoriile către societatea de avocați, către Direcția de impozite și ANAF, diferența de 7.015.408,25 lei a fost virată, prin ordin de plată, în contul Societății Feroviare de Turism SFT – CFR SA. Procurorii DNA mai spun că Laura Gliga a dispus plata sumei de 7.015.408,25 lei către societatea privată care obținuse hotelul, fără ca SFT CFR SA să aibă vreo datorie către Orhideea Gardens și cu toate că nu existau relații contractuale. „Prejudiciul total în dauna Societății Feroviare de Turism SFT CFR SA se ridică la 9.840.826 lei (aproximativ 2.675.000 euro), sumă cu care societatea respectivă s-a constituit parte civilă, ea reprezentând prejudiciul produs prin diminuarea, cu intenție, a valorii hotelului în procedura executării silite și suma obținută din vânzarea imobilului, pusă la dispoziția societății private, fără ca aceasta să fi fost datorată“, mai spun procurorii.

Conturi blocate

Procurorii au dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin Laurei Gliga (foto), în prezent director al APIA Alba – nepoata fostului ministru PNL Teodor Atanasiu – și lui Bogdan Dumitrache. De asemenea, în cauză, anchetatorii au pus sechestru asupra sumelor aflate în prezent sau care vor intra în mai multe conturi ce aparțin Laurei Gliga. Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București.

Un apendice al CFR SA

Societatea Feroviară de Turism SFT CFR SA este o societate comercială pe acțiuni care funcționează sub autoritatea Ministerului Transporturilor și gestionează active aflate în proprietatea statului. Societatea are ca obiect de activitate, printre altele, transportul feroviar de călători cu specific de turism, înființarea, organizarea și întreținerea de muzee cu specific feroviar, hoteluri și alte mijloace de cazare. În prezent, societatea se află în reorganizare judiciară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.