Ilie Gheorghe – 75 de ani de viaţă, 50 de ani de scenă

Marele actor, interpret memorabil al atâtor roluri pe scena Naţionalului craiovean, dar şi în teatre din ţară şi din Europa, va fi omagiat, duminică, 22 mai, de la ora 18.00, într-un spectacol antologic: O jumătate de secol în slujba Thaliei. Pe scena sălii mari a teatrului, Ilie Gheorghe va fi pe rând Iona, Faust, Caţavencu, Minică, Sile Gurău, dar îl veţi auzi şi în splendide monologuri din operele lui Cehov, C.S. Lewis sau Boccaccio. Publicul craiovean nu trebuie să rateze acest spectacol omagial în care uriaşul actor se va povesti pe sine prin intermediul rolurilor pe care le va juca, dar va face şi confesiuni emoţionante.

În Faust, alături de Ofelia Popii

“S-a născut în anul 1940, luna septembrie, ziua 21. Este unul dintre cei mai mari actori ai ţării, locuieşte în Craiova şi îl putem vedea printre noi: o siluetă discretă care îţi răspunde imediat la salut şi te primeşte zâmbind. Îşi priveşte interlocutorul în ochi şi este pătruns de acea amenitate a spiritelor făcute să înţeleagă mai mult decât lasă să se vadă. A fost premiat de UNITER, de Academia Română şi de alte instituţii naţionale de cultură, a fost aclamat pe scenele internaţionale din întreaga lume. În Estonia, unde a jucat Iona, presa s-a întrecut în superlative: «Vedeta teatrului din Craiova, Ilie Gheorghe, aflat la apogeul forţei sale artistice, s-a ridicat fără îndoială, la dimensiuni mitologice cu rolul Iona… Un adevărat maestru de mare clasă» (Martin Kruus, „Sirp”, iulie 1998).

Marin Sorescu l-a onorat cu prietenia sa şi l-a considerat cel mai bun Iona. American Biographical Institute l-a nominalizat pentru titlul Omul anului 1996.

Ilie Gheorghe şi Marian Râlea în Noaptea bufonilor

La Singapore, unde se afla în turneu cu acelaşi spectacol, la conferinţa de presă de după spectacol, un redactor al televiziunii care l-a transmis a exclamat: «Acum, după ce am văzut Iona, avem sentimentul că ştim să vorbim româneşte».

A colindat lumea cu spectacolele lui Silviu Purcărete, iar englezii au exclamat după ce l-au văzut în rolul Caliban din Furtuna: «Un alt Caliban nu mai poate fi în Anglia!»

Marele regizor american Robert Wilson s-a îndrăgostit de arta sa şi, la finalul repetiţiilor cu spectacolul Rinocerii, i-a scris: «În cei 47 de ani în care am lucrat cu actori tu eşti cu siguranţă în topul celor mai buni! Ceea ce faci tu este genial. Mulţumesc foarte mult».

În viaţa cotidiană, dar şi în istoria scenei româneşti, răspunde la numele Ilie Gheorghe”, scrie Nicolae Coande.

În Furtuna, în regia lui Silviu Purcărete

Ilie Gheorghe s-a născut în 1940 la Giubega, Dolj. A absolvit Institutul de Teatru şi Film. Din 1967 este angajat al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Roluri la Teatrul Naţional Craiova (selectiv): BritannusCezar şi Cleopatra de G.B.Shaw, regia Georgeta Tomescu, regia Gh. Jora; Ducele BurgundieiRegele Lear de W.Shakespeare, regia Gh. Jora; George LefterescuAl patrulea anotimp de Horia Lovinescu, regia Octavian Greavu; Secretarul imperialViteazul de Paul Anghel, regia Valeriu Moisescu; Iordache OlimpiotulZodia Taurului de Mihnea Gheorghiu, regia Vlad Mugur; PistolNevestele vesele din Windsor de W. Shakespeare, regia Gh. Jora; TipătescuO scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, regia Mircea Cornişteanu; KocikariovCăsătoria de N.V. Gogol, regia Mircea Cornişteanu; Chiriac O noapte furtunoasă de I.L.Caragiale, regia Mircea Cornişteanu, RossMacbeth de W. Shakespeare, regia Florica Mălureanu; Ducele de AlbaDon Carlos de Schiller, regia Georgeta Tomescu; Contele de NorthumberlandRichard al II-lea de W.Shakespeare, regia Mircea Cornişteanu; CaţavencuO scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, regia Mircea Cornişteanu; Alfred DoolittlePygmalion de G.B. Shaw, regia Mihai Manolescu; SileMobilă şi durere de D.R.Popescu, regia Cristian Hadji-Culea; IrosPiticul din grădina de vară de D.R.Popescu, regia Silviu Purcărete; Dom’UbuUbu Rex cu scene din Macbeth după Alfred Jarry şi W.Shakespeare, regia Silviu Purcărete, AaronTitus Andronicus de W.Shakespeare, regia Silviu Purcărete; TheseuPhaedra după Euripide şi Seneca, regia Silviu Purcărete; IonaIona de Marin Sorescu, regia Ilie Gheorghe; PoloniusHamlet de W.Shakespeare, regia Tompa Gabor; Agamemnon / Pylade / ApollonOrestia după Eschil, regia Silviu Purcărete; TimonTimon din Atena de W.Shakespeare, regia Mihai Măniuţiu; Pantalone de BisognosiSlugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni, regia Vlad Mugur; SgualdaCarnavalul bârfelor după Carlo Goldoni, regia Vlad Mugur; Sir Toby BelchCum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului de W. Shakespeare, regia Silviu Purcărete; HarpagonAvarul de Molière, regia Laszlo Bocsardi; VicenţioMăsură pentru măsură de W. Shakespeare, regia Silviu Purcărete, ProsperoO furtună după W.Shakespeare, regia Silviu Purcărete; Logicianul Rinocerii de Eugène Ionesco, regia Robert Wilson.

Ilie Gheorghe omagiat la Craiova

A mai interpretat Caliban Furtuna de W. Shakespeare, 1995, regia Silviu Purcărete – Nottingham (Anglia) şi Marchizul de SadeMarchizul de Sade, regia Silviu Purcărete – Limoges (Franţa).

A avut roluri în mai multe filme, dintre care amintim: Moromeţii (1985, regia Stere Gulea), Undeva la Palilula (2012, regia Silviu Purcărete).

A obţinut numeroase premii şi distincţii: Premiul criticii pentru cel mai bun actor al anului 1994, Premiul Naţional „Marin Sorescu”, acordat de Academia Română, Premiul Uniter pentru Cel mai bun actor în rol principal, Premiul Uniter pentru întreaga activitate.

A fost distins cu Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.