In Memoriam Ion Diaconescu – fotografii de arhiva

Presa străină: Ion Diaconescu, simbol anticomunist al României, a murit
Presa străină a relatat despre moartea lui Ion Diaconescu, numindu-l „un simbol al luptei anticomuniste” româneşti. Ziarul american „Washington Post” a scris că a fost închis în gulagurile comuniste timp de 17 ani şi a supravieţuit, în timp ce zeci de mii de români au pierit în închisorile comuniste. Ştirea dată de Associated Press a fost preluată de „Washington Post”, „Forbes”, Huffington Post, Fox News şi Daily American Online.
Ion Diaconescu, un activist anticomunist, care a contribuit la democratizarea României, a murit la vârsta de 94 de ani, scrie AP. A fost deţinut politic timp de 17 ani în gulagurile comuniste din cauza convingerilor sale politice şi a murit marţi noapte, conform fostului prim-ministru român Victor Ciorbea. Nu a fost dată cauza decesului, dar Diaconescu a fost tratat recent pentru probleme cardiace.
În parlament a avut loc un moment de reculegere, miercuri, pentru Ion Diaconescu, care a fost aclamat ca un politician care a fost ghidat de principii, şi nu de interesele personale.
„Politicienii de azi merg numai după interes (…) şi de aceea România merge târâş-grăpiş”, a declarat cel mai cunoscut disident politic din România, Doina Cornea.
La fel ca Diaconescu, Cornea a fost pusă sub arest la domiciliu de către dictatorul român Nicolae Ceausescu pentru criticile aduse regimului comunist.
„El şi-a păstrat credinţa şi principiile, asta e comoara noastră morală, iar Ion Diaconescu a înţeles acest lucru şi nu a trădat şi a rezistat 17 ani în închisorile comuniste”, a spus Doina Cornea.
Diaconescu a intrat în politică la sfârşitul anilor ’30 în calitate de membru al organizaţiei de tineret a Partidului Ţărănesc. A fost arestat în 1947, după venirea comuniştilor la putere în România, şi a supravieţuit în închisoare, spre deosebire de zeci de mii de români care au murit în gulagurile comuniste.
El a fost eliberat sub o amnistie pentru deţinuţi politici în 1964 şi a ajutat la restabilirea Partidului Ţărănesc, o grupare de centru-dreapta, după prăbuşirea comunismului în 1989.
Diaconescu a fost preşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada 1996 – 2000 şi a condus Convenţia Democratică, o coaliţie de guvernare care a fost marcată de lupte politice interne. Un om al consensului, a fost foarte respectat chiar şi de către rivalii săi politici.
Fostul preşedinte Iliescu şi actualul preşedinte Traian Băsescu l-au lăudat miercuri. Băsescu a declarat că Diaconescu va rămâne „un simbol al luptei împotriva comunismului”.
Fostul preşedinte Emil Constantinescu a declarat că Diaconescu a fost „un simbol al rezistenţei comuniste din România şi Europa de Est şi un simbol de cinste şi onoare” în politica românească.
Sicriul cu trupul lui Ion Diaconescu a fost depus la sediul Partidului Ţărănesc miercuri. El nu mai avea rude apropiate în viaţă.
Va fi înmormântat în Bucureşti, joi.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.