
La Romexpo a fost inaugurat astăzi Târgul de Carte „Gaudeamus. Carte de învăţătură”, reunind, într-un spaţiu de 14.000 de metri pătraţi, 450 de expozanţi şi peste 650 de lansări şi prezentări de carte, întâlniri cu scriitori şi oameni de cultură, dezbateri şi mese rotunde. Discursurile inaugurale ale primarului general al Capitalei, dr. Sorin Oprescu, şi Vladimir Epstein, directorul executiv al Târgului, care sublinia că cifrele de anul acesta, la fel ca şi prezenţa internaţională sunt de „natura miracolului”. Publicul a aplaudat minirecitalul violoncelistului Răzvan Suma, care a interpretat „Suita 6 în Do major pentru violoncel solo” de J.S. Bach. Dacă Italia este invitatul de onoare al ediţiei, prezenţa franceză, pusă sub semnul celebrării unui secol de existenţă al Editurii Gallimard, se dovedeşte de un real interes.
Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti vă invită la „Cafeneaua literară à la française” în cadrul Târgului „Gaudeamus”. Invitaţii speciali ai acestei ediţii sunt Pierre Assouline, biograf, critic literar şi romancier, fostul director al revistei „Lire” şi autorul celui mai de succes blog literar francofon, Roger Grenier, director editorial al Editurii „Gallimard”, scriitoarea Gwenaëlle Aubry şi autorul de benzi desenate Lorenzo Mattotti. Inaugurarea va avea loc la standul nr. 20, miercuri, ora 17.00, în prezenţa E.S. Henri Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti.
Scriitorul Pierre Assouline se află la Bucureşti
La peste nouăzeci de ani, Roger Grenier este unul dintre personajele peisajului literar francez din secolul XX ce nu pot fi ocolite, cu o prezenţă discretă, cu un stil sobru şi elegant. Se stabileşte la Paris şi la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial Albert Camus îl angajează la revista „Combat”, apoi la „France Soir”. Om al radioului, scenarist pentru televiziune şi cinema, autor a peste treizeci de romane, eseuri şi nuvele, Roger Grenier este totodată critic literar şi ocupă, din 1960, postul de director literar al Editurii „Gallimard”. Bun prieten al fotografului Brassaï (originar din Braşov), căruia îi consacră cinci lucrări, Roger Grenier va întreţine, totodată, o legătura deosebită cu România. Aceasta este explicaţia bucuriei cu care povesteşte descoperirea scrierilor lui Panait Istrati, a cărui operă completă a publicat-o la Editura „Gallimard”.
În prima zi de târg, jurnalistul cultural Matei Martin va modera o ediţie specială a „Degustărilor literare”, pe tema „Blogul literar”, împreună cu Pierre Assouline (blog: La République des livres), Luiza Vasiliu (blog: şalul e şarpele) şi Radu Vancu (blog: Biographia Litteraria).
Gwenaelle Aubry, o pană sigură şi vizionară, la decernarea Premiului Femina
Azi au loc şi o sesiune de autografe a autorului volumului „Stigmata”, Lorenzo Mattotti, şi lansarea versiunilor în limba română a volumelor „Portretul” (Ed. RAO) şi „Noile Mitologii” (Ed. ART), de Pierre Assouline. „O pădure de sârmă ghimpată, aridă şi confuză”, astfel descrie Lorenzo Mattotti viaţa eroului pe care l-a desenat în „Stigmata”, ultimul său roman grafic. Cu palmele găurite, un singuratic beţivan, fără obligaţii sau loc de muncă, primeşte două dintre cele cinci stigmate ale lui Iisus. Răni ce nu se închid şi sângele care curge neîncetat. Cu totul inexplicabil. Bărbatul devine rătăcitor, un proscris. Straniul lui „talent” stârneşte spaimă, devoţiune, dezgust, fascinaţie – pe scurt, aproape întreaga paletă de emoţii umane, până la dezlănţuiri de violenţă, în pragul morţii. Inspirat de o nuvelă cutremurătoare de Claudio Piersanti, Lorenzo Mattotti construieşte în alb-negru un roman grafic de o forţă impresionantă ce îl tulbură pe cititor şi îl transformă.
Fostul director al revistei „Lire”, animator al unor emisiuni de radio şi cronicar al publicaţiilor „Le Monde”, „Nouvel Obervateur” şi „Histoire”, Pierre Assouline este o voce importantă a criticii literare, dar şi un scriitor de romane de succes. În cea mai recentă carte a sa, „Portrait” (publicată în limba română de Editura RAO), el îşi imaginează ce ar putea spune baroana Betty de Rothschild, al cărei portret a fost făcut de Dominique Ingres în 1848. Un roman surprinzător în care este evocat un secol şi jumătate de viaţă de fast şi frământări ale unei dinastii financiare legendare, dintre cele mai secrete din Europa.
De la cronici până la anchetele sale literare, Assouline nu ezită niciodată să provoace spiritele literare, un exemplu fiind şi celebrul diferend cu Michel Houellebecq pe care îl explică cu plăcere în „Les Nouvelles Mythologies” (publicat în limba română la Editura ART).
Lorenzo Mattotti lansează astăzi Stigmata
În sfârşit, Pierre Assouline ar putea să se mândrească cu faptul că animă unul dintre cele mai vii bloguri literare din spaţiul virtual francofon, „La République des livres”. Graţie cronicilor sale cotidiene referitoare la actualitatea literară şi culturală din toata lumea, Pierre Assouline a reuşit să creeze în câteva luni un spaţiu de dialog invidiat şi citat de numeroase ziare de prestigiu.
Ziua de joi se va derula sub semnul Editurii „Gallimard”, în prezenţa lui Roger Grenier, director literar al editurii. Vineri, Mircea Cărtărescu va fi prezent la lansarea romanului grafic „Travesti”, adaptat de Edmond Baudoin după romanul cu acelaşi nume al scriitorului român, iar „Cercul Poeţilor Apăruţi” va prezenta debutul în poezie al lui George Nechita: „Părţi juvenile, întinse” (Editura Pandora M, 2011). Tot joi, între orele 15.00 şi 17.00, cu siguranţă, Masa rotundă „1911-2011: Gallimard, un secol de cărţi” va atrage un numeros public. Ea va fi urmată de difuzarea filmului „Panait Istrati, pelerinul inimii”, o producţie TVR/ Institutul Francez din Bucureşti, cu Florian Pittiş în rolul lui Istrati. Prezintă istoricul de artă Răzvan Theodorescu. Incitantă şi întâlnirea cu Roger Grenier, cu tema „De ce iubesc România? De ce îl iubesc pe Panait Istrati?”.
Ziua de sâmbătă va fi consacrată lecturilor din Georges Perec (tradus de Şerban Foarţă) şi Emmanuel Carrère, lansării versiunii în franceză a „Uşii interzise”, în prezenţa autorului, Gabriel Liiceanu, şi unei mese rotunde despre „Literatura feminină”, la care participă scriitoarele Gwenaëlle Aubry, Kim Thuy şi Svetlana Cârstean. În ultima zi, Dan Perjovschi va da autografe pe catalogul în ediţie limitată „Cioran dans la rue”, iar scriitoarea Gwenaëlle Aubry va citi din cel mai recent roman, „Personne”, care a obţinut Premiul „Femina” în 2009.
Cititori la Gaudeamus
Sâmbătă, nu pierdeţi „Poveşti în paşi mici”, un atelier bilingv pentru copii, animat de Alina Darian, editor şi autor, care le permite celor mici să creeze o poveste pornind de la lumea dragonilor. În deschiderea atelierului, aceştia vor putea asculta fragmente din „Charles à l’école des dragons” de Alex Cousseau, Editura Le Seuil, şi „Dragonul care iubea ceaiul” de Alina Darian. Un alt moment: lectura bilingvă din „La disparition” de Georges Perec, oferită de Marius Manole şi Faustine Vega. La ora 16.00, Bertille Détrie, responsabil de carte la Institutul Francez din Bucureşti, va modera masa rotundă „Există o literatură feminină”, la care participă scriitoarele Gwenaëlle Aubry, Kim Thuy şi Svetlana Cârstean. Cu studii la Şcoala Normală Superioară din Paris şi la Trinity College din Cambridge, Gwenaëlle Aubry este astăzi profesor universitar, doctor în filozofie şi cercetător, specializată în traducerea şi comentarea lui Plotin. Debutează în ficţiune în 1999, cu romanul „Le diable détacheur” (Editura Actes Sud). Cel mai recent roman al scriitoarei, „Personne” (Mercure de France), a obţinut, în 2009, Premiul „Femina” şi este povestea tatălui autoarei, bolnav toată viaţa de psihoză maniaco-depresivă, boala care i-a fost, de altfel, fatală. Pornind de la propriile amintiri şi de la jurnalul tatălui, intitulat „Oaia neagră melancolică”, Gwenaëlle Aubry încearcă să refacă din frânturi povestea unui tată care se închipuia pirat, clovn, vagabond…
Pierre Assouline spune despre acest roman: „«Personne» este o carte cutremurător de adevărată prin stăpânirea construcţiei sale”.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.