Investitorii nu mai au încredere în Germania. Franţa îşi poate pierde ratingul AAA

Investitorii par să-şi fi pierdut încrederea în economia germană, scrie Der Spiegel, după ce Berlinul nu a reuşit să vândă decât jumătate din obligaţiunile pe zece ani, în valoare de 6 miliarde de euro, scoase la licitaţie miercuri. Pe de altă parte, un raport al agenţiei Fitch, citat de Reuters, sugerează că Franţa nu mai are spaţiu de manevră pentru a absorbi şocurile crizei şi că o scădere a creşterii economice sau un sprijin al statului pentru sectorul bancar va pune în pericol ratingul AAA.

O alta mare îngrijorare vine din partea băncii franco-belgiene Dexia, scrie Reuters care citează o sursă din cadrul băncii, potrivit căreia Dexia a început să apeleze la fondurile de urgenţă ale băncilor centrale din in Italia, Spania, Belgia şi Franţa, unde are subsidiare. Banca a primit o injecţie de capital de 90 de miliarde de euro din partea Franţei şi Belgiei.

Evenimentul cel mai grav rămâne însă eşecul Berlinului de a vinde obligaţiunile, o premieră în Germania. „Este un dezastru total”, spune Marc Oswald, de la Monnument Strategies, citat de Der Spiegel. „Este un vot de neîncredere împotriva întregii zone euro”, spune Ralf Umlauf, expert la banca de stat Helaba. „Are loc o schimbare a sentimentelor”, mai spune Umlauf.

Eşecul licitaţiei de miercuri va apăsa greu şi asupra planurilor de salvare a zonei euro. „Dacă repsonsabilitatea Germaniei în Fondul European pentru Stabilitate Financiară va creşte şi riscul obligaţiunilor germane va creşte”, spune Eugen Keller, de la Metzler Bank.

În contextul eşecului înregistrat de obligaţiunile germane, Parisul speră ca Berlinul să cedeze şi să accepte un rol mai amplu al Băncii Centrale Europene, care ar trebui să devină un creditor de ultimă instanţă, chiar şi cu riscul de a renaşte flagelul inflaţiei în zona euro. Aceasta a fost una dintre temele dezbătute la întâlnirea dintre Nicolas Sarkozy, Angela Merkel şi premierul italian Mario Monti, care a avut loc joi la Strasbourg.

Dobânzile pe care investitorii le cer pentru obligaţiunile germane pe zece ani sunt cele mai mici din zona euro, datorită încrederii în economia germană. Ele ajung la 2%. În Franţa, dobânzile ajung la 3,8%, iar în Belgia la 5,16%.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.