Iohannis i-a cerut lui Poroșenko să găsească o soluție urgentă

Președintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere vineri, la Bruxelles, cu omologul său din Ucraina, Petro Poroșenko, căruia i-a solicitat să găsească o soluție urgentă la problemele create de Legea educației adoptată de Rada Supremă a Ucrainei.

În cadrul participării de vineri, La Bruxelles, la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, șeful statului a avut întrevederi cu președintele Ucrainei și cu premierul Republicii Moldova.

„În cadrul întrevederii cu președintele Petro Poroșenko, președintele Klaus Iohannis a reiterat așteptarea fermă, exprimată și în cadrul discuției telefonice recente, de a fi găsită și aplicată, cât mai rapid, o soluție la problemele create de Legea educației, care afectează dreptul la educație în limba română a minorității românești din Ucraina, în așa fel încât acest drept să nu fie restrâns”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

La rândul său, Poroșenko a dat asigurări că va fi implementată o soluție care să rezolve această situație și a reiterat că opinia Comisiei de la Veneția din luna decembrie va fi respectată de partea ucraineană. Cei doi președinți au convenit ca partea română să fie consultată în mod corespunzător, la fel și minoritatea română din Ucraina, asupra soluției în cauză, potrivit documentului citat.

În ceea ce privește discuția cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, Iohannis a evidențiat importanța continuării procesului de reformă în spirit european, a implementării Acordului de Asociere, proces pe care România îl susține în continuare, și a subliniat necesitatea unei comunicări adecvate asupra măsurilor de reformă întreprinse.

Summitul a reprezentat un moment de bilanț al rezultatelor concrete ale cooperării Uniunii Europene cu partenerii estici de la Summitul precedent, de la Riga, dar și prilejul ca statele membre și cei șase parteneri să asume un plan de acțiune intitulat „20 de rezultate pentru 2020”.

„Mesajul principal al președintelui Klaus Iohannis a vizat mobilizarea de rezultate concrete care trebuie atinse, în beneficiul direct al cetățenilor care, în opinia României, trebuie să fie principalii beneficiari ai Parteneriatului Estic, până la orizontul anului 2020. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a susținut necesitatea ca Uniunea Europeană să continue să sprijine consecvent eforturile de modernizare și reformă ale celor șase state din Parteneriatul Estic, subliniind că nu este suficient ca UE să solicite partenerilor să implementeze reforme, fără ca Uniunea, la rândul său, să acorde tot sprijinul necesar în acest scop”, precizează Administrația Prezidențială.

Iohannis a mai spus că Parteneriatul Estic trebuie să fie consolidat în jurul unei bune guvernări, reformei justiției, combaterea corupției, dar și pe baza interconectivității sporite, îmbunătățirii infrastructurii transfrontaliere, securității energetice și armonizării reglementărilor în domeniul serviciilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Alooo ! Domnu’ Klaus ! De ce nu i-ati sugerat domnului care face pe presedintele Ucrainei (ma rog, cam ca in Romania …), ca cea mai simpla solutie, sa ne dea inapoi teritoriile furate, cu tot cu scoli, elevi, parinti si limba romana ?

    • Îmi pare rău dar înainte de-a intra în NATO România a încheiat-sub președenția lui emil constantinescu-un tratat prin care de bunăvoie și nesiliți de nimeni, am cedat pentru vecie Ucrainei partea de sud a actualei Republici Moldova.

  2. Multi au „reiterat așteptarea fermă” a unui articol scris in limba romana simpla nu in coada de topor.Este atat de greu sa scrii ca cei doi s-au intalnit si au discutat? Ce este aia summit? intrevedere,sedinta,dialog,o discutie la o bere? In rest,este gargara ptr. cei care cred ca totul se rezolva cu un „summit”

  3. Asa este cum zice Razvratitul, Romania ca sa aibe acces la UE si NATO a fost instiintata sa aibe relatii bune cu toti venici si Constantinescu s-a grabit sa cedeze toate teritoriile romanesti din Ucraina fara a se consulta cu nimeni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.