Iohannis dă cu manualul în cap

Președintele Klaus Iohannis a lansat un atac la Guvern luni, la deschiderea anului școlar, la Colegiu Național „Gheorghe Șincai”, pe tema manualelor și a cadrului legislativ.

„Din nefericire, condițiile de studiu nu sunt peste tot așa de bune ca în Colegiul vostru. Există, din păcate, mulți elevi în România care încep anul școlar fără manuale, sau în clădiri care nu respectă standarde minime. Se pare că de fiecare dată începerea noului an școlar pe unii îi ia prin surprindere. Fiecare guvern ridică din umeri, arătând cu degetul spre guvernul dinainte. Așa însă lucrurile însă nu se îmbunătățesc. În România anului 2017, soluția salvatoare a ajuns să fie reintroducerea și reîntoarcerea la metode demult apuse – ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la București a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăți la nivel local”, le-a spus Klaus Iohannis elevilor în discursul susținut la eveniment.

Totodată, Iohannis a vorbit și despre cadrul legislativ al educației, precizând că este „confuz” și „greoi”.

„Părinții și elevii sunt supuși unor schimbări majore în sistemul de învățământ o dată la câțiva ani, sau, mai nou, mai des, ceea ce le limitează semnificativ posibilitatea de a-și planifica traseul educațional. Chiar în această vară am trimis Parlamentului spre reexaminare nu una, nu două, ci trei inițiative legislative care modificau, nu știu a câta oară, cadrul actual, care deja este confuz și greoi. Legea educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, pierzându-se astfel imaginea unitară”, a spus președintele.

Recomanda