Iohannis: Rusia ameninţă în continuare stabilitatea regiunii Mării Negre

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat îngrijorat cu privire la evoluţiile din regiunea Mării Negre, în contextul în care Rusia „ameninţă în continuare stabilitatea” regiunii, subliniind că este nevoie de „o abordare coerentă pe întregul Flanc Estic”.

„Avem nevoie să asigurăm o abordare coerentă pe întregul Flanc Estic. Sunt profund îngrijorat de evoluţiile din regiunea Mării Negre. Intensificarea constantă a activităţii militare a Rusiei în Crimeea, culminând cu incidentul de la Kerch, şi conflictul în desfăşurare din Ucraina de Est, hărţuirea avioanelor şi navelor aliate, nu fac decât să demonstreze că Rusia ameninţă în continuare stabilitatea acestei regiuni. Este timpul să ne întrebăm la modul cel mai serios: este NATO îndeajuns de eficient în aceste împrejurări? Ce spun toate aceste evoluţii despre postura şi despre acţiunile noastre? Răspunsul meu este că în mod cert este nevoie să facem mai mult. Este nevoie de o apărare robustă, terestră, aeriană şi maritimă, prin asigurarea planurilor, forţelor şi capabilităţilor corecte pentru întărirea prezenţei înaintate a NATO”, a spus Iohannis, la sesiunea plenară a Summitului B9 – „Situaţia securităţii în Europa, în vecinătatea sa şi în afara ei şi implicaţiile acesteia în adaptarea NATO”.

El a arătat că, în primul rând, este nevoie de întărirea „posturii de descurajare” la Marea Neagră.

„O postură de descurajare mai robustă ar trebui să înceapă cu suplinirea lipsurilor şi cu folosirea măsurilor agreate la capacitate maximă. Este nevoie de o prezenţă navală şi aeriană mai persistentă în regiune, atât din partea aliaţilor riverani, cât şi din partea celorlalţi aliaţi, pentru supraveghere, exerciţii şi vizite în port. Avem nevoie, de asemenea, de o prezenţă aliată terestră mai puternică”, a detaliat şeful statului.

Preşedintele Iohannis le-a transmis şefilor de stat din statele membre B9 că România contează pe sprijinul lor pentru ca Brigada Multinaţională de la Craiova să fie cu adevărat multinaţională, capabilă să descurajeze şi să apere şi pentru înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est.

El a punctat că ar trebui acordată mai multă atenţie partenerilor din est şi să fie oferit mai mult sprijin.

„Putem să sporim capacitatea acestora de a se apăra singuri în faţa oricărui tip de ameninţări, fie ele militare, cibernetice, hibride sau pură propagandă. De asemenea, putem să le arătăm că nu sunt singuri, implicându-i mai mult în procesul de pregătire şi în exerciţii, în schimbul de informaţii şi în dialogul politic cu privire la securitatea în regiune”, a spus Iohannis.

Şeful statului a subliniat şi faptul că partenerii NATO din Balcanii de Vest au nevoie de o atenţie sporită, întrucât această regiune se confruntă cu provocări de securitate complexe, atât interne, cât şi externe. În context, el a precizat că semnarea Protocolului de Aderare la NATO a Republicii Macedonia de Nord reprezintă un pas major pentru procesul de reconciliere regională.

Potrivit preşedintelui Iohannis, cooperarea NATO-UE are o importanţă deosebită pentru asigurarea unui mediu stabil şi sigur în zona euroatlantică, dar şi în afara acesteia.

„Cuvintele-cheie pentru ca ea să funcţioneze şi să producă rezultatele preconizate sunt complementaritatea şi sinergia acţiunilor. Mobilitatea militară, sprijinul pentru partenerii noştri din Vecinătatea Estică şi din Balcanii de Vest, contracararea ameninţărilor hibride, ar trebui să rămână o prioritate comună. În acest sens, în timpul Preşedinţiei noastre la Consiliul UE, vom sprijini eforturile de consolidare a rolului UE în ceea ce priveşte securitatea şi apărarea”, a afirmat el.

Şeful statului a precizat că trebuie arătat că NATO este o „alianţă puternică, care livrează”.

„Rezultatele noastre în toate aceste domenii vor asigura succesul reuniunii liderilor NATO de la sfârşitul acestui an. (…) Puteţi conta pe noi, domnule secretar general, în ceea ce priveşte pregătirea adecvată a acestei reuniuni. Puteţi conta, de asemenea, pe România, care va continua să îşi îndeplinească toate angajamentele din cadrul NATO”, a conchis Iohannis.

Preşedintele Iohannis participă, joi, la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), care are loc la Kosice, în Republica Slovacă.

La eveniment participă şi şefii de stat din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia, precum şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. La finalul reuniunii va fi adoptată o declaraţie comună, care va evidenţia evaluările şi obiectivele comune ale statelor participante la acest format, inclusiv în pregătirea următorului summit aliat, preconizat pentru finalul acestui an.

În cadrul reuniunii sunt organizate două sesiuni plenare, va fi dezvelită o placă comemorativă, iar la final preşedinţii României, Klaus Iohannis, Slovaciei, Andrej Kiska, şi Poloniei, Andrzej Duda, vor susţine o conferinţă de presă comună.

Formatul Bucureşti (B9) a fost lansat la iniţiativa preşedinţilor României şi Poloniei. Primul summit a avut loc în noiembrie 2015, la Bucureşti, iar al doilea la Varşovia, în iunie 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

18 Comentarii

  • KWI face și el pe nebunul. Doar se știe ca Germania și Rusia sunt pe bulan iar KWI e doar un valet, foarte bine plătit, și în lei și în valuta, ca și LcodrutaK și alți „romani”, bineînțeles patrioti cu dosare sau grade și cetățenii pe la statele prietene, sau doar prosti. Deci guitul lui KWI e de forma, conform cântecului cu Jana nu e moarta…

 1. Iata cine sponsorizeaza Guvernul Romaniei:”Dans une lettre ouverte adressée au président du Conseil européen, Donald Tusk, et au Premier ministre roumain, Viorica Dancila, l’ONG Foodwatch appelle à mettre fin à un partenariat qui recèle, à ses yeux, un conflit d’intérêts.
  Foodwatch, une organisation non gouvernementale de défense des consommateurs, a vertement critiqué le partenariat de Coca-Cola avec la présidence roumaine du Conseil de l’Union européenne. La célèbre multinationale américaine a été désignée pour sponsoriser la présidence de l’UE par Bucarest, du 1er janvier au 30 juin 2019″”Habar nu aveati:)))

  • Ualeu teteo, se topesc babele pe la cozi de cum o rupi pe frantuzeste. Cere spor de lmbi, mai iesi si tu din casa la o oranjada ca fetele.

  • Probabil ca a fost mare concurenta intre Coca Cola si Pepsi … si au cistigat primii, plusind la o mie de euro spaga … pardon, sponsorizare, ca sa fiu „pollitically correctness” ! De abia astept sa-i vad pe Iohannis, Dancila si ceilalti trepadusi la Bruxelles, pozind aidoma schiorilor cistigatori de coboriri, cu cite o sticla de Coca in brate !

 2. Daclara-le bă mascariciule razboi si marș pe front, fanariotule!

 3. Ce mai, e clar, Rusia atacat MAREA NEAGRA, tara la care Rusia NU are iesire si NU e indreptatita sa-si trimite navele. Doar USA au iesire la MAREA NEAGRA si se justifica stationarea nevelor DE RAZBOI americane, la tarmurile MARII NEGRE.
  Bravos, Johanis! Mai ceva ca atunci cand ai MINTIT CU CASELE ESCROCATE!

 4. Rusia amenință? Nu zău? Klaus, vezi că stăpîna ta Angela Merkel tocmai a bătut palma cu rușii pt gazoduct. Alte texte nu ți-au mai rămas pe flașnetă? Despre celălalt stăpîn al tău, Soros, nu zici nimic? Că tocmai ți-a învrăjbit procurorii copntra Statulu prin unelte docile ca Cristi Danileț sau Lăncrănjan Veve, craci-goi.

 5. JOHANNIS ameninta, de ani de zile, în trena unui Basescu si-acolitilor, stabilitatea regiunii Marii Negre ! Cine-a adus România la faliment? rusii? cine i-a distrus (padurile) sau amanetat (bogatiile subsolului) avutia nationala? rusii? cine spunea c-a „mostenit fiare vechi”în România? rusii? când industria tarii era competitiva?! cine-a distrus durabil, acceptând, în timp de pace si din senin, baze militare straine, suveranitatea României? rusii? asa-i când se vâra-n treaba trollul de Johannis, la comanda unui nazist (Soros& comp.) din SUA! de ce n-a vorbit Marius Chicos Rostogan cu Erdogan al Turciei înainte (se vede ca nu stie pe unde-i pe harta), care Erdogan e prieten cu Putin, se viziteaza si-ncheie-mpreuna contracte strategice ! @Singur: Cine venea-n vacanta-n Crimeea, pe tarmaurile Marii Negre? tzarii Rusiei, cu familia cu tot, ca la vremea respectiva, de „Ucraina” nici dracu’ n-auzise! „Ucraina” fiind creatia lui Hrusciov, ucrainean. PS: Hrusciov e ala cu criza rachetelor din Cuba si vizita la Kennedy. J.F.

  • Rashelo, nu ne mai bate la cap cu ideile tale bolsevice! Pune mana si munceste! Arbeit macht frei.

  • Iar bati campii Rashelo? Treci la sapat! Arbeit macht frei!

 6. Asa grait-a lideru regional Sibiu-Sibiel si retur. Ia-l pe general Izmana Oprea si dati-le gioale, sa nu mai faca! Ia uite unde era strategu Onanis, doar ca nu-l stie lumea.

 7. „… hărţuirea avioanelor şi navelor aliate” !!! Ce mama dracu’ cauta, ba debilule, ca ma si enervez, „avioanele si navele aliate” in Marea Neagra, la mii de km departare de casa ? Ce, ai vazut tu portavioane rusesti in largul Floridei, cind jucai tenis la Maiami Bici ?

 8. DOMNULE IOAHNNIS, AVETI TOATE TIGLELE PE CELE 6 CASE? CÂTA IPOCRIZIE! SUNTETI „ÎNGRIJORAT” ZICETI, DAR DE POLTICA DISTRUGERII CREDIBILITATII ARMATEI ROMÂNE, NU SUNTETI ÎNGRIJORAT? CE JOC SI ÎN SLUJBA CAREI FORTE SUNTETI? DE CE CCR -ul NU VA SUSPENDA PENTRU INCAPACITATEA ÎNDEPLINIRII MANDATULUI PREZIDENTIAL? AVETI NOROC CA PSD-ul ESTE CONDUS DE UN INFRACTOR!

 9. Daca s-a rastit Werner la rusi, e groasa. Gata, Putin a umplut pantalonii. Muahahahaha!

  • Nu cred ca palton ar obtine o audienta la portarul Kremlinului. Pur si simplu portarul nu-l cunoaste.

 10. Nu cred ca palton ar obtine o audienta la portarul Kremlinului. Pur si simplu portarul nu-l cunoaste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.