Ion Buzdugan, omul care a proclamat Unirea Basarabiei cu România

Ca astăzi, pe 9 martie 1887, la Brânzenii Vechi, județul Bălți, Imperiul Rus, s-a născut poetul, folcloristul şi publicistul român basarabean, Ion Buzdugan, membru al Partidului Național Moldovenesc și secretar al Sfatului Țării. La naștere, rușii l-au scris în acte Ivan Alexandrovici Buzdâga.

În calitate de secretar al Sfatului Țării, la 27 martie 1918, Ion Buzdugan a semnat Actul Unirii Basarabiei cu România. Proclamând Unirea, el ținea mâna dreaptă pe Biblia lui Șerban Cantacuzino, pentru a dovedi, în modalitatea sacră a jurământului, latinitatea limbii pe care o vorbeau deopotrivă românii din stânga și din dreapta Prutului.

După Unire și-a luat licență în drept la Universitatea din Iași și a devenit doctor în economie politică la Universitatea din Cernăuți. Dacă obținerea independenței acestei provincii românești (de la 24 ianuarie 1918) poate fi socotită opera sa îndeobște, Unirea Basarabiei cu Patria Mamă nu s-ar fi putut face fără intervenția puternicei personalități a lui Ion Buzdugan.

În 1940 s-a refugiat la București. În anii postbelici, când tot mai mult i-a fost marginalizată creația literară, s-a ocupat de traduceri. Rămâne unul dintre cei mai importanți tălmăcitori ai lui Alexandr Pușkin și Serghei Esenin și cel dintâi traducător al poeților simboliști ruși: Valeri Briusov, Konstantin Balmont, Aleksandr Blok etc.

A încetat din viață pe 27 ianuarie 1967, la București, după o lungă luptă cu cancerul.

Autor Dragoş Galbur

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

25 de Comentarii

 1. Strălucitoare viață..
  Interesant să poti auzi glasul acelor moldoveni..

 2. Basarabia a fost si este cancerul Romaniei, care a dus in cele din urma la un Razboi mondial… La 1918 Armata romana a intrat in Rusia la Chisinau si a anexat Basarabia…Basarabia era republica autonoma in cadrul Rusiei …gratie Revolutiei ruse de la 1917….Statele Unite ale Americii nu au recunoscut anexarea Basarabiei de catre Romania de la 1917 pe motiv ca NU a fost autodeterminare, a fost anexare… Ca represalii, guvernul rus ne – a Sechestrat Tezaurul….Rusia a avut dreptate…Romania a gresit catastrofal…Autodeterminare indeamna. 1. Rusia si Romania negociaza si aproba daca se inteleg un Referendum in Basarabia de lipire la Romania…2. Urmeaza Referendum corect care decide calea de urmat…In martie 1918 Armata romana din piata Sfatului a alungat sau omorat deputatii comunisti care nu doreau lipirea la Romania…Romania a refuzat orice negociere cu Rusia…..Inchipuiti – va un Vot in regiunea Harcov de unire cu Ungaria…Guvernul roman ar atesta imediat pe organizatorii Votului.

 3. @axon Doua imperii au tranzactionat bunul care nu le apartinea, recte Moldova de pe bratul stang al Prutului, in anul 1812. Moldova a fost, este, si va fi in continuare a moldovenilor, adica a romanilor. Vad ca te-ai abtinut sa vorbesti de limba ” moldoveneasca”. E bine.

 4. Dupa standardele actuale ale UE e un extremist. Oricine vorbeste de unirea Romaniei cu Moldova sorosistei Maia sau cu teritoriile furate de Ucraina trebuie sa fie un extremist nu-i asa? George Simion stie ce inseamna asta ca doar „nenorocitul” vrea unire cu Rep Moldova desi stapanii nostrii nu vor!

 5. @NeBUNIE Axoniana in Forma PERSISTENTA.
  OMuu’ a intrat pe DELIR Automat …
  CE spera?
  NIMIC !
  Executa CE i se ORDONA, sta SMIRRRRNAAAA …

 6. Clacson este semiungur dupa cum se produce in toate comentariile. Actioneaza de unul singur conform ieducatiei.

 7. Basarabia ESTE o PARTE INTEGRANTA a ROMÂNIEI. ACEASTA se VEDE dupa LIMBA cea MAJORITARA (83%), UNICA si UNITARA (fara dialecte), ORIGINARA (de tip PIE/3000 BC) si ORIGINALA (avand un SUBSTRAT de tip SATEM Balcanic/GETO-DACIC de tip PIE si un SUPRASTRAT Balacanic de tip ROMANIC vulgarizat/post-latin), limba cea ROMÂNEASCA vorbita de pe TOT taramul actual al Basarabiei.
  TARAM stravechi GETO-DACIC al Basarabiei care a fost SMULS (de catre un neam slav in 1812) de la MATRIA MUMA (Tara ROMÂNEASCA a INTEMEIETORULUI acesteia BASARAB I/1310 AD, precum si a Tara ROMÂNEASCA a Moldovei/(1360-1812), dar care a REVENIT la TARA muma a ROMÂNIEI cele MARI in perioada 1918-1944).
  Si de aceea, BASARABIA este o parte INTEGRANTA si ETERNA a TARAMULUI cel stravechi GETO-DACIC al ROMÂNIEI de astazi !

 8. Mai rumune, mi se falfaie de cine e locuita si ce limba vorbeste Basarabia…Eu spun clar, logic, Basarabia a fost anexata de Armata romana la 1918.. Statele Unite ale Americii NU au recunoscut anexarea la Romania !!!!…Basarabia este ca un caruta care din posesia Otomanilor a trecut in posesia Rusiei…Chiar daca caruta ar fi a romanilor NU este permis sa te duci cu Armata sa o iei…ca provvoci Raboi cs un imbecil…Ce dracu, nu trebuie sa fiu ungur ca sa pricep un adevar elementar. E ca si cum ar veni Armata ungara in Harcov, ar incropi un Vot si ar anexa Harcovu la Ungaria…Va asigur ca Guvernul roman ar aresta imediat pe Organizatorii Votului din Harcov, ca asa e normal…Sunt roman din Muntenia dar nu vreau sa fiu prost sau prostit de semi- analfabeti….Proclamarea Unirii a lui Ion Buzdugan pare un lucru nobil, dar in realitate este o prostie

 9. Rusofilul tzarist Axon imprastie puroi veninos asupra neamului romanesc, de la Nistru la Tisa. Oare de ce etnie este acest ins , dusman a tot ce este Romania?

 10. Limba VORBITA in mod MAJORITAR (pe un TARAM) defineste si DREPTUL cel ISTORIC asupra acelui TARAM !
  In anul 1918, BASARABIA/cea FURATA la 1812 de catre slavi, a FOST doar RECUCERITA, RECASTIGATA si REANEXATA de catre TARA MUMA/ROMÂNIA ! ERA INCA epoca WWI !
  Mi se falfaie de pozitia Statelor Unite ale Americii (tara NEeuropeana) din 1918 in raport cu ROMÂNIA si cu BASARABIA cea STRAVECHE ROMÂNEASCA !
  Dpv. JURIDIC, DREPTUL cel ISTORIC si cel MAJORITAR POPULATIONAL (LINGVISTIC) este DOAR cel care PRIMEAZA pe un TARAM dat ! Asa parca afirmau americanii in 1918 … DREPTUL cel NAȚIONAL al UNUI POPOR la AUTODETERMINARE!

 11. Limba VORBITA in mod MAJORITAR (pe un TARAM) defineste si DREPTUL cel ISTORIC asupra acelui TARAM !
  In anul 1918, BASARABIA/cea FURATA la 1812 de catre slavi, a FOST doar RECUCERITA, RECASTIGATA si REANEXATA de catre TARA MUMA/ROMÂNIA ! ERA INCA epoca WWI !
  Mi se falfaie de pozitia Statelor Unite ale Americii (tara NEeuropeana) din 1918 in raport cu ROMÂNIA si cu BASARABIA cea STRAVECHE ROMÂNEASCA !
  Dpv. JURIDIC, DREPTUL cel ISTORIC si cel MAJORITAR POPULATIONAL (LINGVISTIC) este DOAR cel care PRIMEAZA pe un TARAM dat ! Asa parca afirmau americanii in 1918 … DREPTUL cel NAȚIONAL al UNUI POPOR (MAJORITAR) la AUTODETERMINARE!

 12. ASTA ti-o SPUNE un ROMÂN din TARA ROMÂNEASCA (gresit numita muntenia) care ARE un IQ de 13.800.000.000 (intelegi tu de ce) !

 13. NU este POTRIVIT sa te duci cu Armata sa o IEI.

  Pai CU Armata RUSA pe Teritoriul ROMANilor a fost FurLUATA in 1812 ai apoi TRANSlatata intru Rusificare, NICIODATA terminata.

  DACA Rusia a LUAT Ceva, atci sa ramana BUN LUAT?

  DACA Occidentuu’ va LUA Rusiei si Alte BUCATI de Tara RUSEASCA, ASSHACUM a facut din 2014 cu Ucraina, Prima RUSIE,
  si V-A InCaierat cu Succes,
  TOT ASHA vei aplauda?
  BAaaa, daca mai ai Ceva UMAN in itne, raporteaza pe Fiiera -desi Sefii tai STIU, pana la Putin ca Basarabia ROMANeasca si INTREAGA,

  (CU Hertza, Bugeac, Bucovina de Nord)

  – A FOST,
  – ESTE,
  – VA FI a ROMANilor!
  La Starea ACTUALA a ARMELOR Moderne, dekja EEXISTENTE si cele INCA in Proiectare,
  NU mai are absolut niciun Sens, DRUMUL catre Constantinopol si Stramtori.

  ESTE Rusia in Starea sa SARA prin Aer pana Acolo?
  Sa o faca si o va face DACA va putea!
  DE CE intretine acest BUBOI POlitic si Etnic in Cestiuea Basarabiei?
  Ca ETAPA la PanSlavism?
  Niciuna dintre Tarile SLAVE NU s-ar DA in aceasta Ipotetica RANDUIALA
  Nici STALIN NU a mers pana la Capat, desi SE PARE ca atunci cand ne-aImPus sa invatam Limba Rusa si CANTAND, il cam batea GANDuu …:),, ASHACA o Adiere de Visare duuulceeee … 🙂
  Da’ era MultPreaDestulDeDeshtept ca sa NU inteleaga ca s-ar complica mult si inUtil
  InContestabil, InEvitabil, NeGresit, InConturnabil, IneBranlabil, ImPlacabil si I_ReFUTABIL … 🙂

  TREBUIA mai inainte sa convinga Lumea sa intre in Comunism … 🙂
  Mai erau INCA DestulDeFoarteMulti GREU de convins … 🙂

  CE tie NU iti place Altora NICIODATA NU face?

  Concluzie
  POTRIVIREA se va face SI „cu MANA”, UNDE-trebuie … 🙂
  SE VA POTRIVI si VA INTRA „Pustiea ca Unsa” … 🙂

 14. @Dom’Doru Popescu,
  Lamureste-ma SI pe mine, ca IO sunt Cunoscator AVIZAT de Istorie UNIVERSALA sI ROMANEASCA, pentru ca am CITIT cu Creionul in Mana UN AN (1976) pe:

  – IORGA, TOATE Volumele,
  – A.D. XENOPOL, TOATE Volumele, Evreu GREC, da’ – ROMAN InContestabil prin OPERA
  – Constantin GIURESCU,
  – George CALINESCU „Istoria Literaturii ….) ca Istoria si Cultura ROMANILOR sunt InGemanate de …ISTORIE
  SI recitit pe TOTI Scriitorii ROMANI important,amintit de Georhge Calinescu, iar din Scrierile Cronicarilor MUNTENI, mi-am tras “Faconda si Ferocitatea” POLEMICA si PAMFLETARA cu care Ii mitStockaresc far’ de Urma de MILA pe Cieintii mei de pe Forum, in Special pe Marele sCURs si pe AXONuu’ DeMielinizat … 😊
  si am devenit CE am scris mai sus, dar NU Specialist, ca NU se putea …

  DE CE (Argumentuu’ meu …:) Istoricii ROMANI nu piuie NIMIC despre Limba DACA si APOI, Daco-Romana, inGemanate si acestea,
  mai ales ca NE fac DacoPati TOOOT, To’arashi FELuu’de NeIspraviti, multi, dintre Danshii Mnoritari AGRESIVI,
  desi se VOR si se DAU ROMANI, da’ TOT la „Poporuu'” se GANDesc, IO GANDesc cum ca NE vor LOCuu’, NE lucreaza la InLOCuire,
  STARNITI prin Scarpinari diverse in Parti trupesti diverse de catre
  TOTI Strainii RAI, din Romania SI din Jur, SI de MaiDeparte, de le zic IO – justificaaaat- si generic LIFTE
  (ale lu’ Dreacuu’, atnci cand ma supara PreaDesulDeMult …:)
  DE CE Argumentuu’ MEU, TAC preCUM KKs in Iarba
  TOTI Istoricii ROMANI, GREI in Cestie?

  Ungurii au TURBAT de TOOOT, To’arashi, NE fac Tzigani veniti AICI de la Batu Han si ca am invatati de la EI, Posedatii de ALIENuu’ NeBuniei Hungariste, LIMBA Latina … … 😊😊😊
  Ucrainienii ne fac Tzigani ALBI … … 😊

 15. CONTINUARE
  SABOTAREA Fotbalului Romanesc inceputa in 1994, cu Mizeria Franceza a „Tziganilor lui Hagi” este TERMINATA,
  SABOTAREA Simonei Halep la Fel …
  SE inscriu si CircumSCRIU
  (de AR trebui CircumCISE toate ASTEA odata, ca NE jeneaza cand vrem sa NE PISAM SI NOI, Romanii pe LIFTELE Dreacuu’ … … OBRAZNICE si Mincinoase 🙂
  in ACEEASI Miscare PLANuita ticalos si perfid de InMICIRE, a Romanilor SI ROMANIEI!!

  DE CE Argumentuu’ MEU InDREPTatit si INDREPTat catre LIFTELE Dreeacuu’ (macar, da’ astept si pe Altii sa se alature MIE, la Aratarea ARGUMENTELOR LOR catre Lifte … … 😊
  NU SE DA VOIE la a SE ARATA ADEVARUL INTREG SI ISTORIC?
  CUM sa ne aparam ROMANIA Noastra, daca MultPreadestuDeMulti ROMANI NU stiu NIMIC despre EI, despre ROMANIA si sunt ImProstiti IN aceeasi NeSimtire a Organelor care ORDONA imperativ Istoricilor ROMANI de a NU ReACTIONA la Minciunile ISTORICE ordinare al Vecinilor TOTI,
  TOTI Venituri pe Teritoriile StraVechi ale NOASTRE?
  ASHA au facut SI Javrele de Boieri de DINAINTE de 1940, cand au furat Banii de Armata, in CAP cu RegeleGOLAN_SPION_NKVD, CAROL al DOILEA, impreuna cu Amanta Regala si … … MORUZOV, SEFUL SSI si CAMARILA Regala … au TRADAT, si am ajuns sa CEDAM Basarabia!
  NU au spus Mare LUCRU POPORULUI despe ADEVARUL Istoric, despre PericolulIREDENTIST Mahjiar, ca re dus la peste 30 de Mascre de ROMANI in Ardeal intre 1940 si 1944!
  in Special sa ii intrebati TOTI, NU numai IO, ca ACUM si AICI,
  pe TOTI Istoricii ROMANI GREI de Carte de CE TAC
  DE CE intretin PROSTIA Istorica a ROMANIZARII Post Traiane?
  Intretinand Ideea TAMPITA, plina de URA Psihotica pe ROMANI, despre “DacoPatia” ROMANILOR Patrioti?

 16. Sub fieriestrili salii si vidia’ baiuonietili „calarașîluor” dîn șieli duouî divizîi cuondusi di javra Berthelot, trimisi di nemernicu’ bratian în urma ÎNȚELEGERII POST-CAPITULARE dintre verii Kaiser Wilhelm (care deținea teritoriile de la nord și est, proclamate peste trei luni ca „Ukraina” – prima dată în Istorie! – ) șî Ferdi’ Urecheatu’-‘ncornorat! …ca să fie mai puțin amar hapul capitulării pi Siriet! Apoi se născu Milikă Constantinescu, pi Dniestr, în famiglia unui APeVist valah dîn trupili di uokupațîie rigali șie staturî pînî în iuniii 1900 șî patruzași!
  Drept pentru care javra Berthelot primi un conac și un sat de iobagi în Transilvania, dupe răzbel……[Rumburak]

 17. Adica, in ISTORIA noastra EXISTA o mare DIFERENTA … dintre REALITATEA de pe TEREN (datele arheologice) … si parerile IREALE a unora ‘chemati’ sa ‘le interpreteze’.

 18. De ce nu publicati postarea mea ?
  ISTORIA taramului nostru cel stravechi ROMÂNESC PIUIE INSA … de atat de MULTE dovezi STIINTIFICE/ARHEOLOGICE si DOCUMENTARE

  Numarul de citari DOCUMENTARE despre NEAMUL de pe TARAMUL nostru …
  (conform Fontes-historiae-dacoromanae, ed. Academiei RPR, 1964-1967, vol I– IV)
  vol. I, Antichitate-300 AD: 122 de citari;
  vol II, 300 -1000 AD: 137 de citari;
  vol III, 1000-1400 AD: 37 de citari;
  vol IV, 300-1400 AD (bizantini): 73 de citari.

  Numarul de situri ARHEOLOGICE de pe TARAMUL nostru (conform Repertoriul Arheologic Naţional, RAN)
  (majoritatea MULTI-STRATIFICATE/din Paleolitic si Neolitic si pana in Epoca Bizantina si a migratiilor) …

  Paleolitic/(50.000-10.000 BC): 403;
  Neolitic/(10.000-4500 BC): 2187;
  ep. Eneolitica/(5000-2000 BC): 2462;
  ep. Bronzului/(3300-1200 BC): 5348;
  Hallstatt/(1200-500 BC): 1858;
  Latene (Epoca GETO-DACICA)/(450-106 BC): 3010;
  ep. Daco-Romana/(106 -271 AD): 4040;
  ep. Bizantina/(325-610 AD): 1902.

 19. ROMÂNIA, ca un TARAM de ginta post-LATINA (vorbitor de limba ROMANICA) a INTRAT in WWI de partea FRATILOR NOSTRI … NEAMURILE de ginta LATINA si ROMANICA.
  Pentru A NE INDEPLINI vechiilor NOASTRE NAZUINTE de REUNIFICAREA a INTREGULUI nostru TARAM de ginta est-ROMANICA (cel VORBITOR de o limba de SUBSTRAT de tip GETO-DACIC al Basileului Burebista/(80-44 BC) si de SUPRASTRAT de tip ROMANIC post-latin, dpv. lingvistic). NAZUINTE si CERINTE ale REVOLUTIILOR de la anul 1848 din toate TARILE cele ROMÂNESTI (Tara ROMÂNEASCA, Moldova si Transilvania), NAZUINTE care AU FOST INFAPTUITE in anul 1918 … Unirea in ROMÂNIA cea MARE, TARAM locuit in mod covarsitor MAJORITAR de catre POPORUL nostru cel ROMÂNESC (popor vorbitor de limba ROMANICA/ROMÂNEASCA ca limba MATERNA). D’AIA, si numai D’AIA, am si REALIZAT, Noi ROMÂNII, UNIREA cea ROMÂNEASCA de la anul 1918 !

  NOI, ROMÂNII cei MAJORITARI si de ginta post-LATINA/ROMANICA de pe acest TARAM … NU iubim neamurile vorbitoare de limbi neROMANICE … precum neamurile vorbitoare de limbi germanice, slave sau maghiare !

 20. Unirea Basarabiei cu România … Chiar numele de ‘Basarabia’ vine de la NUMELE lui Basarab I (fondatorul TARII ROMÂNESTI din anul 1310, TARA care detinea la acea vreme si acest taram al Basarabilor) ! Asadar, Basarabia ESTE doar un TARAM ROMÂNESC !

 21. @ „doru popescu”, 11 mart. 2024 la 11:42
  …șî TURNARĂ, FRĂȚÎNII UOLTENI, turnară fără oprire, di un mileniu încoa’!
  În Transilvania anexată la 1920, dupe colonizarea masivă (cu trenurili Foamei) dîn anii ’50, ’60, ’70, ’80, în valuri succesive cu uolteni șî șuolduovieni, uoltenii (deși minoritari în populația Transilvaniei) ierea’ majoritari în ultimele decenii p’întră turnătorii konsakrați ai principatului maghiar. Ce să faci? Jănietika bronzată țăntral-a$$iatikă, bat-o vina:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Cumans#/media/File:Cumania_(1200)_eng.png
  https://en.wikipedia.org/wiki/Cumans#/media/File:Europe_mediterranean_1190_cropped.jpg
  Iar Băssarrabă ierea KUMAN, cu dinastia lu’ Negru-vodă merseră valahii dîn 1290, pînă la Pătrașcu-vodă, carele ierea „pîrît” că ar fi feckundatoru’ ne-lejitim cari-l dete pi lume pă grekoteiu’ Mikhail uot Tîrgu’-dă-Floci, dă pă Dunavu’ inferior……[Rumburak]

 22. Cumanii (numiți în trecut cománi, și polovțieni) au fost un popor originar din Asia, din grupul turcilor-kîpceak (kιpçak).
  Centrul puterii le-a rămas în continuare între Don și Nipru până când mongolii, după bătălia de la Kalka (1223) au silit populația cumană care a supraviețuit să se transmute spre apus. Ei au fost acceptați în Ungaria sub șeful lor Kuten (Kuthen sau Kotian) cu condiția convertirii la catolicism. Regele Ungariei și-a luat din 1233 și titlu de rege al Cumaniei. Limba cumană era o limbă turcică, vorbită de cumani, asemănătoare cu limba vorbită astăzi de tătarii crimeeni. Limba a dispărut la începutul secolului al XVII-lea în regiunea Cumania din Ungaria, ultima regiune unde mai era vorbită.

  Ungurii, la venirea lor pe taramurile noastre, l-au gasit pe Gelu ca invingator al cumanilor si pecinigilor „dux eorum geleou … quia a cumanis et picenatis multas iniurias peterentur” [Gesta Hungarorum].
  Iar in epoca sa, regele magiar Bela IV … „În numele sfintei treimi una și nedespărțită, amin. Bela din mila lui Dumnezeu, regele Ungariei, Dalmației, Croației, Ramei, Serbiei, Galiției, Lodomeriei și CUMANIEI … [vorbea despre] Țara voievodului Litovoi [Tara Olteniei], pe care o lăsăm Românilor … Țara lui Seneslau voievodul Românilor [Tara Româneasca], care rămâne acelora, după cum au avut-o și până acum și întocmai în toate acele condițiuni rânduite de ei” (Diploma Cavalerilor Ioaniți/2 Iunie 1247).
  Unde apar voievozii Români Litovoi si Seneslau si tarile lor, iar cumanii si CUMANIA sunt atestati doar legate de regatul Ungariei. Deci nu confunda neamul ROMÂNILOR (vorbitoarilor de limba de substrat GETO-DACIC si de suprastrat ROMANIC) cu neamul ungurilor (vorbitori de limba ugro-finica siberiana) si cu cel al cumanilor (vorbitoti de limba turcica) din Ungaria.
  DEH … ISTORIA BAT’O VINA !

 23. DACA … vreunul dintre conducatorii nostri ar fi fost de origine NOUA cumana (post anii 900 AD) si nu geto-dacica straveche/(pre 300 AD) si daco-romana ulterioara/(post 300 AD) … neamul nostru ar fi vorbit o limba NOUA de origine turcica!
  Cand vorbim INSA despre ROMÂNI si ROMÂNIA vorbim despre TARAMUL cel stravechi al GETO-DACILOR lui Burebista/(80-44 BC) si despre SUBSTRATUL cel stravechi GETO-DACIC din limba noastra ROMÂNEASCA. PECETEA cea GETO-DACICA a neamului nostru, pe tot TARAMUL neamului nostru cel Carpato-Dunareano-Nord Pontic . SUBSTRAT lingvistic care a fost mai apoi IMBOGATIT si AMESTECAT/vulgarizat cu SUPRASTRATUL lingvistic de tip ROMANIC (post-latin) de tip Balcanic in perioada anilor 300-610 AD. Limba care a ramas ASA (ca SUBSTRAT geto-dacic plus un SUPRASTRAT romanic) pana ASTAZI. DEH … LINGVISTICA BAT’O VINA !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.