Ion Sturza despre criza moldo-rusă

Criza moldo-rusă a așternut o perdea groasă de fum pe ceea ce real astăzi contează – reforma sistemului electoral și reacția dură a Occidentului, dar și recuperarea milardului furat. Opinia este împărțită de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, scrie independent.md.

Potrivit acestuia, a devenit deja o „tradiție” ca orice apropiere de elucidarea circumstanțelor furtului miliardului să se stopeze printr-o criză majoră politică.

„Unii vor spune ca este doar o coincidență nefericită. Putem să afirmăm însă că schimbarea a minim trei guverne din 2014 până astăzi, a fost motivată pentru ca adevărul despre furtul miliardului să nu iasă la suprafață. Astăzi, suntem iarăși într-un punct critic, raportul de progres a investigațiilor Kroll și elaborarea măsurilor de recuperare a prejudiciilor”, spune Sturza.

Acesta declară că succesul acestei etape depinde foarte mult de două aspecte – păstrarea confidențialitătii datelor, când, unde, cine a beneficiat de banii furați și colaborarea cu jurisdictiile străine unde au fost transferati banii.

„Declarația guvernanților despre intenția de a publica raportul Kroll stârnește mari semne de întrebare”, mai spune Sturza. „Deși putem să fim convinși că cei implicați în furt au primit o copie înainte de procurori. Deci, nu mai contează. Odată cu criza moldo-rusă, lucrurile cu jurisdicția se complică și mai mult. Pilonul de bază al investigațiilor formale, rămâne Federația Rusă. La un moment dat, în băncile rusești au fost plasate depozite de 11 miliarde de lei. Cred că “drumul Rusiei” au luat-o câteva sute de milioane de dolari. În ce măsură vor colabora autoritătile rusești în investigații și recuperare? Multe mistere rămân și în jurul celor care au beneficiat de “creditul” salvator girat de guvernul Leancă”, spune Sturza.

„O să fiți mirați dar doar 2 miliarde de lei au mers direct catre deponenții persoane fizice. Restul? Către deponenți persoane juridice, enigmatice și dubioase din exterior, inclusiv din Federația Rusă și Ucraina. Are dreptate Mihai Ghimpu când întreabă de creditele neperformante, dar și de cele interbancare. A fost creditul interbancar oferit de către Victoria Bank și acoperit din banii contribuabililor o operațiune reală? Sau s-a închis gaura enormă din balanța Victoria Bank”, se mai arată în mesajul lui Sturza.

Acesta mai spune că, trebuie să recunoaștem că această criză cu Rusia, indiferent de faptul cine și cum a declanșat-o a venit la momentul potrivit. „Care va fi urmatoarea criză? Un razboi în Transnistria? Doamne fereste!

Aș recomanda moldovenilor înfierbîntați de victoriile geo-strategice să fie mai cumpătați. Țineți-vă capul sus, dar la rece”, mai spune Ion Sturza.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.