Irakul respinge discuțiile pe marginea referendumului pentru independența kurzilor

Kurzii din Irak au votat luni, 25 septembrie, în cadrul unui referendum privind independența regiunii autonome Kurdistan și a zonelor dintre orașul Erbil, din nordul Irakului și capitala Bagdad.

Mai mult de două mii de secții de votare au fost deschise timp de zece ore, pentru cei aproximativ 5,6 milioane de persoane eligibile pentru votul de luni din Kurdistan și din celelalte zone aflate sub control kurd, din nordul Irakului, notează Al Jazeera.

Întrebarea înscrisă pe buletinele de vot a fost: „Doriți ca regiunea Kurdistan și zonele kurde din afara regiunii să devină un stat independent?”.

Dupa toate predictiile, rezultatele votului se îndreaptă către o confortabilă victorie a celor în favoarea independenței. Până la această oră, după numărarea voturilor din aproximativ 7% din secțiile de votare, nu mai puțin de 93% din voturile exprimate sunt în favoarea independenței.

Cu toate acestea, partea irakiană a respins, prin vocea prim-ministrului statului, orice discuție privind referendumul și rezultatul acestuia. „Nu suntem pregătiți să discutăm, sau să purtăm vreun dialog vizavi rezultatul referendumului întrucât acesta este neconstituțional.” a afirmat prim-ministrul Haider Al-Abadi, conform Reuters.

Pe de cealaltă parte, liderul Guvernului Regional Kurd (KRG), Masoud Barzani, a declarat că scopul referendumului este acela de a legitima guvernul regional în privința unor ulterioare negocieri cu Bagdadul, dar și cu țările vecine, privind desprinderea regiunii kurde din Irak.

Guvevrnul central de la Bagdad se opusese organizării referendumului, căutând să obțină controlul asupra granițelor internaționale are regiunii și aeroporturilor încă de duminică, în anticiparea votului de luni.

Totodată, guvernul irakian a făcut apel la țările din comunitatea internațională pentru oprirea importurilor de petrol din regiunea kurdă, solicitându-le acestora să negocieze direct cu autoritățile de la Bagdad.

Prim-ministrul irakian, Haider al-Abadi, a avertizat cu privire la eventualele consecințe ale votului: „Este o decizie neconstituțională, nu vom recunoaște nici referendumul, nici rezultatele acestuia. Vom acționa în vederea apărării unității teritoriale a țării și a intereselor fiecărui cetățean din Irakul unit.”

Referendumul a stârnit reacții și din partea statelor vecine Irakului – Turcia, Iran și Siria – care se tem de eventuale frământări din partea minorităților kurde aflate pe teritoriul statelor în cauză.

În Turcia locuiesc aproximativ 14 milioane de kurzi, fapt ce l-a determinat pe Președintele republicii, Recep Tayyip Erdogan să anunțe închiderea graniței de la Habur, dintre Irak și Turcia.

Iranul și-a închis, de asemenea, granițele cu Regiunea Kurdă din nordul Irakului, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Iranian.

Statele Unite ale Americii și ONU au condamnat de asemenea referendumul, avertizând asupra „eventualului efect destabilizator” pe care acesta l-ar putea avea dar și asupra distragerii atenției de la problema constituită de Statul Islamic în regiune.

Populația kurdă numără peste 20 de milioane de oameni, ocupând teritorii din Irak, Turcia, Siria și Iran, dar fără a constitui un stat propriu. În România, comunitatea kurdă numără aproximativ 500 de persoane, conform unui interviu acordat de Delawer Kerim pentru ziare.com în 2014.

Gabriel V. Zamfir

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.