Guvernul se teme de concurența canadiană

Italia va torpila un important acord comercial pregătit de UE

Italia va încerca să blocheze unul dintre cele mai importante acorduri comerciale europene din ultimii ani. Roma nu va ratifica acordul de liber schimb UE-Canada (CETA), a anunțat vicepremierul Luigi di Maio, liderul formațiunii Mișcarea de 5 Stele.

”În curând, CETA va ajunge în parlament, iar aceasta majoritate îl va respinge și nu îl va ratifica”, a declarat di Maio la o întrunire a unei asociații a fermierilor italieni. ”Oficialii italieni care vor continua să susțină CETA vor fi înlocuiți”, a spus di Maio. Di Maio, care este ministru al Muncii în guvernul populist format împreună cu partidul naționalist Liga, și-a făcut un obiectiv din susținerea și promovarea produselor italiene, iar una dintre nemulțumiri este că guvernul canadian nu a recunoscut decât 40 dintre cele 292 de produse cu indicație geograficĂ protejată italiene. Adversarii CETA se tem inundarea pieței europene cu produse din carne de porc și de vita din Canada. Asociația fermierilor italieni la a cărei întrunire a participat di Maio a numit CETA drept un acord ”greșit și riscant”.

CETA este cel mai mare acord de liber schimb încheiet de UE începând din 2015, de la intrarea în vigoare a acordului similar cu Coreea de Sud. Susținătorii CETA arată că UE și Canada vor câștiga fiecare câte 12 miliarde de dolari anual, pentru că schimburile vor crește cu 20%. Acordul a intrat în vigoare în mod provizoriu în 2017.

Saga acestui acord continuă însă. Inițial, el a fost contestat de regiunea Valonia din Belgia, care, în virtutea complicatului sistem federal belgian, a reușit să blocheze adoptarea CETA, în 2017. Camera Reprezentanților a parlamentului federal belgian a ratificat CETA chiar la începutul acestei luni, nemaiașteptând decizia Curții Europene de Justiție privind opoziția Valoniei, la o solicitare făcută tocmai de Belgia… Acum, guvernul italian pare să ducă mai departe opoziția pornită din Valonia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. CINSTE ITALIEI – HEGEMONIA FRANCO-GERMANA TREBUIE SA DEVINA : EGALITATE FRATERNITA

  2. Vrajeala pentru prosti! Italia va ratifica acordul, caci in parlament „Mișcarea de 5 Stele” nu are atatea voturi cat isi inchipuie. Chiar si partenerii ei de coalitie vor vota acest acord.

  3. Adevarul este ca s-a saturat lumea crestina de „principiul fraternitatii”!Ma simt sora /frate cu orice crestin,si atat,nu ma simt sora /frate cu africanii sau asiaticii !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.