Jazz la bass polonez

Diseară, instrumentista poloneză Kinga Glyk va concerta pentru prima dată în România, la Jazz Nouveau, în Control Club. La doar 20 de ani, basista poloneză a susținut deja peste 100 de concerte, atât în țara sa de origine, cât și în afara ei. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că artista și-a început cariera de muzician foarte devreme, la numai 12 ani. Primii pași pe scenă i-a făcut ca membră a formației Glyk PIK, din care făceau parte tatăl său, Irek, un apreciat vibrafonist, și fratele artistei, Patrick (tobe), anunță organizatorii evenimentului.

Astăzi, Kinga Glyk este considerată cea mai bună basistă poloneză, reprezentantă a noii generații, o nouă stea a muzicii jazz și blues europene. Tânăra instrumentistă a colaborat deja cu muzicieni experimentați și cunoscuți, ca Robinson Jnr, Bernard Maseli, Ruth Waldron, Natalia Niemen, Jorgos Skolias, Apostolis Anthimos, Leszek Winder etc. În 2015, Kinga își lansează albumul de debut, Registration („Rejestracja“), album ce a primit critici favorabile din partea Polish Radio 3, Magazine „JazzForum“ și „Your Blues“. „Registration“ conține, pe lângă compozițiile tinerei artiste, și reinterpretări ale unor teme celebre ca „Gotta Serve Somebody“ (Bob Dylan) sau „Dolaniedola“ (Czeslaw Niemen).

Alegerea instrumentistei de a cânta la chitară bass se constituie astăzi într-un punct de atracție în show-urile sale. În opinia artistei, basiștii bărbați dețin mai multă forță pentru a cânta la acest instrument, în timp ce femeile își exprimă mai bine sensibilitatea, în ambele cazuri existând ceva special de oferit din punct de vedere muzical, notează un comunicat.

În ceea ce o privește pe basista Kinga Glyk, calitățile sale deosebite i-au adus nominalizări la categoriile „New Hope“, „Bass Guitar“ și „Discovery of the Year“ în JAZZ TOP și BLUES TOP.

În februarie 2016, Kinga înregistrează alături de muzicienii Paweł Tomaszewski, Andrzej Gondek, Kuba Gwardecki și Ireneusz Głyk cel de-al doilea album al său, „Happy Birthday“, album extrem de apreciat atât de media, cât și de public. Pe scenă vor fi Kinga Glyk (bass), Irek Glyk (tobe), Rafał Stępień (pian).
Jazz Nouveau este o serie de concerte organizate de Control Club în colaborare cu Twin Arts, care își propune să aducă în atenția publicului bucureștean artiști locali și internaționali aflați din punct de vedere stilistic la confluența dintre jazz și alte genuri muzicale. Accesul publicului se face de la ora 19.30. (R.A.)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*