Joaca altfel. Cum a reuşit o organizaţie din Mumbai să schimbe percepţia asupra jucăriilor

Să ai jucării este tot ceea ce îţi doreşti atunci când eşti mic. Fie că este ziua ta, că este Paştele sau că este Crăciunul, vrei jucării. Nu sunt niciodată suficiente, sunt mereu puţine. O organizaţie din Mumbai a observat tendinţa copiilor de a aduna tot mai multe jucării, care însă nu îi ajută săşi înveţe sau să descopere legile fizicii, chimiei şi matematicii. O să spuneţi că sunt jucării, sunt special concepute pentru ca cei mici să se joace cu ele, dar lucrurile nu stau chiar aşa.

Organizaţia, pe numele ei Hands on Learning, a deschis un centru pentru copii. La început, le-a pus la dispoziţie ce jucării şi-au dorit. Câteva săptămâni mai târziu, le-a propus acestora să facă diferite experimente cu jucăriile lor. Gravitaţia, magnetismul, echilibru, energie au fost toate descoperite de copii.

Experimentul a fost făcut pe un eşantion de 100 de copii cu vârste între 6 şi 12 ani. Ce s-a descoperit? Că atunci când doar te joci cu jucării, nu evoluezi. Nu înveţi, iar teoria învăţată la şcoală este foarte dificil de înţeles. Dar atunci când te uiţi cu alţi ochi la jucării, înveţi şi iei note mai mari la şcoală, pentru că ai avut cum să afli nişte lucruri.

Pooja Dwivedi, fondatorul organizaţiei Hands on Learning, a fost cea care a venit cu ideea şi vrea ca în viitor să introducă joaca şi în şcoli: “Să fie cursuri opţionale. Copiii vin cu jucării, află lucruri, se joacă şi învaţă foarte bine. Noi credem că, dacă vom reuşi, vom pune presiune şi pe producătorii de jucării, care de cele mai multe ori nu se gândesc şi la inteligenţa copiilor, ci doar la distracţia lor”, a declarat aceasta unui ziar local din Mumbai.
Următorul pas pentru Pooja Dwivedi şi organizaţia ei este să lărgească grupul, pentru a observa ce efecte au anumite jucării asupra celor de până la 15 ani şi dacă joaca “nouă” cu ele le poate îmbunătăţi rezultatele de la liceu: “Poate mulţi vor vedea admiterea la facultate mai uşoară, nu vor mai renunţa atât de uşor şi vor avea ţeluri mai înalte în viaţă”, a completat aceasta.

În Mumbai, rata de şcolarizare este de doar 20%. Folosindu-se de jucării şi de partea distractivă a ceea ce înseamnă să fii copil, organizaţia Hands on Learning vrea să le arate copiilor partea interesantă a ceea ce înseamnă şcoala şi, implicit, educaţia.

La Noriel, puteţi găsi jucării care mai de care mai interesante pentru copilul dumneavoastră, care sigur îl vor învăţa o mulţime de lucruri noi şi pe care poate experimenta în voie, dacă doreşte. Descoperă ofertele pentru toate buzunarele la o mulţime de jucării, interactive, educative, de imitaţie sau de construcţie. Oferta este largă, iar distracţia şi învăţatul vor fi floare la ureche pentru el!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.