Kilogramul a ieșit la pensie

Kilogramul a ieșit la pensie. Prototipul din platină și iridiu pe baza căruia era stabilită masa de un kilogram va fi retras. Măsura a fost luată după ce delegați din 57 de țări au aprobat, la Versailles, noile reguli de stabilire a sistemelor de măsurare, pe baza unor calcule care iau în considerare constante fundamentale.

Rezultatul votului a fost întâmpinat cu aplauze, mulți oameni de știință considerând că participă la un moment istoric, în care umanitatea a renunțat la o legătură concretă între prezent și trecut. Chiar dacă, decizia nu va avea nicio urmare pentru majoritatea oamenilor, cântarul pe care îl folosește fiecare în baie sau la supermarket fiind același în continuare, faptul că bazele de raportare pentru calcularea unității de măsură în cazul masei a fost reformulat este echivalat cu o mini-revoluție, arată presa din Hexagon.

Votul a fost propus delegaților de la Versailles, după ce cercetările din ultimii ani au stabilit că instrumentele folosite în mod curent pentru calcularea masei au pierdut în greutate, în urma folosirii repetate, așa că standardul nu va mai avea la bază un obiect fizic, ci constante fundamentale, arată Asociated Press.

Obiectul pe baza căruia a fost stabilită măsurarea masei e un cilindru fabricat în 1879, dintr-un aliaj de platină (90%) şi iridiu (10%). Prototipul internaţional al kilogramului este păstrat într-o cameră etanșă de la sediul BIPM (Bureau international des poids et measures).

Până în prezent, kilogramul, ca unitate de măsură a masei, era definit ca egal cu masa prototipului în Sistemul Internaţional de Unităţi de Măsură. Cum obiectul original este considerat de o importanță uriașă, specialiștii au folosit mai multe copii ale acestuia.

Problema a fost că, cel mai recent când a fost comparat cu aceste copii de lucru, kilogramul original s-a dovedit un pic mai greu decât acestea (5/100 de milioane mai greu). Explicația era că fiecare copie pierde câțiva atomi de metal de câte ori este așezată pe un cântar.

Alături de kilogram, întâlnirea a propus noi definiții pentru amper (unitatea pentru măsurarea curentului electric), kelvin (pentru temperatură) și mol (cantitatea de substanță).

Calculele vor fi bazate pe constanta Planck, pe numărul lui Avogadro și pe constanta Boltzmann.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

2 Comentarii

  1. Va fi o bucurie pentru părinți să-și ajute copilul de clasa IV-a să învețe definiția metrului și a kilogramului. Îmi amintesc cu nostalgie și eu și cu soția amândoi de formație inginerească doldora de matematică despre cum au învățat copii numerele: “cardinalul mulțimii cu cinci elemente este numărul cinci. Semnul numărului cinci este cifra 5”. Cumplit meșteșug de tâmpenie”. În actualul Sistemul Internațional de unități “metrul este distanța parcursă de lumină în vid în a 299793458 parte dintr-o secundă”. Este clar, nu? Nu era era mai sugestiv la școală cu metrul etalon egal cu “a 40-a milioana parte din circumferința Pământului la Ecuator.

  2. Ei, acum este sigur. Precupeata Maria n-o sa ne mai fure la piata cu 5-6 atomi de cartofi la kilogram. Si uite asa o sa ne ingrasam tot cu vreo 5-6 atomi. Jale nene!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.