La mulţi ani, domnule profesor Dinu C. Giurescu!

15 februarie 1927 a devenit o dată reper în istoriografia românească. Este ziua în care s-a născut profesorul Dinu C. Giurescu, istoric de mare prestigiu şi reputaţie ştiinţifică, dascălul mai multor generaţii de istorici şi o conştiinţă civică militantă pentru apărarea identităţii naţionale şi promovarea patriotismului, ca valoare suprema a demnităţii şi libertăţii naţiunii române.

Distinsul academician este descendent direct al altor doi membri ai Academiei Române – Constantin Giurescu, bunicul (n. 10 august 1875, satul Chiojdu, judeţul Buzău – d. 15/28 octombrie 1919, Bucureşti) şi Constantin C. Giurescu, tatăl (n. 13/26 octombrie 1901, Focşani; d. 13 noiembrie 1977), iar străbunicul, profesorul Dimitrie Giurescu (1835-1877), a fost comandantul Batalionului de Dorobanţi Muscel (cu gradul de maior) a căzut la datorie în Războiul de Independenţă, la 7 noiembrie 1877.

Ascendenţa paternă a academicianului Dinu C. Giurescu are o mare şi nobilă semnificaţie pentru tradiţiile unei familii devotate ideii naţionale, pe care a servit-o pe altarul făuririi şi cercetării istoriei, al descoperirii şi conservării adevărurilor ştiinţifice, pe care a fost fundamentată o operă fundamentală, „Istoria românilor”.

La împlinirea rodnicei vârste de 85 de ani, adresăm domnului profesor, cu pios respect, alese felicitări şi urări de mulţi ani cu sănătate.

Salve, magister!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Izabela Niculescu 253 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.