„Lanțul memoriei”, la 5 ani de la Colectiv

Zeci de oameni cu candele în mâini au format, vineri seara, „lanțul memoriei”, de la Clubul Colectiv până la Curtea de Apel București, pentru a marca cinci ani de la momentul tragediei din „Clubul morții”, în urma căreia 65 de oameni au murit și nimeni nu a fost pedepsit.

Rudele victimelor, prieteni sau oameni simpli care nu au putut uita tragedia care a îndoliat România în urmă cu cinci ani au venit, vineri seara, cu candele în mâini, și au format un lanț uman de la Curtea de Apel București până la Clubul Colectiv.

Pe drumul lor de la Curtea de Apel București spre Clubul Colectiv, oamenii au purtat pe brațe tablouri cu chipurile celor care au murit în „clubul groazei” și au parcurs distanța în tăcere, pe o ploaie măruntă.

În fața fostului club s-a format un adevărat altar, unde au fost lumânări, fotografii și flori pentru tinerii care și-au pierdut viața în clubul din București.

Toți cei care au participat la comemorarea victimelor din Clubul Colectiv au purtat măști de protecție și au respectat distanțarea, așa cum impune legislația în vigoare.

În 30 octombrie 2020 se împlinesc 5 ani de la tragedia din clubul bucureştean Colectiv. În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. Ulterior, la un şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65.

Vineri, președintele Klaus Iohannis va promulga legea prin care statul român decontează pe viață tratamentul victimelor din tragedia de la Colectiv.

Anul 2020 este primul an în care se comemorează tragedia, 30 octombrie fiind decretată „Ziua pacientului cu arsuri”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Tragedia Colectiv a fost masiv politizata din start. Atat l-a dus mintea pe impiedicatul mintal Verner care a pus imediat botu’ la sfaturile securistilor din jurul sau incercand cinic sa traga capital politic. In loc de compasiune si emotie permanenta cum ar fi fost firesc sa starneasca acea tragedie, reactiile ce au urmat si continua si acum au fost predominant cu totul altele. Faptul ca atatia politicieni de rang inalt s-au urcat cu copitele pe acele victime inocentesi nu s-au mai dat jos denota ca au caracter mizerabil care nu are legatura nici cu actiunea politica dar nici cu conditia umana. Au contribuit si unii parinti ai victimelor care au aplaudat aceasta imixtiune politica in durerea lor devenind prin toate declaratiile lor ulterioare niste activisti marunti ai puterii antiromanesti actuale. Lasati-i pe acei tineri plecati dintre noi sa se odihneasca in pace!

  2. Daca in 5 ani de suferinta nu s-a schimbat NIMIC in bine pentru soarta acestui popor, cu siguranta ne-o meritam.
    In lacrimi si multa durere am vizionat un reportaj din acea noapte.
    Ranitii de la Colectiv au fost carati spre ambulante pe PALETI din LEMN, in loc de targi .
    In parlamentul Romaniei , pentru care statul roman cheltuie lunar peste 40.000 lei, ( iclusiv pensii speciale ) pentru fiecare si unde se fac averi colosale , cca.600 la numar , unii dintre ei NU AU LUAT CUVANTUL NICIODATA.
    Degeaba a decis POPORUL reducerea la jumatate a lor si desfiintarea pensiilor speciale ( FURT ), ei fac tot ce vor.
    Acestea fiind spuse, orice comentariu este de prisos.

  3. Drama de la Colectiv arata cat de iresponsabile si corupte sunt primaria si alte indtitutii ale statului. Multe legi si aprobari se dau din birou, functionarii publici nu fac teren ca li se duce scaunul de sub fund. Daca era o inspectie multipla si corecta nu mureau 65 de tineri iar Piedone si altii ca el era de mult dupa gratii. Acum a devenit primar si ne rade in nas. El si toti vinivatii ar trebui sa plateascs tratamentul pe viata al celor morti. Asa platim toti din taxele si impozitele noastre.

  4. A avut autorizatie pelerinajul la moastele „Colectivistilor „?

  5. Mai Nae, nu a avut loc nici un pelerinaj! A fost doar o slujba simpla si au fost depuse flori. La un pelerinaj se aduna 10000 de oameni. Mai rationati cand postati! Prostia este mereu in fata!

  6. Daca autoritatile in drept ale statului nu vor trece la masuri severe si imediate impotriva magistratilor care au taraganat judecarea si sanctionarea marilor vinovati de grave infractiuni dovedite cu probe indubitabile si date in public dela evenimentele din dec.89 , dela mineriade , dela Colectiv ,,.. ,,.. totul este in zadar ,. Ar trebui date imediat pe toate posturile TV publice chipul si numele magistratilor care au gestionat si taraganat judecarea si sanctionarea marilor infractori ,,..,, ,,..,, !!!!!!!

  7. Patriotule, da` derbedeii care s-au inghesuit ca sardelele in bomba aia si si-au dat foc au fost responsabili? Ce, erau niste bieti copii nevinovati, care nu stiau pe ce lume traiesc? Ce-au cautat au gasit.

  8. As mai adauga, pt mortii in mine tot in accidente colective, nu la distractie ci pt a-si castiga painea sau pt cei morti tot acum cinci ani, parca in Brasov sau jud. Brasov pt ca a fost explozie la locul de munca aceia nu au fost victime?

    De ziua Armatei/a eroilor, nu aveti timp sa aprindeti in casa o lumanare si un gand…

  9. Vad ca a prins foarte bine neomarxismul securist cu care România e împănată continuu, pas cu pas cum zice azi o coadă de topor alogenea, inca din 1990. Adica parlamentul, parlamentarii si mumai ei sunt cauza tuturor releleor! Cati bani se baga in servicii, pensii speciale, administrație aiurea, asta nu vedeti? Doar parlamentul? ADICA, CE MAI, TREBUIE DESFIINTAT PARLAMENRUL, ADICA RENUNTAREA LA DEMOCRATIE! ASTA E MESAJUL, DRAGA IOANA, daca te cheamă asa, ca gradul și funcția nu ti le stiu.
    Poate esti la pensie dar cum din securitate numa se iasa decat cu picioarele inainte, mai ai de lucru.

  10. invocarea satanei, slavirea necuratului atrage automat consecinte pe masura !
    asta se intampla acum in toata lunea….toata lumea este impinsa spre un „colectiv” de indivizi diabolici slujitori ai satanei !!!

  11. Nu ma asteptam ca Johannis , profesor de fizica , sa uite regula de baza : trebuie lucrat la cauze nu la efecte. Inca nu exista o lege care sa previna situatii ca cea de la ,,Colectiv”. Problema este ca acesti martiri 65 morti in chinuri , mari arsi si 150 de supravietuitori cu sechele teribile sunt rezultante ale unei monstruoase nepasari a FSN= PCR= CC al FSN=’Parlament . Dar sa ne gandim cu incredere la alegerile parlamentare din decembrie. Avem inca incredere in Neamt, mai ales ca Romania in noul context geopolitic este ajutata sa devina un pilon de baza in UE si NATO. Pacat ca a trebuit sa treaca 30 de ani si generatiile anticomuniste martore ale calvarului totalitar comunist sa moara fara sperante, Era ceva sa vada pe Olteanu, un fel,de Roman Petre, un urmas al comunistilor ilegalisti,,ca Ghizela Vas, ,,pretena ” lui CEAU, condus cu catuse la maini la PARNAIE .

  12. Nu va mai agitați. Ministerul Sănătății a început demersurile pentru înființarea de secții specializate pentru bolnavii de COVID-19 în cît mai multe spitale.

  13. Traiesc de 20 de ani in UE si vreau sa spun, ca la orice eveniment am fost concert, spectacol, film, inainte de show, ni s-au prezentat iesirile in caz de urgenta. Pana si la scoala primara, in prima saptamana, copii invata cum sa evacueze scoala in caz de pericol. In Romania i-au durut si ii doare pe toti la basca, organizatori si public. De aia a fost cazul Colectiv, pentru ca organizatorii nu si-au facut treaba, dar nici publicul nu a cerut planul de evacuare. Iti place, nu-ti place, inainte de decolare ti se prezinta planul de evacuare in caz de urgenta. Asa ar fi sa aibe loc la inceput, plus era necesar, in afara de ospatari, sa fie personal, care sa coordoneze planul de evacuare. Nu cred ca vina se poate arunca doar in spinarea organizatorilor, ci si publicul are parte lui de vina, nu te duci la inghesuiala, daca nu stii ca te aflin in siguranta

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.