Lazăr: Proiectul este „penibil”

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, consideră că proiectul privind dezincriminarea unor infracțiuni este ”penibil”, fiind susținut ”de o emoție colectivă”, generată de ”montaje făcute în anumite emisiuni de televiziune”, potrivit Agerpres.

Întrebat, la intrarea în sediul CSM, dacă este normal ca șefa unei instituții, cum este DNA, să participe la petreceri private cu oameni cheie, acesta a răspuns: „Nu aș dori să comentez acest fapt pentru că nici nu este foarte clar dacă este așa, fiindcă am văzut și alte variante în care anumite montaje au fost făcute pentru a servi unei emoții colective care se produce în aceste zile, din păcate, în România, pentru a susține acest proiect de lege (privind dezincriminarea unor infracțiuni — n.r.) penibil, care este susținut de o emoție colectivă care este clar că e generată.

Ideea generală este că nu poți avea încredere în magistrați, că din acest motiv trebuie să venim cu un act de clemență să corectăm noi ce fac magistrații — este fals. Așa ceva nu există, magistrații — instanțelor, Ministerului Public — sunt oameni serioși, noi trebuie să avem încredere în justiție”.

Întrebat, la sediul CSM, cum vede o posibilă dezincriminare a unor infracțiuni, el a precizat: ”S-ar vedea că dezincriminarea este făcută cu dedicație. Lucrurile sunt foarte clare și nu aș dori să le analizez mai profund pentru că sunt foarte clare. La nivelul inteligenței publice medii nu ar trebui ca un magistrat al Ministerului Public să stăruie. (…) Nu avem nevoie să facem o inginerie juridică pentru a dezincrimina anumite categorii de acte antisociale. Lucrurile sunt clare pentru cine citește textul. La fel și cu alte fapte. Ar fi total exagerat, spre exemplu, ca la abuzul în serviciu să se facă o incriminare astfel încât să se ajungă ca o bună parte din cauzele DNA să rămână în aer”.

Chestionat dacă s-a consultat cu ministrul Justiției pe anumite proiecte de Ordonanță de Urgență privind grațierea și dezincriminarea anumitor fapte din Codul Penal, Lazăr a precizat că Ministerul Public este împotriva acestor „acte de clemență”.

„Poziția Ministerului Public este fermă și clară împotriva unor acte de clemență de acest gen, mai ales a unora care sunt lipsite de transparență, care nu au fost discutate public și care trebuie analizate în Consiliul Superior al Magistraturii. CSM este garantul autorității judecătorești, dacă CSM nu este consultat într-o chestiune de acest gen înseamnă că autoritatea judecătorească este neglijată, este privită ca o cantitate neglijabilă, acest fapt pe mine personal mă îngrijorează ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii”, a precizat Augustin Lazăr.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.