Le Monde: fără bun simţ şi responsabilitate politică, România va fi paralizată

Fără un mai mult bun simţ al lucrurilor şi responsabilitate a clasei politice româneşti care să reveleze că nimic în contextul actual nu oferă speranţă, menţinerea unui putere a domnului Băsescu, un liberal, împotriva unui prim ministru socialist în război deschis cu el riscă să prelungească conflictul care paralizează de luni de zile puterea de la Bucureşti, se arată într-un editorial publicat luni de Le Monde, în ediţia electronică.

Românii au început să se revolte împotriva curei de austeritate în ianuarie şi crizele guvernamentale s-au ţinut lanţ. Numit în mai, adversarul preşedintelui, Victor Ponta, 39 de ani, este al treilea premier în patru luni. El îl acuză pe domnul Băsescu că şi-a depăşit atribuţiile şi a intervenit în politica economică a guvernului. Metodele domnului Ponta nu sunt deasupra oricăror dubii: modul în care a tratat Curtea Constitutionala i-a adus o chemare la ordine a Comisiei Europene în privinţa independenţei puterii judecătoreşti şi a statului de drept. Toate acestea pe fondul acuzaţiilor reciproce de corupţie, nepotism şi plagiat, în buna tradiţie românească.

Pentru UE această situaţie nu este gestionabilă. Este chiar periculoasă, ţinând cont de criza pe care o traversează. În faţa dubiilor tot mai mari cu privire la capacitatea Romaniei de a adera pe deplin la valorile şi criteriile Europei, Bruxelles-ul şi statele membre trebuie neapărat să-şi multiplice presiunile aupra României, asa cum au facut cu Ungaria, pentru a readuce clasa politică la raţionalitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.