Le Point: Pireu, cel mai mare port al Chinei la Mediterana

În 2008, anul în care criza a lovit Grecia, operaţiunile din unul dintre cele două terminale pentru containere ale portului Pireu, cel mai mare de la Mediterana, au fost preluate de compania chineză Cosco. Aceasta a semnat un copntract de concesionare pentru 35 de ani, în schimbul a 3,4 miliarde de euro, scrie Le Point.

Nici presa greacă, nici cea internaţională nu sunt binevenite în zona chineză a portului, iar Cosco a comunicat foarte puţin despre activităţile sale.

Chinezii nu au fost speriaţi de valul de greve din ultimii ani, pentru că nu vor sa aiba de a face cu docherii greci. „Nimeni nu ştie ce se întâmplă acolo, dacă chinezii importă produse ilegale sau arme. Nimeni nu ştie nimic”, spune Giorgos Gogos, secretar-general al sindicatului docherilor. „Angajează imigranţi cladestini, fără contract, fără asigurări şi nimeni nu îi controlează. Lucrează duminica, în zilele de sărbătoare şi nu respectă codul muncii din Grecia. Pentru prima dată, aici se impune legea chineză. Mai grav este că, prin Pireu, chinezii au un cap de pod pentru a se instala în restul Europei”, spune Giorgos Gogos.

China este al şaptelea partener comercial al Greciei, însă speră ca, pe fondul crizei din ţară, să devină primul.

Mulţi dintre grecii rămaşi fără slujbă în urma aplicării măsurilor de austeritate s-au îndreptat către angajatorul chinez, preferând „invazia chineză în locul programelor de austeritate impuse de UE şi FMI”.

Grecia şi China au semnat 14 contracte in 2010, în special în transportul maritim, turism şi pentru import de vin şi ulei de masline din Grecia. În acest moment, chinezii de la Cosco intenţionează să construiască un al treilea terminal în portul Pireu.

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.